Allergia, asztma ellen D-vitamin

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Az eredményt Dr. Jay Kolls, a New Orleans-i, Louisiana Állami Egyetem Egészségtudományi Intézetének professzora és genettikai tanszékének vezetője és kollégái közölték a Journal of Clinical Investigation augusztus 16-án megjelent számában.

A környezetben fellelhető penészgomba organizmusok közül az egyik legelterjedtebb az Aspergillus fumigatus, melyet sokan belélegeznek, de legtöbbször nem is gondolnak arra, hogy betegséget okozhat, pedig az asztmás vagy cisztás fibrózis tüneteit súlyosbíthatja és a betegeknél tipikus allergiás tünetek jelentkezhetnek. A cisztás fibrózisban szenvedő betegek 15 százaléka súlyos allergiás reakciót mutat, melynek a neve allergiás bronchopulmonális aspergillosis (ABPA). Mivel ez a penészgomba-fajta nagyon gyakori, a kutatók tudni akarták, miért csak azok érzékenyek erre, akik az említett betegségektől szenvednek. Keresték az ABPA-t okozó gombával szembeni érzékenységet okozó és a toleranciát biztosító faktorokat. A kutatás során két, cisztás fibrózisban szenvedő csoportot vizsgáltak a kutatók. Mindkét csoport A. Fumigatus fertőzött volt, de csak az egyik csoportnál alakult ki ABPA.

A kutatók a Th2 sejteket figyelték elsősorban, mely a T-segítő sejtek hormonális üzenethordozója – ez felelős az allergiás reakciókért. Kiderült, hogy egy OX40L nevű fehérje volt a kritikus, ez irányította a Th2 sejteket az allergiás reakcióra az A. fumigatus gombával szemben a CD4+T sejtekben azoknál a betegeknél, akiknél kialakult az ABPA. Ez a csoport erősebb Th2 reakciót mutatott, mint a másik. Azoknál, akiknél nem jelentkezett az ABPA, a CD4+T sejtekben nagyobb arányban voltak jelen a FoxP3 és a TGF-ß fehérjék. Ezek felelősek az allergénekkel szembeni toleranciáért. A kutatók felismerték, hogy a magasabb Th2 reakció az ABPA betegeknél egyben alacsonyabb D vitamin szinttel is járt.

"Amikor a betegeknek D vitamint adtak, nem csupán lecsökkent az allergiás reakciót okozó fehérje szintje, hanem nőtt a toleranciát segítő fehérjék termelése is." – mondta Dr. Jay Kolls.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet szerint a cisztás fibrózis (CF) az egyik leggyakoribb súlyos genetikai betegség az Egyesült Államokban, mintegy 30 000 esetet tartanak számon jelenleg. A betegek testében sűrű, ragadós nyálka termelődik, mely eltömíti a tüdőt, fertőzéshez vezet, és elzárja a hasnyálmirigyet, ami megakadályozza, hogy az emésztő enzimek a belekbe jussanak és megemésszék az ételt. Világszerte körülbelül 70 000 betegről tudnak. A kutatásból az is kiderült, hogy a D vitamin hiánya szívbetegséghez vezethet és növeli a cukorbetegség, a rák néhány típusának és a depresszió kockázatát, valamint nagyobb a megfázás, az asztma és más légzőszervi megbetegedés esélye is. A D vitamin tehát fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében. A kutatást folytatják és azt próbálják kideríteni, hogy a D vitaminnal vajon megelőzhető vagy kezelhető-e az asztma és a cisztás fibrózis és milyen mértékben.

(Forrás: Natursziget.com A cikk eredeti forrása: Vitamin D May Treat Or Prevent Allergy To Common Mold; angolból fordította G. Á.)

Publikálva: 2011. szeptember 7.

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár