Egészségesebb és olcsóbb, ha otthon főzünk!

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!
A gazdasági válság miatt az emberek egyre több egészségtelen ételt esznek - véli Jamie Oliver, aki szerint a készételek helyett a főzést kell népszerűsíteni, mert az egészségesebb és olcsóbb.

Jamie Oliver egyenesen az angol parlament képviselőházának egészségügyi bizottságához ment, hogy elmondja: az emberek többsége egész egyszerűen nem tud főzni, és inkább az olcsó kész- és gyorsételeket fogyasztja.

Az angol sztárszakács aggódik, mert a gazdasági válság miatt az embereknek mind kevesebb a pénzük, így egyre inkább ezeket az egészségtelen ételeket fogyasztják - pedig némi főzőtehetséggel és improvizációs készséggel csökkenteni lehetne a költségeket.

A 33 éves sztárszakács a parlamenti bizottság előtt elmondta: régen, amikor az embereknek kevés pénzük volt, tudták, hogyan készítsenek tápláló, friss és olcsó ételt, ma viszont a legtöbben idegenkednek a nyers hozzávalóktól.

"Piramis főzés"


Jamie Oliver, aki néhány évvel ezelőtt még az angol iskolai étkezést akarta megreformálni, most főzni tanítja az egyik kisváros lakóit. A tévés szakács Rotherhamben a "piramis főzést" akarja megvalósítani: nyolcas csoportokban tanítja főzni a lakosokat, akiknek nemcsak az a feladatuk, hogy gyakorolják a konyhaművészetet, hanem tudásukat még legalább két embernek kell továbbadniuk. A szakács célja az, hogy legalább 250 ezer ember tanuljon meg így főzni.

"Ez az első olyan időszak a brit történelemben, amikor emberek tömegei nem tudnak főzni, pedig ha valaki megtanulja, hogyan kell, akkor rájön a hatékony és az olcsó vásárlás titkára is" - mondta a politikusoknak Jamie, aki szerint a városi tanácsoknak nem kellene olyan könnyen nyitási engedélyt adniuk a gyorsétterem-láncoknak, és javítani kéne az élelmiszerek címkézésén is.

A sztárszakács javaslatai között szerepel az is, hogy tovább kell képezni az iskolákban dolgozó konyhásnőket, és fel kell újítani az iskolai étkezdéket, hogy nagyobb legyen a befogadóképességük és vonzóbbak legyenek a gyerekek számára.

"Jamie-nek igaza van abban, hogy bátorítanunk kell az embereket, hogy otthon főzzenek. Nagyon egyszerű gyorsételeken élni, de mégse kéne" - mondta az egyik képviselő, aki végighallgatta a szakács beszédét.

Forrás: inforadio.hu

Publikálva: 2010. november 25.

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár