Elhízhatunk a csomagolóanyagoktól?

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Egy, a műanyag ételcsomagolásokban gyakran megtalálható vegyszer, a biszfenol-A okozhat szív- és érrendszeri, valamint cukorbetegséget is egy tanulmány szerint. Mások szerint ugyanakkor az összefüggés fordított.

Egy, a műanyag ételcsomagolásokban gyakran megtalálható vegyszer okozhat szív- és érrendszeri, valamint cukorbetegséget is egy tanulmány szerint. A kutatásban résztvevők azon csoportja, akiknek a vizeletében a legtöbb biszfenol-A-t (BPA) találták, kétszer akkor eséllyel szenvednek ezektől a betegségektől.

BPA-ból márpedig kétmillió tonnánál is többet gyártottak például 2003-ban, habár azóta egyre kevesebbet használnak belőle. A csomagolóipar termékein túl a BPA a szervezetbe juthat az ivóvízen, a bőrön vagy éppen a háziporon keresztül is.

Az utolsó egyesült államokbeli kutatás szerint az ottani lakosság 91 százalékának szervezetében kimutatható a szer. Most pedig angol kutatók ezernégyszáz amerikai vizeletének BPA-tartalmát vizsgálták meg amellett, hogy megkérdezték őket, diagnosztizáltak-e náluk valaha olyan betegségeket, mint köszvény, stroke vagy pajzsmirigygyulladás.

Nem találtak erős összefüggéseket a szív- és érrendszeri, valamint a cukorbetegségek és a BPA-szint közt, habár a magasabb BPA-koncentrációja kapcsolatban állhat három májenzim túltermelésével.

Az elhízottaknak ugyanakkor - akiknek már amúgy is nagyobb az esélyük az ilyen betegségekre -, ugyancsak magasabb a BPA-szintjük az átlagnál. De az is lehet, egyszerűen az vezet ehhez, hogy többet esznek.

A kutatók viszont állítják, mégis van kapcsolat a szer magasabb szintje és a fizikai kondíciónk között. Hozzáteszik ugyanakkor a tudósok, hogy még továbbikutatásokra van szükség.

A nagy-britanniai élelmiszer-előírásokat ellenőrző hivatal közölte, megvizsgálja a kutatás eredményeit, és ha szükségesnek ítéli, további intézkedéseket foganatosít a fogyasztók védelme érdekében.

Az Imperial College professzora, Alan Boobis ugyanakkor azt állítja, a kutatás nem azt bizonyítja, hogy a magasabb BPA-szint előidézhet bizonyos betegségeket, hanem éppen fordítva: ezek a betegségek okozhatják a BPA fokozottabb koncentrációját. Ha csak nem mindennek van egy közös oka, például, hogy a vese rosszul működik.

A brit italforgalmazók szövetsége ugyanakkor közleményében leszögezte, szigorúan ellenőrzi a csomagolóanyagokat (például a dobozos üdítők dobozát) BPA-tartalmát.

Forrás: inforadio.hu

Publikálva: 2010. november 23.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db
Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
Prémium
Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
Az aktív emberek
vitaminja.
Normál ár:
18800 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár