A nélkülözhetetlen C-vitamin

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Ez a vitamin valószínűleg a legismertebb, és talán a legfontosabb vitamin.

Dr. Szent-Györgyi Albert 1928-ban ismeretlen anyagot talált a mellékvesében, amelyet elnevezett hexuron-savnak (C6H8O6).

Rájött arra, hogy ez az anyag megtalálható a citrusfélékben és a savanyú káposztában is, de hogy megvizsgálhassa a kémiai felépítését csak nagyon kis mennyiségbe sikerült előállítania.

Az emberi sejteknek szükségük van erre az anyagra, de csak a növények és az állatok tudják előállítani.

A legenda szerint egy étkezés után (amikor is az uzsonnához paprikát kapott a kenyerére, amit zsebre tett s a vacsora végeztével azon kezdett el kísérletezni, hogy vajon tartalmaz-e hexuron-savat) kutatás alkalmával sikerült feltalálnia a C vitamint. Felfedezte, hogy gyógyítani lehet vele a skorbutot (tengerimalacokon kísérletezte ki), és hogy a hexuron-sav (C6H8O6) azonos a C-vitaminnal. Ekkor 1932-ban keresztelte el véglegesen aszkorbinsav névre.

A legendás paprika...

A C-vitamin, más néven aszkorbinsav, vízben oldódó vitamin.

Ellenállóvá teszi szervezetünket a fertőzésekkel szemben, pl. az ízületi gyulladás esetében csillapítja a fájdalmat, segít a vas- és réz felszívódásában, az immunrendszer működésében, a folsavval és a B12-vitaminnal együtt részt vesz a vörösvértestek képződésében, fokozza és helyreállítja a fizikai teljesítőképességet.

Az ember számára nap, mint nap szükséges a C-vitamin. Ezt a vitamint a máj, a mellékvese, a csecsemőmirigy vagy az agyalapi mirigy (hipofízis) tárolja.

Megtalálható: a zöldpaprikában, a citrusfélékben, a friss zöldségekben, kifejezetten a paradicsomban, a káposztában, a salátafélékben.

Kísérleti tengerimalacDe az állatok jelentős hányada is képes arra, hogy előállítsa a C-vitamint, pl. gyümölcsevő denevér vagy a tengerimalac, naponta 1,8 g és 13 g között, de ez a mennyiség stressz hatására növekszik.

Hámozás során a zöldségek elvesztik a C-vitamin-tartalmuk hatvan százalékát, a fagyasztás 25 százalékos C-vitamin-veszteséget okoz, míg a főzés során (az ételt 60 C fok fölé melegítve) a C-vitamin a lúgok hatására lebomlik s az étel eredeti C-vitamin-tartalmának csak kis hányadát találhatjuk benne a főzés végeztével.

A nagyobb mennyiségű C-vitamin bevitel, úgy 500 mg, vagy akár még több, különösen, ha táplálék kiegészítésként történik, megelőzi a szívbetegség, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a nátha vagy az influenza, a hályog, vagy akár az asztma és az allergia kialakulását.

A C-vitamin sem szívódik fel 100 %-osan a szervezetünkben, testünk csak nagyon kis hányadát hasznosítja, a többi kiürül a vizelettel.

Hiányában az immunrendszer legyengül, a fertőzésekre való fogékonyságunk megnő. Súlyosabb esetekben, a napi 10 mg-nál kevesebb C-vitamin fogyasztása esetén fellép a skorbut nevű betegség.

Vízoldékony vitamin lévén nem lehet túladagolni.

Előzze meg a problémákat,
fogyasszon rendszeresen C-1000 Vitamint!

Publikálva: 2010. november 22.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db
Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
Prémium
Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
Az aktív emberek
vitaminja.
Normál ár:
18800 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár