Elég vitaminhoz jutok a napi étkezésből?

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Valószínűleg nem és ennek számos oka van. Ezek közül az egyik, hogy a legtöbb ember nem válogatja ki magának a tápanyagokban gazdag ételeket. A zöldségek és gyümölcsök különösen gazdagok a legtöbb vitaminban, és az USA Földművelésügyi Minisztériuma szerint az emberek naponta háromszor-ötször fogyasztanak ezen táplálékból, viszont ez nem igaz.

A kaliforniai Berkeley Egyetem szerint az amerikaiaknak csak körülbelül 9 százaléka fogyaszt megfelelő napi mennyiséget zöldségből és gyümölcsből. Még a legoptimistább tanulmány szerint is csak minden három amerikaiból egy fogyaszt naponta három-öt darab zöldséget vagy gyümölcsöt. Könnyű engedni a hamburgerek, sültek, például a sült csirke csábításának, és elbliccelni a salátát és a brokkolit, velük együtt egy csomó vitamint.

A kevés vitaminfogyasztás másik oka, hogy az ételek óriási változásokon mentek keresztül az elmúlt száz évben. A tizenkilencedik században az emberek teljes kiőrlésű, E-vitaminban gazdag kenyeret fogyasztottak.

1900 körül a technológiai változások miatt az őrlés során a gabona elveszítette vitamintartalmát, viszont megmaradt a kenyérkészítéshez szükséges fehér keményítő. És mintha ez meg nem lenne elég, ételeink készítéséhez meg mindig növényi olajat használunk (mint például kukorica és repce), ami csak tovább növeli E-vitamin-szükségletünket.

Mindennek tetejébe az ásványokban szegény termőtalaj korlátozza a növények vitaminprodukáló képességét. A szintetikus műtrágyák (ellentétben szerves trágyával) nem oldják meg a problémát. Évekkel ezelőtt az USA Földművelésügyi Minisztériuma egy kutatásba kezdett, amely kimutatta, hogy az állandó nitrogénes műtrágyázás harmadára csökkenti a termés C-vitamin-tartalmát.

A modern élelmiszeripar már szintén a profittermelést helyezi előtérbe elsődleges célként, nem pedig az emberek megfelelő, jó minőségű táplálását. A boltok pultjaira kerülő élelmiszerkészítményeknél az elsődleges kritérium a gusztusos, szép külső, a hosszú eltarthatóság, a beltartalom nem igazán számít.

A modern élelmiszeripar agyonfeldolgozott, agyontartósított, rengeteg aromával, stabilizátorokkal, színezékekkel ellátott termékei nem tartalmazzák megfelelő mennyiségben a létfontosságú tápanyagokat.

( Érdekesség képpen pl. a banánt teljesen éretlenül szedik le, majd a szállítás után, közvetlenül a boltba kerülés előtt etiléngázzal érlelik, hogy szép sárga legyen.)

Az élelmiszerek reklámokban csillogtatott vitaminokkal való dúsítása nem több egy olcsó reklámfogásnál. Csak meg kell nézni, hogy ténylegesen mennyit adnak hozzá.

Így aztán, még ha a jó szándék meg is van bennünk, gyakran ütközik nehézségekbe, hogy tápanyagokban gazdag ételeket vásároljunk és készítsünk.

Miért szenvednek az
emberek tápanyaghiányban?

Ennek a jelenségnek 3 fő oka van: ...

  1. nem fogyasztunk 6-8 adag zöldseget és gyümölcsöt nyersen minden nap, ahogy a Nemzetközi Rákkutató Intézet is ajánlja
  2. nem fogyasztunk vitaminkészítményt vagy azok nem megfelelő minőségűek
  3. a zöldségek és gyümölcsök nem tartalmaznak annyi ásványi anyagot és vitamint, mint évtizedekkel ez előtt. Ennek oka a termőföldek féktelen kiszipolyozása. A növények nem tudnak annyi tápanyagot szívni magukba mint régebben, mert nincs miből.

Publikálva: 2010. november 20.

Mondja el a véleményét, szóljon hozzá cikkünkhöz

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
9700 Ft/db helyett
6700 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
9700 Ft/db helyett
6700 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
9700 Ft/db helyett
5600 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
9700 Ft/db helyett
4600 Ft/db