Lépjen be törzsvásárlóink közé, vásárolja termékeinket kedvezményes áron!* Részletek a regisztrációs oldalon.Regisztráció
|
A bevásárlás fokmérői: ár, apró betű, százalékok
A szomorú tény az, hogy a legtöbb esetben egyszerűen meg vagyunk vezetve, mert például ki a fene gondolná, hogy egy sajtnak kinéző, sajtként csomagolt és a sajtos pult körül ólálkodó sajtszerű anyag életében nem látott még soha tehenet/kecskét. Ezeket a kétes eredetű termékeket növényi zsírból állítják elő, az ízük pedig még csak nem is hasonlít az eredeti sajtokéhoz. Jogosan kérdezhetnénk, hogy hol vannak ilyenkor a fogyasztóvédők, ők viszont erre azt mondják, hogy csak akkor büntethetnek, ha a fogyasztó szándékos félrevezetésének ténye áll fönt. Nagyon oda kell tehát figyelni, hogy mit rakunk be a kosarunkba, ezeknek a termékeknek általános jellemzője, hogy a legolcsóbb sajtoknál is kevesebbe kerülnek, gazdasági válság idején pedig pont az olcsóság az egyik legvonzóbb tulajdonságuk. Mindenki tudja, hogy az élelmiszerekhez adalékanyagokat tesznek - ezek azok a bizonyos E-k -, egyrészt az íz fokozása, tartósítása, másrészt a termékek állagának javítása és az élvezeti érték növelése a feladatuk. Általában minimális mennyiségeket alkalmaznak belőlük, de jó tudni, hogy van, amelyikből az is sok, hiszen közülük nem kevés okoz allergiát, vagy tesz hajlamossá a rákra. Tóth Judit dietetikus kérdésünkre elmondta, hogy felmérések igazolják azt a tényt, miszerint az élelmiszer-ipari adalékanyagok által kiváltott allergiás betegségekben szenvedők száma az elmúlt években egyre csak nőtt. Az ok pedig egyértelműen a megváltozott táplálkozási szokásokban keresendő: a boltok polcait elöntik a félkész ételek, a levesporok, a chipsek, a tartós élelmiszerek és instant italok, ezek fogyasztása az utóbbi időben jelentős túlsúlyba került. Az adalékanyagok által okozott leggyakoribb tünetek a bőrkiütések, viszketés, duzzanatok, gombócérzés a torokban, fulladásos tünetek. A dietetikus szerint külön probléma, hogy sokan nem is veszik komolyan az adalékanyagokra mutatott túlérzékenységet, még akkor sem, amikor kiderül a tünetek mögött álló bűnös E kiléte. És ha már szóba kerültek a biotermékek, akkor arra is érdemes kitérni, hogy menyire bio az a bio, és egyáltalán mit takar ez a három betű. Bioélelmiszerek esetében olyan termékekről van szó, amelyek szintetikus műtrágyák, növényvédő és rovarirtó szerek, hormonok, növekedési szabályzók és takarmánykiegészítők alkalmazásától mentes környezetben jöttek létre. Nem tartalmaznak vegyszer- és gyógyszermaradványokat, illetve mesterséges adalékanyagokat (aromaanyagokat, édesítőszereket, szintetikus tartósítószereket, színezékeket, savanyítókat, állományjavítókat). Jó tudni, hogy a biogazdaságok az állatokat az állatjóléti szabályok figyelembevételével tartják, vagyis úgy, hogy jól érezzék magukat, nem tömik és nem kínozzák őket. Ezek a termékek természetes módon, a környezeti ártalmak elkerülésével készültek, vagyis az ellenőrzött ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően, ennek pedig szerepelnie kell a csomagolásukon (azaz az "Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból" feliratnak), valamint az ellenőrző szervezet nevének - ez idehaza lehet a Biokontroll Hungária Kht. (jelölésben: HU-ÖKO-01) vagy a Hungária Öko Garancia (HU-ÖKO-O2). A szakértők azt javasolják, hogy érdemes hazai termékeket vásárolni. Egyrészt ezek friss termékek, hiszen nem kell több ezer kilométert zötykölődniük egy kamionban, nem génkezeltek, azt ugyanis külföldről kapjuk - ez leginkább a szójatermékekre és kukoricára vonatkozik -, és megvásárlásukkal a hazai ipart is támogatjuk, és ez a minőségnek is jót tesz. A "Kiváló Magyar Élelmiszer" jelzést például csak szigorú minőségellenőrzésen átesett termék kaphatja meg, ha ilyet vásárolunk, biztosak lehetünk benne, hogy nem kétes eredetű "műanyag" kerül az asztalunkra. A gyümölcsöknél és zöldségeknél szintén a hazai idénytermékek fogyasztása javasolt, az a banán vagy narancs, amelyik hajókon érkezik hozzánk a messzi távolból ugyanis még bőven éretlen volt, mikor leszedték. Így tápanyag- és vitamintartalma is jócskán elmarad a kívánatostól, szép színét pedig a szállítás alatti mesterséges érlelésnél éri el. Ezt a gyakorlatban többnyire az etiléngáz (C2H4) idézi elő, amely minden növény növekedési folyamatában fontos szerepet játszik: elősegíti az érési folyamatokat, a telt íz és szín kialakulását. És akkor arról már nem is beszélünk, hogy esetleg gyermekmunkások szüretelték az ominózus gyümölcsöt. Érdemes még keresni a "Fair Trade" feliratot is a termékek csomagolásán, ez ugyanis a méltányos kereskedelem védjegye. Azt jelenti, hogy a hátrányos helyzetű, főként harmadik világbeli termelőknek jobb kereskedelmi feltételeket biztosítanak, azaz nem zsákmányolják ki őket. Pótolja az élelmiszerekből hiányzó vitaminokat, ásványi anyagokat! A termék részletes ismertetőjének megtekintéséhez kattintson a képre, vagy erre a szövegre!
Publikálva: 2010. november 25.
Legutóbb olvasott oldalaink:
Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját! 1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db 2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db 3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db 5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db |
Hírlevél
Legyen jól informált az egészséggel kapcsolatban, iratkozzon fel jó tanács levelünkre!
Hírek, cikkekIdőskori izületekTudja meg, miért van szükség Kollagénre szervezetének az Időskori izületek vonatkozásában! |