Tényleg fontosabb a kollagén még a vitaminoknál is?
Milyen anyag ez a kollagén, mi a szerepe testünk működésében ?
Fiatalon nem igazán figyelünk oda, hogyan táplálkozunk, hiszen szépek és egészségesek vagyunk. Mondják is idősebb társaink, hogy "fiatalon könnyű szépnek és egészségesnek lenni". Azonban ha a 25. életévünk után sem figyelünk oda a megfelelő életmódra, akkor azt később érezzük meg a testünk és
egészségünk színvonalán.
A vitaminok a sejtek minőségi táplálékai, tehát ebből a nézőpontból nagyon fontosak. Azonban, hogy a sejtjeink, amit táplálunk, az is megfelelő állagú és szerkezetű legyen, az egy lépéssel előrébb van a táplálásnál. Ez alapján elmondható, hogy talán a kollagénre még a vitaminoknál is nagyobb szüksége van a szervezetünknek.
Mi az a kollagén?
A kollagén egy fehérje amely összeragasztja a sejtek részeit, elősegíti a szövetek létrejöttét, és felújítását, erőt és rugalmasságot kölcsönöz a test különböző szöveteinek és sejtjeinek. A kollagén minden szervben megtalálható, szerven belüli és szervek közötti hártyaszerkezetet alkotja. Ezért ha külsőleg a bőrünkön érzékeljük a változásokat, akkor a hiányállapot már nem csak kívül, de belül is fennállhat.
A kollagén a legfontosabb fehérje a testünkben, egyes szakemberek szerint a testünkben fellelhető fehérjék 30-50 százaléka kollagénből áll.
Mi a kollagén szerepe a szervezetben?
Sok szövetünk tartalmaz kollagént. Az izületünk részeiben, mint például a porcban nagy mennyiségben van kollagén. A kollagén természetes összetevője a bőrnek, segíti a bőrt, hogy megőrizze szépségét és rugalmasságát. Jelenlétében sima a bőrünk, később hiánya is közrejátszik a ráncok kialakulásában. Megtalálható haj és a köröm szöveteiben. Rugalmas ragasztóanyaga a csontoknak.
Miből épül fel a kollagén?
A kollagén aminosavakból épül fel. Az aminosavak a fehérjék
építőkövei, a test szöveteinek képződéséhez pedig húsz különböző aminosavból felépülő fehérje szükséges. Az aminosavaknak kivételes hidratáló szerepük van, és a hám felépítő elemei. A magas minőségű kollagén készítmények tartalmaznak 15-18 féle aminosavat is.
Hogyan tud hozzájutni kollagénhez a szervezet?
A kollagént a szervezetünk termeli, azonban ez a képességünk 25 éves korunk után egyre jobban lecsökken, és szinte teljesen leáll az 50.-60. évre. Számos tanulmány kimutatta, hogy az a személy, aki betöltötte az 40. évét, elvesztette a kollagén állományának 30% - át. 50 éves korra ez a mennyiség 60%-ra nő. Tehát 25 éves kor után érdemes elkezdeni a kollagén pótlását.
Mit okoz a szervezetben, ha elkezd csökkeni a kollagén termelés?
Amikor a kollagén mennyisége csökken a szervezetben, akkor ezáltal is csökkennek a szervezet erőforrásai, csökkenhet az ellenálló képesség, és a test öregedési folyamatai ebből kifolyólag is felgyorsulhatnak.
Hogyan lehet pótolni a kollagén szükségletünket?
Ma már olyan fejlett az élelmiszeripari-technológia, hogy az előbb említett természetes forrásokból ki tudják vonni a kollagént olyan molekuláris formában, amit a szervezet fel tud dolgozni és be tud építeni. Így a mai kor vívmányaként por formájában, ömlesztett vagy kisebb dózisokat tartalmazó kapszulázva meg lehet megvásárolni.
Van valamilyen különbség a különböző eredetű kollagének között?
A halból készült kollagén minőségileg magasan kiemelkedik. A halból készült kollagént tartják a prémium kategóriának, azt is lehet mondani, hogy a kollagének között a "Kollagének Királynője". Fontos tudni, hogy a halak szélsőséges hőmérsékleti, mélység és nyomás beli körülmények
között élnek, így a halbőrből nyert kollagén kivételes kémiai és fizikai ellenálló képesség jellemzi. A hal kollagén szerkezeti egysége lényegesen kisebb, aminek eredményeképpen könnyebben felszívódik a testben, mint a más forrásból nyert kollagén. Minél finomabb porrá van őrölve a hal kollagén, annál hatékonyabb a felszívódása.
Mennyi kollagént fogyasszunk naponta?
A nemzetközi tudományos kutatók az életkor előrehaladtával egyenes arányban emelkedő mennyiséget javasolnak, hiszen a 25 éves korunk után egyre kevesebb kollagént termel a szervezetünk, majd 50.-60. életévünkre teljesen leáll a kollagén termelésével. Az életkor szerinti javasolt mennyiségek a következők: 18-30 éves korig 5.000 mg-ot, 30-50 éves korig 10.000 mg-ot, 50 éves kor felett 15.000 mg-ot érdemes elfogyasztani naponta legalább. Szervezetünk legkönnyebben a vízben feloldott por formájú kollagént tudja hasznosítani, ráadásul ha figyelembe vesszük, hogy kapszula formában maximum 400 mg kollagén tartalmú készítmény elérhető, ezért már a napi 5000 mg-hoz is több mint 12 kapszulát lenne szükséges elfogyasztani.
Javasolt napi Kollagén fogyasztási mennyiségek
(a Natúr Prémium Kollagén alapján adjuk meg a mennyiségeket): |
18-30 éves korig: |
1 x csapott evőkanál (1x 5g) |
Napi adagok száma 1 dobozban: |
30 |
31-50 éves korig: |
2 x csapott evőkaná (2x 5g) |
Napi adagok száma 1 dobozban: |
15 |
50 éves kor felett: |
3 x csapott evőkanál (3x 5g) |
Napi adagok száma 1 dobozban: |
10 |