Ismerjük meg a B-vitamin családot IV. rész

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

B10 vitamin, benzoesav, (angolul: PABA), a B12- vitaminnal (cianokobalamin), a B13-vitaminnal (Orotsav), a B15-vitaminnal (pangasav) és a B17-vitaminnal (laetril). Igaz ezek a vitaminok ugyan nem életfontosságú tápanyagok, mint a közismert B1, B2, B3 , B6 és a B12 vitaminok, de ezek is jelentős mértékben hozzájárulhat a szervezet helyes működésének kialakulásához, mivel bizonyos mikroorganizmusok (bélbaktériumok) számára nélkülözhetetlenek.

A cikk első részét ide kattintva olvashatja el. A cikk második részét ide kattintva olvashatja el. A cikk harmadik részét ide kattinva olvashatja el.

B10-vitamin (PABS: para-amino-benzoesav, angolul: PABA): segít az emésztőrendszer mikroorganizmusainak tökéletes működéséhez, csökkentheti az érelmeszesedés és a szívinfarktus veszélyét.
Megtalálható: a gabonafélékben.
Emberi szervezetben még nem mutatták ki hiányállapotát.






B12- vitamin (kobalamin):
a molekulájának közepére beépülő kobaltatom miatt másik gyakran használt elnevezése a kobalamin, vagy a ciano-kobalamin. Többféle létezik belőle, ezeket összefoglaló néven kobalaminoknak nevezzük.
Növényi eredetű élelmiszereinkben nem, csak állati eredetűekben található meg. A gyomor-bélrendszerből történő felszívódásához egy belső, úgynevezett intrinzik faktorra is szükség van. Szerepe van az idegi ingerületek gyors átvitelét biztosító velőhüvely előállításában, megelőzi a vérszegénységet, serkenti a testnövekedést, védi az idegrendszert.

Megtalálható: a májban, a sertéshúsban, a tőkehalban, a kacsahúsban, a tojásban, a gabonapehelyben. A szervezetben a vastagbélben élő baktériumok is képesek előállítani, de mivel a vastagbélből már nem szívódik fel tápanyag, sajnos ezt a mennyiséget nem tudjuk hasznosítani.

Felszívódását segíti a B vitamin csoport többi tagja, a kalcium az A, E, és a C vitamin, viszont a felszívódást gátolhatja a magas koleszterinszintet csökkentő kolesztiramin, az alkohol, az altatók és a fogamzásgátló tabletták fogyasztása.

Hiányában vészes vérszegénység léphet fel (a vörösvértestek képzése szinte teljesen leáll), gyomor-bélrendszeri és idegrendszeri panaszok és tünetek jelentkeznek.

Vízben oldódó vitamin lévén nem lehet túladagolni.

B13-vitamin (orotsav): elősegítheti a sclerosis multiplex kezelését, közreműködik a folsav és a B12 vitamin anyagcseréjében, esetlegesen megvéd bizonyos májműködési zavaroktól és a korai öregedéstől, segíti a magnézium felszívódását, bejutását a sejtekbe, kedvezően befolyásolja a vérzsírok összetételét, fokozza az erek rugalmasságát.

Megtalálható: a gyökérzöldségekben (petrezselyem, sárgarépa, zeller), a tejsavóban

Hiány- ill. túladagolásával járó tünetek nem ismertek.

B15-vitamin (pangamsav): ugyan nem vitamin, de nélkülözhetetlen a szervezet számára. Az E-vitaminhoz hasonlóan antioxidáns hatása van, így meghosszabbíthatja a sejtek élettartamát. Csökkenti az alkohol- és gyógyszerfüggőség kialakulásának a kockázatát, fáradság ellen is hatásos, a mirigy- és idegműködési zavarokra is alkalmazható, véd a levegőszennyeződések ellen, védi a májat a zsugorodás ellen, enyhíti az asztmás tüneteket, elősegíti a fehérjeszintézist.

Megtalálható: a gabonában, a rizsben, a tökmagban és a szezámmagban.

Hiányállapotok: Kevés a kutatási eredmény, de a meglévők mirigy, és idegrendszeri zavarokra, szívbántalmakra, valamint az élő szövetek csökkent oxigénellátására utalnak.

Mérgezési esetet eddig nem írtak le.

B17-vitamin (laetril): a barackmagból állítják elő. Az állítások szerint rákellenes hatása van, megelőzésre is hatásos.
Megtalálható: az alma, a cseresznye, az őszibarack és szilva magjában is.

Reméljük ezzel a cikksorozattal bővebb ismereteket szerezhettek a B vitamin család tagjairól, s e cikkek segítséget nyújtanak abban, hogyan ismerhetők fel a hiányállapotok és hogyan tud Ön tenni ez ellen.

Ez a cikk nem a mi írásunk, az egeszsegtipp.hu-ról vettük át.

A Jó Közérzet Vitamin® Alap, Közepes és Nagy Energia Multivitamin kiegyenlített formulában tartalmazza a szükséges B vitaminokat!

Publikálva: 2012. március 13.

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár