A Candida „megérzi”, ha lemerült az immunrendszer

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Candida albicans teljesen ártalmatlan emésztőgomba, amely a legtöbb ember bélrendszerében megtalálható anélkül, hogy problémákat okozna. Amíg az immunrendszerünk normálisan működik, a gomba nem terjed el és nem okoz panaszokat. Észrevétlenül él a szervezetünkben mindaddig, amíg meg nem érzi, hogy legyengültünk. Akkor gyorsan vált, támadásba megy át, és akár halálos fertőzést is okozhat legyengült immunrendszerű, túl fiatal (csecsemő) vagy túl idős embereknél.

A Tufts Egyetem molekuláris mikrobiológusai felfedezték, hogyan tud különbséget tenni a Candida albicans egészséges és nem egészséges szervezet között. "A gombának az a képessége, hogy érzékeli a szervezet immunstátusát, a kulcs annak megértéséhez, miként szaporodhat el az emberek egy részének szervezetében kár okozása nélkül, és miért válik halálos kórokozóvá másoknál" – magyarázza Jessica V. Pierce kutató. – "A legyengült immunrendszerű betegekben mind a gomba felismerését, mind a kezelését egy fehérje szintjének – Efg1p – megváltoztatásával lehet elérni. Azt tapasztaltuk, hogy a Candida albicans növekedését a gazdaszervezetben ezzel a fehérjével befolyásolni lehet."

Korábbi kutatásokból tudták, hogy az Efg1p fehérje annak a génnek a kifejeződését befolyásolja, amelyik szabályozza, hogy mennyire legyen ártalmas a gomba. Meghökkentő, de igaz, hogy az alacsonyabb Efg1p szint kedvez a gombasejtek növekedésének a gazdaszervezetben. A magasabb fehérjeszintnél kevésbé növekednek a gombák.

Állatkísérletben vizsgálták, hogyan befolyásolja az immunrendszer állapota a Candida albicans növekedését a gazdaszervezetben: egészséges, illetve immungyenge egereknek egyenlő mértékben adtak két gombatörzset, két, eltérő szintű Efg1p fehérjével. Az állatok ürülékét tesztelve megállapították, melyik gombatörzs szaporodott. Egészséges szervezetű egerekben a magasabb fehérjeszintű gombasejtek domináltak. Immungyenge egereknél az alacsonyabb fehérjeszintű gombasejtek szaporodtak el.

A kutatók megjegyzik, hogy nagy valószínűséggel a bélcsatornában az immunsejtek működésének, interakciójának hiánya teremtette meg a szükséges környezeti feltételeket a gombasejtek alacsony fehérje-kifejeződéséhez, ami azután a gombák túlszaporodásához és súlyos fertőzés kialakulásához vezet.

"Ha kevert gombaállománnyal dolgozunk, néhány magas Efg1p szintű sejttel és néhány alacsony Efg1p szintű sejttel, a gomba képes hozzáigazítani a fiziológiáját a gazda immunstátusához – tehát hogy jóindulatú maradjon-e vagy károssá váljon" – állítják a kutatók.

Egészséges emberekben az immunrendszer és a szervezet "jó baktériumai" szabályozzák a Candida albicans gomba állományának nagyságát. Ha az immunrendszer legyengült, a gombák elárasztják a szervezetet.

A cikk nem a mi írásunk, a natursziget.com oldalról vettük át.

A Jó Közérzet Vitamin Webáruház
szerkesztőjének kiegészítése


Kedves Olvasó!

Még emlékszem amikor a 90-es években Jakab István a TV-Shopban reklámozta a Kombucha Teát, mint a Kandida gomba ellenszerét. Már akkor beszélt hogyan tehetünk antioxidánsokkal és lúgosítással a Candida albicans - a kandida gomba ellen... A helyzet azóta talán rosszabbodott, mert azóta itthon is elterjedtek azok az élelmiszerek is, amelyek mesterséges alapanyagokból, vagy a természetes források többszörösen kivont, hozzáadott, feldolgozott formájában kerülnek "élelmiszer"-ként a polcokra... Az ilyen élelmiszerekkel vagy élelmiszer alapanyagokkal alapvetően az a probléma, hogy ha nem emészthetőek, lerakódhatnak a bélrendszerben, ahol aztán rothadásnak indulnak. Ez eleve toxikus lehet, azon túl hogy rendkívüli mértékben savasitja a bélrendszert.

Szinte minden élelmiszer készítményben van hozzáadott cukor, glükóz, fruktóz. A gyorsan felszívódó cukrok már a szájban táplálékként szolgálhatnak a gombáknak. A cukor mellett az antibiotikumok is a gombák javára billenti a mérleget. Nemcsak gyengithetik az immunrendszert, de a bélflóra azon baktériumait is elpusztítja, amely az egyensúly fenntartásához szükséges.

Az immunrendszer és az emésztőrendszer szoros kapcsolatban áll, hiszen a tápanyagok feldolgozása az emésztőrendszeren keresztül valósul meg, így mondhatni "itt kezdődik" minden.

A cikkben leírtak vagy a Candida ellen használható módszerek alkalmazása alkalmazható ha már felborult a bélflóra egyensúlya, azonban nem árt figyelembe venni, hogy a kúraszerű módszer használata mellett érdemes felépíteni azt módszert, amelyel majd a normál állapothoz visszatérve fenntartjuk a Jó Közérzetet. A rendszerű karbantartást, táplálást szervezetünk meghálálja..

Néhány idevágó kulcsadat a vitaminokkal, ásványianyagokkal kapcsolatban:

A multivitaminjainkban is megtalálható C-vitamin, és Réz hozzájárul a normál energia-termelő anyagcsere-folyamatokhoz.

A multivitaminjainkban is megtalálható B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-vitaminok, a Kalcium, Magnézium, Vas, Mangán, Jód részt vesznek a normál energia-termelő anyagcsere- folyamatokban.

A multivitaminjainkban is megtalálható A-, B2-, B3-vitaminok hozzájárulnak a nyálkahártyák normál állapotának fenntartásához

Legyen jó Közérzete!

üdvözlettel,
Vági Péter
A Jó Közérzet Webáruház szerkesztője

Publikálva: 2012. július 28.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár