Autizmust okoznak az antidepresszánsok?

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!
Kedves Olvasónk! A 2011.11.23.-i hírlevélben téves linkkel küldtük ki a "Növelheti az asztmára való hajlamot a paracetamol?" c. cikkünket, ezért ez az alábbi cikk töltődött most be Önnek. A hirlevél cikkét itt olvashatja. Elnézését kérjük a hibás küldésért. :) / Szerkesztő

Állatkísérletek alapján a kutatók azt állítják, hogy az SSRI nevű, a boldogsághormonnak is nevezett szerotoninra ható szert tartalmazó antidepresszánst szedő várandós anyák körében sokszorosára emelkedik az autista gyermeket világra hozók száma. A Mississippi Orvosi Egyetem és a Kaliforniai Egyetem kutatói úgy tapasztalták, hogy azok a patkánykölykök, akik még az anyaméhben, a méhlepényen keresztül találkoztak a szerrel, fejletlenebb aggyal látták meg a napvilágot. A Mississippi Egyetem tanára, Dr. Ian Paul elmondta, hogy 1996 óta három-ötévente megduplázódott az autista patkányok száma.

A kutatók 200 állatot kezeltek az agyfejlődés különböző szakaszaiban a szerotonin visszavételét gátló citaloprammal. Az adagolás legalább két hétig tartott a születést követő nyolcadik napig. A Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban megjelent tanulmány szerint a kezelt állatok nehezen teremtettek kapcsolatot a többi patkánnyal, és nem kapcsolódtak be a kölykök játékába. Kevésbé tudtak megbirkózni az új helyzetekkel, és megdermedtek, ha ismeretlen hangot hallottak.

Dr. Kimberly Simpson, a tanulmány társszerzője hozzátette, hogy a jelenség főleg a hímnemű kölyköknél volt megfigyelhető.

"Azt tapasztaltuk, hogy a szer főleg a hallásért felelős agykérget érintette. Ezek az állatok nem fejlődtek megfelelően, és a különbség számottevő volt. Az agykéreg lassan dolgozott, és nehezen ismerte fel az új hangokat. A probléma felnőttkorban is fennállt" – mondta el Dr. Michael Merzenich, a Kaliforniai Egyetem munkatársa. A megkésett beszédfejlődés az autista gyermekek egyik fő jellegzetessége.

A kutatók később megállapították, hogy a patkányok agya hasonlított az autista gyermekekéhez. "Általában óvatosnak kell lenni abban, hogy a patkányokon végzett kísérletek eredményeit emberek kezeléséhez használjuk fel, az eredmények azonban azt mutatják, hogy az antidepresszánsok befolyásolják az agy fejlődését. Mérlegelni kell a várandós anya mentális egészségi állapotát és a gyermekre leselkedő veszélyeket" – vélekedett Dr. Thomas Insel, az amerikai Nemzeti Mentális Egészségügyi Intézet igazgatója.

1985-ben még csak húszból egy kismama szedett SSRI- tartalmú gyógyszert, ez az arány mára egy a tízbőlre nőtt. A kutatók azonban leszögezték, hogy a kísérletet nem depressziós állatokon végezték, ezért korai lenne azt javasolni az anyáknak, hogy mindenképp hagyjanak fel a szer alkalmazásával. További kutatások szükségesek annak megállapítására, hogy a terhesség mely szakaszában és mekkora dózis az, amely a legkevesebb kockázattal jár.

A cikk forrása: natursziget.com

A Jó Közérzet másképp is elérhető.
Mi azon dolgozunk, hogy elérhetővé tegyük...

Publikálva: 2011. november 19.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár