A koenzim-Q10 jótékony hatásai

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Tisztelt Olvasónk! A cikk tartalmaz néhány szakkifejezést, melyek meghatározását a cikk végén közöljük. Kérjük, hogya teljes megértés kedvéért, a cikk olvasása során olvassa el ezeket a meghatározásokat is.

A koenzim-Q10 molekulát, más néven ubiquinon-t 1957-ben fedezték fel. A kutatások egyre újabb és újabb jótékony hatásokat tulajdonítanak neki. Mi a szerepe a szervezetünkben, miért van rá szükségünk?

A szív- és érrendszeri betegségek prevenciójának egyre teljesebb körű szerepe és a tudatos táplálkozás egyre nagyobb térhódítása közös kapcsolódási pontok kialakításával újfajta megelőzési szemléletet hoz magával. Ezzel párhuzamosan a szabad gyökök káros hatásának, illetve az ellenük való védekezés fontosságának felismerése vezetett el a koenzim-Q10 molekula előtérbe kerüléséhez.

Azóta bebizonyosodott, hogy alapvető szerepe van a sejtek energiatermelő anyagcsere-folyamataiban. Bizonyítottan szerepet játszik a szervezet energiaszintjének fenntartásában, a már említett mechanizmus révén. Emellett a különböző kémiai molekulák lebomlása során végbemenő oxidációs folyamatai csökkentik az oxidatív stresszt, vagyis a szabadgyökök képződését, általános antioxidáns hatásának kifejtésével.

Ha kevés van belőle a szervezetünkben

A koenzim-Q10 szintje a szervezetben egyénileg változik, ám csökkenése komoly tüneteket és betegségeket okozhat. Enyhébb esetben krónikus fáradtságérzés, komolyabb esetben szív- és keringési rendellenességek forrása lehet az elégtelen koenzim-Q10 ellátottság. A kardiovaszkuláris betegségek kialakításában azért játszhat ilyen fontos szerepet, mert a generalizált érelmeszesedés, mint általános kardiovaszkuláris rizikótényező, kiemelt összetevője a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.

A zsírnemű anyagok belső érfalon történő lerakódása után az így kialakult plakkok oxidálódnak (lipidperoxidáció), amely a betegség súlyosbodását, szövődmények (infarktus, agyvérzés) kialakulását okozza. Így az antioxidáns tulajdonságú koenzim-Q10 a lipidperoxidáció gátlásával csökkenti a kockázatot. A statinok és a koenzim-Q10 kapcsolata kétoldalú.

A statinok bizonyos anyagcsereutak gátlásával csökkentik a szervezetben zajló koenzim-Q10 termelődést, illetve a vérszintet. Ez utóbbinak magyarázata az is, hogy a vérben a koenzim-Q10 az ún. LDL vérzsírhoz kötődve kering. A statinok fő hatása, hogy csökkentik a vér LDL koncentrációját, ám ezzel együtt a koenzim-Q10 szintjét is. Ugyanakkor a koenzim-Q10 csökkenti a statinok egyik mellékhatását, az izomfájdalmat. A vizsgálati eredmények szerint a fájdalom csökkenése szignifikánsan nagyobb arányú ubiquinon (másnéven Koenzim Q10 - a szerkesztő) adásakor, mint a szintén általános antioxidáns szereppel bíró E-vitamin pótlásakor.

A Koenzim-Q10 pótlása

A koenzim-Q10 kívülről történő pótlása ma már könnyedén megoldható a gyógyszeripari fejlesztéseknek köszönhetően. Étrendkiegészítők formájában számos típusban megvásárolható, amely készítményeknek mind felszívódása, mind biológiai hasznosíthatósága kitűnő.

A visszacsatolásos folyamatok viszonylag kevéssé érzékeny változata miatt a szervezet endogén ubiquinon (másnéven Koenzim Q10. - a szerkesztő megjegyzése) termelődése akkor sem csökken, ha a koenzim-Q10 pótlása kívülről, pirulák formájában történik meg. Ám mindig csak hivatalosan bevizsgált formát szabad fogyasztani, mert a koenzim-Q10-et sokan hamisítják és enyhébb esetben a készítmény hatástalan máskor akár egyenesen káros is lehet. (Megjegyzés: A Jó Közérzet Központ termékei, minden gyártás után bevizsgáltat mindtákat a termékből a Németországi központú Wesslings Laboratóriumban)

A cikk eredeti forrása: Webbeteg.hu szerzője: Dr. Kónya Judit.

A Jó Közérzet Webáruház
szerkesztőjének kiegészítése


Tisztelt Olvasónk! A Fenti cikk meglehetősen szakmai szöveg, ezért a benne szereplő szavak meghatározását itt közöljük.

Enzim: Az enzimek olyan anyagok, amelyek a testben lezajló anyagcsere folyamatokat gyorsitják - katalizálják. Részletesebb meghatározás itt olvasható

Koenzim: olyan nem fehérje természetű anyagok, amelyek az enzimek működését segítik. Részletesebb meghatározás itt olvasható

Szabad gyök: A szabad gyökök nagy reakcióképességű, rövid életű molekulák, amelyek képesek a szervezet bármely anyagában kárt okozni. Részletesebb meghatározás itt olvasható

Kardiovaszkuláris betegség: A kardiovaszkuláris betegség (Cardiovascular disease, CVD) olyan kórkép, amely érinti a szívet (kardio), és/vagy a szervezet teljes érrendszerét (vaszkuláris). Részletesebb meghatározás itt olvasható

Plakk: Érelmeszesedés. Az érfal rétegei között kialakuló lerakodások, melyek lecsökkentik az ér vérszállító képességét. Részletesebb meghatározás itt olvasható

Lipidek: Azélőlények azon létfontosságú szerves vegyületei, melyek glicerinből és zsírsavakból állnak, és apoláris tulajdonságúak. Az apoláris azt jelenti hogy víztaszító, és csak zsíroldószerekben oldódnak. (Forrás: wikipedia.hu)

Lipidperoxidáció: laikus megfogalmazásban ebben a szövegkörnyezetben az érfalakon keletkező lerakódásának az oxidációs folyamatát jelenti. Ez az oxidáció súlyosbítja a lerakódott állapotot.

Statin: A koleszterincsökkentő gyógyszerekben használt hatóanyagok egy csoportja

LDL - HDL: Kétféle koleszterint különítünk el laborvizsgálatok alapján: a HDL-koleszterin, az ún. "jó" koleszterin, (High Density Lipoprotein-koleszterinaz). LDL-koleszterin a "rossz" koleszterin. Részletesebb meghatározás itt olvasható

Endogén:
görög eredetű összetett fogalom. Jelentése: belső eredetű, önmagából fejlődő

Publikálva: 2012. április 29.

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár