Őszibarack: a nyár és az ősz gyümölcse

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Ez a kitűnő gyümölcs feltételezhetően Kínából származik - nevével már az időszámításunk előtti kínai irodalomban is többször találkozhatunk. Egy 1604-ben megjelent kertészeti munkában tizenkét fajtáját írják le. Európában főként Itáliából, majd Franciaországból terjedt el. Napjainkban ezekben az országokban nemcsak termesztik az őszibarackot, de számos új fajtájának szaporításával is foglalkoznak.

 

Őszibarackfajták

A gyümölcs érési ideje júniustól szeptemberig tart. A fajták csoportosítása többféle szempont szerint történhet, például: magvaváló, maghoz kötött, fehér, vörös, sárga húsú, sima és molyhos héjú.

Legismertebb őszibarackfajták: Ford, Champion, Magyar arany duránci, Elberta, Nektarin. Gyümölcshúsa fehéres-sárgás vagy vöröses színű.





Fogyasztásának
előnyös hatásai

Legfőbb élvezeti értékét nagy víztartalma (88 százalék) adja. Üdítő, szomjoltó hatású, hozzájárul folyadékháztartásunk egyensúlyban tartásához. Energiatartalma kicsi: 41 kcal/100 g. Az energiaforrás túlnyomó része gyorsan felszívódó szénhidráttartalmának - 9 g/100 g (36,9 kcal) - köszönhető, amely szőlő (glükóz), illetve gyümölcs (fruktóz) cukorból áll. Ezek fontos szerepet játszanak az őszibarack édes ízének kialakításában. Kellemes aromáját a szerves savak (alma- és citromsav stb.) és az illóolajok biztosítják. Rosttartalma 3,2 g/100 g. Rendszeres fogyasztásával hozzájárulunk a napi ajánlott rostfelvétel (25-30 g/nap) fedezéséhez. Az élelmi rostoknak kiemelkedő szerepük van a bélműködés egészséges működésének fenntartásában, a székrekedés, a divertikulumok (bélfal-kitüremkedés) és a daganatos bélbetegségek megelőzésében.

Jelentősebb a sárga húsú fajta, a fehéres-sárgás húsú kisebb mennyiségben tartalmaz karotint (a karotin az A-vitamin előanyaga, s a szervezeten belül képződik belőle A-vitamin). Kutatások, kísérletek mutatnak arra, hogy az A-vitamin anitoxidáns és daganatmegelőző hatású vitamin. A vízben oldódó vitaminok közül említésre méltó mennyiségben található az őszibarackban B1-, B2-vitamin és biotin. C-vitaminban nem túl gazdag (7 mg/100 g), azonban fontos ásványianyag-forrás, különösen kálium, magnézium, foszfor és mangán tekintetében.

Fogyasztása, felhasználása

Csekély C-vitamin-tartalma miatt legjobb, ha frissen és nyersen fogyasztjuk, a C-vitamin ugyanis hő hatására és a tárolás során elbomlik. Készíthetünk belőle rostos vagy szűrt ivólevet (az érzékeny gyomrúak szervessav-tartalma miatt hígítsák kevés szénsavmentes ásványvízzel). Felhasználhatjuk alapanyagaként vizes és tejes turmixokhoz, vegyes gyümölcs- vagy őszibarackleveshez, gyümölcssalátákhoz, gyümölcsös piskótához, barackos gombóchoz és derelyéhez, gyümölcstortához, gyümölcspudinghoz stb. Ízletes desszertet kapunk, ha sűrű palacsintatésztába keverjük, a tésztát kevés olajban kisütjük, majd fahéjas cukorral megszórjuk. Tálalhatjuk sós ételek mellé is, például csirke- vagy pulykahúshoz párolva, köretként.

Esetleges allergizáló hatása

Allergiára hajlamos személyeknél jellemző lehet a keresztallergia: több gyümölcs egyidejű jelenléte esetén például őszibarack-sárgabarack-szilva-cseresznye keresztallergia; az őszibarack, sárgabarack, szilva, banán és fű-, nyírpollen jelenléte melletti keresztallergia; a paradicsom, sárgabarack, őszibarack és fűpollen jelenléte esetén jelentkező keresztallergia.

Tartósítása

Az érett gyümölcsöt maximum egy hétig tárolhatjuk hűtőszekrényben, tálcán szétterítve.
Egész évben történő fogyasztásához tartósítsuk, készítsünk belőle lekvárt, dzsemet vagy rostos üdítőitalt, aszalt őszibarackot - de ezeket a termékeket készen is megvásárolhatjuk az üzletekben.

Forrás: origo.hu

Publikálva: 2010. november 25.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db
Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
Prémium
Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
Az aktív emberek
vitaminja.
Normál ár:
18800 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár