Fogaink bánhatják a helytelen életmódot

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Erős fogak.Életvitelünk nagyban meghatározza fogaink állapotát. A cigarettától sárgábbak lesznek, az alkoholtól elszíneződhetnek, a rossz szájhigiénia miatt pedig akár el is veszíthetjük őket.

A rossz szájhigiénés szokások miatt a fogszuvasodás és az ínygyulladás a leggyakrabban előforduló fogászati problémák közé tartoznak a magyar lakosság körében.

Fog- és ínybetegség az immunrendszerünk átmeneti gyengesége vagy stresszes életmódunk miatt is kialakulhat, de előidézheti a B- vagy C-vitamin hiánya is. Mindezek mellett növelheti a bakteriális lerakódás kockázatát a szájban a sok cukrot tartalmazó étrend, az alkoholfogyasztás és a dohányzás. A helytelen étrend csökkenti az íny ellenálló képességét, amely fogínybetegséghez vezethet.

A fogíny bajai

A fogszuvasodás leginkább a fiatalabb generáció betegsége. A fogíny visszahúzódása miatt a foggyökerek egy része szabaddá válik, mivel a fogzománc már nem borítja a területet, könnyen megindul a szuvasodás. Ezért is ajánlott évente legalább egyszer részt venni fogászati ellenőrzésen, hogy az időben elvégzett kezeléssel megelőzzük a nagyobb bajt. A fiatalkori ínyvisszahúzódás például plasztikai ínyműtéttel gyógyítható.

Érdemes idejében megtanulni a helyes fogápolási technikát, hiszen az egyik leggyakrabban előforduló megbetegedés, a fogágygyulladás legfontosabb kiváltó oka a lepedék- és fogkőképződés. Egyetlen fog felületén akár egymilliárd baktérium is megtelepedhet, de az íny alatt is létrejöhetnek baktériumtelepek, és összefüggő bevonatot (biofilm) képezhetnek. Elmeszesedésüket követően fogkő lesz belőlük, amely előbb a fogíny, majd a fogágy gyulladását okozzák, ez pedig a fogakat tartó csont lebomlását, végül az egyébként ép fogak elvesztését is eredményezheti.

A fogágygyulladás fiataloknál és idősebbeknél is gyakori jelenség, kialakulásáért nem csak a helytelen szájhigiénés szokások felelősek, szerepe lehet benne a dohányzásnak, a stressznek és a genetikai adottságoknak is. Sokan azért nem fordulnak időben orvoshoz, mert a betegség általában korai időszakban nem jár fájdalommal, viszont a fogínyvérzés, a rossz lehelet és a fogak mozgathatósága arról árulkodik, hogy nem árt felkeresni a fogorvosunkat.

Korai előjelek

A fogágybetegségnek két szakasza van. Az első a gingivitis, amikor a lerakodások miatt begyullad, bepirosodik és megduzzad a fogíny. A fogmosást gyakran vérzés kíséri, azonban ez nem jár fájdalommal. A második szakasz a parodontitis, ekkor a fertőzés az íny felől már átterjed a fogat tartó csontra, amely lebomlik és végül, ha kezeletlen marad a fog, annak elvesztéséhez vezet. Dr. Urbán István, a 2030 szakértője szerint a betegek gyakran csak a végstádiumban keresik fel a fogorvosukat, amikor már a fogak nagy részét nem lehet megmenteni.

Fehéren csillognak!

A fogproblémákból komolyabb betegség is kialakulhat

Az utóbbi évek kutatásai rávilágítottak arra, hogy a fogágy gyulladását okozó baktériumok hozzájárulhatnak különböző betegségek kialakulásához. "Habár a pontos mechanizmus még nem ismert, a fogágygyulladás közel a kétszeresére emeli a koszorúér-betegség, illetve más szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának arányát" - nyilatkozta lapunknak dr. Urbán István egyetemi tanársegéd, a 2030 fogorvos-szakértője."Kutatások jelzik, hogy a fogágygyulladásban szenvedő terhes asszonyok nagyobb kockázattal szülhetnek koraszülött, alacsony súlyú babákat." A Nemzetközi Diabétesz Szövetség pedig új irányelveket adott ki 2009-ben a cukorbetegségben szenvedők szájhigiéniájára. A fogágybetegség kezelése ugyanis csökkentheti a diabétesz kialakulásának kockázatát, és segítheti a cukorbetegek vércukorszintjének kézbentartását."

A fog betegségei tehát megfelelő szájhigiénia elsajátításával megelőzhetők. Ehhez hozzátartozik, hogy rendszeresen keressük fel fogorvosunkat általános ellenőrzés céljából. Évente legalább egyszer szükség van rá, hogy eltávolítsa a lerakodásokat és a fogkövet, valamint tanácsot adjon, hogyan javítsunk szájhigiénés szokásainkon.

Forrás: origo.hu

Fogai épségét védje
táplálékkiegészítővel is!

Multivitaminokat egész évben (tavasszal és nyáron is!!!) érdemes fogyasztani,
mert tartalmazzák az alapvetően szükséges vitaminokat.
Ilyenek a Jó Közérzet Vitamin - Alap-, Közepes- és a Nagy Energia multivitaminok.

Rendelje meg a vitamint és legyen jó a közérzete!
Kattintson a képre, vagy erre a szövegre!

Jó Közérzet Központ - Alap Energia multivitamin


Publikálva: 2010. november 26.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db
Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
Prémium
Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
Az aktív emberek
vitaminja.
Normál ár:
18800 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár