Egészségesebbek lettek a New York-iak, a transzzsír tilalom óta

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

A 2008-as transzzsír tilalom óta valóban egészségesebbek a New York-i lakosok - derült ki a legújabb felmérésekből. A transzzsírok mesterségesen előállított, folyékony olajból készült szilárd zsírok, ilyenek például a margarinok. Az egyébként élettanilag hasznos olajokból készült termékek a kémiailag módosított adalék hozzáadása miatt növelik a káros koleszterin szintjét és megemelik a szívkoszorúér-betegségek esélyét is.

Hogy csökkentsék a transzzsírok okozta betegségeket, 2009-től a tudósok javaslatára a New York Városi Egészségügyi és Mentálhigiéniai Hivatala bevezette a transzzsír tilalmat, ami jelentősen korlátozta a nem lezárt csomagolásban kapható transzzsírok tartalmát. Ma már maximum 0,5 gramm ilyen káros zsírt tartalmazhat egy adag étel. A rendelkezés miatt főként az éttermek tiltakoztak, de pékségek és számos bolt is érintett volt az ügyben.

Mára azonban a legújabb felmérésekből kiderült, hogy az intézkedés hatására valóban javult a városlakók egészsége. Napi 40, transzzsírból származó kalória ugyanis már megnöveli a szívbetegség kialakulásának a veszélyét, a tilalom óta azonban egy átlagos ebéd 21 kalóriányi transzzsírnak megfelelő mennyiséggel csökkent, ami elegendő a betegség megelőzéséhez.

A korlátozás a legjobban a hamburgerláncok és a mexikói éttermek transzzsír-vásárlásának visszaesésében mutatkozott meg, miután főként ezek az éttermek használtak eddig nagyobb mennyiségű káros zsírt.

A szakértők szerint a rendelkezés főként azokra lehetett kedvező hatással, akik készételeket vásárolnak és gyorsétteremekbe járnak, míg azoknál, akik többnyire maguk főznek, a hatás kevésbé jelentős. A kutatók azonban úgy vélik, még mindig sok olyan csomagolt termék kapható, amely tele van transzzsírokkal, ilyenek például a fagyasztott pizzák, jégkrémek, kekszek piték és a többi.

Szerkesztői megjegyzés

Ebben a cikkben egy olyan dologról olvashatunk, amelyet végre megérné importálni az egyesült államokból, a hamburgerek, cukros üditők és társaik után. Direkt nem írok márkaneveket, nem szeretném még én is őket reklámozni, sajnos úgyis fogja róla tudni, mire utaltam.

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány oldalán is olvasható a transz-zsírokról, hogy óvatos becslések szerint Magyarországon évente legalább 1000 ember halálát lehetne elkerülni, ha az iparilag hozzáadott transz-zsírsavakat teljesen száműzni lehetne. Évek óta világviszonylatban vezető halálozási ok a szív és koszorúér betegség, és a második helyet is az agyi érbetegségek foglalják el. A KSH becslése szerint Magyarországon 2006-ban 131.603 ember hunyt el keringési, vagy valamilyen szívbetegségben. Ha figyelembe vesszük, hogy az egészséges vagy tünetmentes állapottól milyen sok stádiumon megy át valaki mire elhalálozik, akkor még néhány ember érintett lehet a kérdésben. Az érdekes az, hogy mostmár a WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlása szerint, az összes elfogyasztott energia 1%-nál nem lenne szabad többet fogyasztanunk transz-zsírokból. Ez egy átlagos napi 2000 KCal-os (kilókalória) étrend esetében kb. 2 grammot jelent. Ez egy adag ételben nem több, mint 0,5 g. Tulajdonképpen, csak azt nem értem, hogy akkor miért nem írják azt, hogy egyáltalán ne fogyasszunk. Ez valószínűleg messze mutató kérdés.

Azon túl, hogy a transz-zsírok károsan hatnak a koleszterintermelő folyamatokra, és tönkreteszik a szívizomsejteket, nem ecsetelném a további káros hatásokat.

Beszéljünk inkább a megoldásról: Fogyasszunk telítetlen zsírokat, és lehetőleg óvakodjunk a telített és transz-zsíroktól. Természetes élelmiszerben transz-zsírokat nem találhat, hiszen azokat mesterségesen állítják elő, vegyi eljárások útján.

A szervezetnek szüksége van nagy tisztaságú, telítetlen zsírsavakban gazdag olajakra. Az omega 3-6 zsírok között található DHA és EPA zsírokról még az európai uniós szabályozások szerint is le szabad írni, hogy hozzájárulnak a szív megfelelő működéséhez, és a normál agyműködés fenntartásához.

Az ilyen olajok - mint jó zsírforrások, azért is értékesek a szervezetünknek, mivel van egy olyan folyamat a testünkben, hogy a jó zsírért cserébe hajlandó kiadni a rossz zsírokat. Márpedig a szervezetünk arra is használja a zsírokat, hogy a káros, savas vagy mérgező anyagokat belezárja. Gondolom ebből a nézőpontból egyáltalán nem meglepő a sok túlsúlyos ember, igaz?

Természetesen nem kritizálni szeretném ezeket az embereket, ők legalább annyira áldozatai az élelmiszernek aligha nevezhető termékeket gyártó, ipari nagyvállalatoknak. Ezek a termékek sok esetben csak a profitra fókuszálnak, melyet a több, mint harminc éve tartó nutricionizmust (az angol nutritions - tápanyagok szóból) propagáló médiát és egészségügyet is átszövő gépezet eredményei. Ha az emberek eleve ismerték volna az igazságot, akkor ilyen ételek nem lehetnének a piacon, amelyek csak az összetevőket és az állítólagos tápértéket hangsúlyozzák, ám a testünkre gyakorolt valódi éllettani-, biológiai- hatást figyelmen kívül hagyják.

Az imént említett EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Intézet) által kiadott, és Magyarországon is érvénybe lépő szabályozás is megemlíti, hogy a Koenzim-Q10 fenntartja a szív egészséges állapotát, segítheti az egészséges vérnyomás és az egészséges koleszterintszint megtartását.

Ha ezek mellé még figyelembe vesszük a fent említett elvet - sok van neki pazarol, kevés van neki, értékes - akkor a jó zsírok bevételével nem csak a rossz vagy felhalmozódott zsíroktól szabadulhatunk meg, hanem a méreganyagoktól is.

Természetesen a test ezen méregtelenítő funkcióját érdemes megtámogatni vitaminokkal is, hogy testünknek legyen kellő segítsége, amivel ezeket a mérgeket képes megfelelően közömbösíteni, eltávolítani.

Ez a cikk nem a mi írásunk, a vitaminkereso.hu oldalról vettük át, szerzője PWagner.

Hozzászólna? Írja meg véleményét!

Publikálva: 2012. július 30.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár