C-vitamin - Aszkorbinsav

Vízben jól oldódó, erősen redukáló vegyület.

Az aszkorbinsav a sejtek biokémiai folyamataiban mint hidrogéndonor vesz részt, ez adja meg elsőrendű biológiai jelentőségét. 85%-a szívódik fel. Elősegíti a vas felszívódását a bélrendszerből. Az aszkorbinsavat számos állatfaj szintetizálja, ugyanakkor az ember és néhány állatfaj nem képes erre.

bővebben

Publikálva: 2010. november 20.
 

B1-vitamin - Tiamin

Vízben jól oldódó, hőre érzékeny vegyület.

Jelentős szerepe van a szénhidrát-anyagcserében, miután a piroszőlősav dekarboxilezését végző enzim koenzimje, energiát generál, segíti a szénhidrátok elégetését, valamint létfontosságú szerepet tölt be az idegrendszer, az izmok és a szív normális működésében.

bővebben

Publikálva: 2010. november 20.
 

B2-vitamin - Riboflavin

Az enzimek a piroszőlősav, zsírsavak és az aminosavak oxidatív lebontását végzik, fontos szerepet töltenek be a szöveti légzésben és méregtelenítésben. A szervezetünkben a tápanyagmolekulák végoxidációjában játszik szerepet, a lehasadó hidrogénatomokat felvevő és továbbvivő enzimek alkotó része.

bővebben

Publikálva: 2010. november 20.
 

B3-vitamin - Nikotinsav, niacin

A niacin a szöveti oxidoredukciós folyamatokban résztvevő koenzimek alkotórésze.

Az elfogyasztott táplálék minden 1 MJ energiájára 1,6 mg niacinekvivalens-bevitel ajánlott. A szükségletek megállapításánál figyelembe kell venni a triptofánból történő képzést: 60 mg triptofánból 1 mg nikotinamid képződik, az átalakulás piridoxint, tiamint, riboflavint igényel. Ezért a niacin-szükségletet – a triptofánból történő átalakulást figyelembe véve – niacinekvivalensben szokták megadni: 1 mg niacinekvivalens = 1 mg nikotinsav = 60 mg triptofán.

bővebben

Publikálva: 2010. november 20.
 

B4-vitamin - Folsav

A folsav vízben oldódó vitamin. Nagyon fontos szerepe van a szervezetben, különösen a várandós édesanyáknál, mert a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. Ezért várandós édesanyáknak mindenképpen ajánlott a folsav pótlása.

bővebben

Publikálva: 2010. november 20.
 

B5-vitamin - Pantoténsav

A béta-alanin dihidroxi-dimetil vajsavval acilezett származéka, az intermedier anyagcserében kulcsfontosságú koenzim alkotórésze. Szerepe van az energiahordozó szénhidrátok lebontásában, zsírsavak szintézisében és bontásában, a különböző szterolok, szteroid-hormonok, porfirinek szintézisében. bővebben

Publikálva: 2010. november 20.
 

B6-vitamin - Piridoxin

A piridoxin-koenzimek részt vesznek az aminosav anyagcserében, bevitelük a fehérje-bevitellel arányos kell, hogy legyen, miután a legfőbb feladata az aminosavak átalakítása: 1 g fehérje mellé 0,015-0,02 mg B6-vitamint rendelnek. A piridoxinnál felszívódási veszteséggel nem kell számolni.

bővebben

Publikálva: 2010. november 20.
 

B7-vitamin - Biotin

Kéntartalmú vitamin.

Számos karboxiláló enzim koenzimje, melyeknek reguláló szerepük van a szénhidrát- és lipid-anyagcserében. A biotinszükséglet és a javasolt bevitel megállapítását nehezíti, hogy az ember bélflórája is termeli.

bővebben

Publikálva: 2010. november 20.
 

B12-vitamin

Kobalaminok, a gyomor és a vékonybél nyálkahártyája által kiválasztott glikoproteinhez (intrinsic faktor) kapcsolódva szívódnak fel.

Az esetek többségében vitaminhiány akkor lép fel, ha nem képződik a kobalaminokat szállító intrinsic-faktor, így a táplálékban jelen lévő vitamin nem tud bejutni a szervezetbe.

bővebben

Publikálva: 2010. november 20.
 

B13-vitamin - Orotsav

Megvéd bizonyos májműködési zavaroktól és a korai öregedéstől, elősegíti a szklerózis multiplex kezelését.

A felnőttek ajánlott adagja 0,003 mg. Hiánytünet egyelőre nem ismert.

Megtalálható a gyökérzöldségekben és a tejsavóban.

bővebben

Publikálva: 2010. november 20.
1

Legutóbb olvasott oldalaink:


A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár