D-vitamin hiány napozás ellenére?

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!
A D-vitamin fontossága mára már köztudottá vált, mostanra leginkább csak a mennyiséggel kapcsolatos viták és a napfény szerepe okoz fennakadásokat. Számtalan tudományosnak tűnő állítással találkozhatunk nap, mint nap. Most Prof. Dr. Ősapay György szakértő ezekről rántja le a leplet!

"A vitaminok nélkülözhetetlenek bizonyos életfolyamatokhoz, így hiányukban a szervezet működése zavart szenvedhet, kóros állapotok alakulhatnak ki. Ezért újabban a szakemberek nem is egyszerűen vitaminnak, hanem hormonnak tartják. A D-vitamin név nem egyetlen vegyületet jelöl, hanem sok más vitaminhoz hasonlóan több molekulát. Két fő formája van a D2 és a D3, ez az utóbbi a ténylegesen hatásos"- árulta el a professzor, aki azt is hozzátette, a D-vitamin-hiány valójában népbetegség.

Fotó: Maggiejumps – flick.com

"A trópusok kivételével az újszülöttektől a fiatalokon át, egészen az idősekig az egész világ D-vitaminhiányban szenved. Magyarországon a lakosság mintegy 80%-a D-vitaminhiányos. Ennek egyik oka, hogy a táplálékokon keresztül nem tudunk elég D2-provitamint juttatni a szervezetünkbe, másrészt nem vagyunk eleget a napon, amely a D2-vitamintból készíti a D3-vitamint. Pedig a szervezet optimális működéséhez elengedhetetlen a D3-vitamin elégséges szintje. A legutóbbi vizsgálatok szerint, a táplálékon keresztüli átlagos D-vitamin bevitel Magyarországon 88NE (Nemzetközi Egység), miközben az egyelőre hivatalosan javasolt napi dózis 400NE. Az utóbbi évek orvosi kutatásai viszont a felnőtteknek 2000 NE mennyiséget ajánl. Időseknek, túlsúlyosaknak ennek a dupláját. Hiánya gyakran szerepet játszik az asztma, a depresszió, a szívbetegség, a diabétesz vagy akár a túlsúlyosság kialakulásában, hogy csak néhányat említsünk sok egyéb egészségügyi probléma mellett" – árulta el Prof. Dr. Ősapay György a szakterület jó ismerője.

Nyáron elegendő a napfény?

A köztudatban elterjedt, hogy a nyári időszakban elég csupán a napfénnyel biztosítanunk a D-vitamin bevitelt. "Ehhez azonban elsődleges feltétel elegendő D2-vitamin fogyasztása étrendünkben. Másrészt gyakran nem elég a napozás a D-vitamin hiány megelőzéséhez, hiszen olyan helyeken is kialakul a hiány, mint Bogota, Brazília, Kalifornia vagy Costa-Rica. Sok esetben a napsugárzás azért nem elegendő, mert ruhában tartózkodunk a szabadban, vagy mert napolajat használunk a strandon, amely nem engedi a bőrünkbe a D3-vitamin képződéshez szükséges UV-fényt"- mondta Ősapay professzor.

D-vitamin és a porckopás

Összefüggést találtak a plazma D-vitamin szint és az ízületi kopásra való hajlam között. Kellően magas D-vitamin szint tehát megvédhet az ízületek, porcok kopásától, és az azzal járó mozgáskorlátozottságtól és fájdalomtól. Sőt, az is valószínű, hogy az osteoarthritis megléte D-vitamin hiányra utal.

A táplálkozás és a D-vitamin

Tehát táplálék útján csak a szükséges mennyiség töredékét juttatjuk be a szervezetbe, élelmiszereink közül leginkább a tojásban, a májban, a halolajban, és a tengeri halakban fordul elő a D-vitamin. Ám a magyarok átlagban nagyon keveset esznek a halból, ha pedig valaki tojásból próbálja pótolni a mennyiséget, egész fészekaljnyit kellene fogyasztania belőle.

A cikk nem a mi írásunk, a filantropikum.com oldalról, az oldal tulajdonosának az engedélyével vettük át.
A cikk tartalma nem minősül gyógykezelési javaslatnak, nem minősíthető diagnózisnak.

Szójegyzék:
Nemzetközi Egység
Plazma
Osteoarthritis

Publikálva: 2013. július 9.

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár