A szellemi frissesség megőrzésének titka

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

A rumba, vagy a swing hallatán aligha az Alzheimer-kór jut először eszünkbe, a különböző társas táncok azonban bizonyítottan eredményes eszközök a szellemi hanyatlás és a memória-csökkenés kezelésében. A Nature folyóiratban közölt vizsgálat alapján a tánc ugyanis mind azon nélkülözhetetlen elemek: a kognitív tevékenység, fizikai aktivitás és társas interakciók tökéletes ötvözete, melyek együttesen segítik a szellemi frissesség fenntartását. Ha mindezt a mediterrán diéta egészséges fogásaival párosítjuk, a pozitív hatás tovább erősödik – írja az oxygenmedical.hu.



A mozgás a gyógyszernél is hatékonyabb lehet

Az elmúlt évtizedben végzett epidemiológiai vizsgálatok is alátámasztották a feltételezéseket, mely szerint a mozgás, az intellektuális tevékenységek, a társas kapcsolatok ápolása és az egészséges étrend csökkenti a demencia megjelenésének esélyét – mondta el dr. Babai László, az Oxygen Medical életmód orvosa. A jelenben is zajló és jövőben tervezett kutatások célja, hogy pontosan meghatározzák a szükséges mozgás mennyiséget, az intellektuális aktivitás leghatékonyabb formáját, illetve azt, hogy a szellemi hanyatlás mely szakaszában, hogyan segítik a beteg állapotának javulását.

Az ausztrál orvosok vezetése alatt zajló Fitness for the Aging Brain tanulmány során, a vizsgált hat hónapos időszak alatt már heti három alkalommal végzett 50 perces séta, vagy egyéb aerob mozgás is jelentős javulást eredményezett az enyhe kognitív zavarban szenvedő pácienseknél. A kutatók megállapítása alapján a rendszeres testmozgás még az Alzheimer-kór kezelésére jelenleg elérhető gyógyszeres terápiánál is hatékonyabban segítheti az agyi folyamatok megfelelő működését. A hatás pedig hosszútávon érezhető, a rendszeres testedzést folytató csoport tagjai ugyanis a vizsgálat után egy évvel végzett teszteken is jobb eredményt értek el, aktív életmódot nem folytató társaiknál.

Az elménket is tartsuk edzésben

Egy másik, szintén ez évben végzett vizsgálat az agytorna fontosságára hívja fel a figyelmet – magyarázza dr. Babai László. Kanadai orvosok funkcionális MRI vizsgálattal igazolták, hogy a résztvevőknél, új memória stratégiák elsajátításával az ép agyrészek képesek átvenni a sérült területek szerepét. 2006-ban, az Egyesült Államokban végzett kutatás azt is igazolta, hogy a különböző, mentális képességeket fejlesztő számítógépes játékok használatával jelentős javulás érhető el az Alzheimer betegek és a szellemi hanyatlás egyéb formáitól szenvedő betegek körében. Az elvégzett öt-hat hetes gyakorlatok után a 65 év feletti résztvevők a vizsgálat után öt évvel később is jobb eredményeket értek el memória, logika és feldolgozási sebesség terén, mint a kontroll csoport tagjai.

Mediterrán diéta, a szellemi frissességért

Az egészséges táplálkozás nem csak a plusz kilók elkerülésében segít, de mentális egészségünkre is jó hatással van. A mediterrán diétáról korábban már bebizonyosodott, hogy hatékonyan segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek, a magasvérnyomás és a cukorbetegség kialakulásának veszélyét. Az elmúlt években pedig három, független epidemiológiai vizsgálat is igazolta, hogy e kedvező hatások mellett a mediterrán diéta kiemelt szerepet játszik a mentális egészség megőrzésében is. A Columbia University kutató több éves megfigyelések alapján úgy találták, hogy a mediterrán diéta szerint étkező résztvevőknél 40 százalékkal kisebb az Alzheimer-kór megjelenésének esélye.

A mediterrán diéta alapelvei alapján étkezésünkben részesítsük előnyben a gyümölcs- és zöldségféleségeket, fogyasszunk teljes őrlésű gabonából készült termékeket, s az ételek elkészítéséhez használjunk olívaolajat. Vörös húsokat és telített zsírsavakat csak mértékkel fogyasszunk, s alkalmanként egészítsük ki a vacsorát egy pohár vörös borral.

Szánjunk időt a társas kapcsolatok ápolására

Habár nehezen vizsgálható, a kutatók mégis a rendszeres testedzéshez, agytornához, vagy az egészséges táplálkozáshoz hasonlóan nagy jelentőséget tulajdonítanak a társas kapcsolatok szerepének, a szellemi egészség megőrzésében. A University of Washington kutatói különböző fizikai aktivitást és társas kapcsolatokat építő programokat dolgoztak ki enyhe kognitív zavarban szenvedő páciensek részére. Megfigyeléseik alapján a társas interakciók alkalmával a betegek párbeszédeket hallgatnak, majd bekapcsolódnak a beszélgetésekbe, véleményt alkotnak, tehát a kellemeset a hasznossal összekötve, mindeközben kognitív képességeiket is fejlesztik.

A cikk forrása: drinfo.hu
A cikk eredeti forrása: www.oxygenmedical.hu

A Jó Közérzet Központ kiegészítése:

Kedves Olvasó!

A lelki - testi egyensúly összefüggése már szinte elcsépelt közhely, mégse lehet elmenni amellett, hogy mennyire elválaszthatatlanul összefüggőek ezek a tényezők. A testmozgás öröme, még ha túlsúlyos is valaki, újra átélhető. Válasszunk a fizikai lehetőségeinknek megfelelő - esetleg kellően kímélő mozgást. Egy séta, kirándulás is jótékony hatású. A tánc sajnos nem az én kedvenc elfoglaltságom, de látom - és belátom hogy másoknak mennyire nagy öröm forrása lehet. Teljesen mindegy milyen mozgást választ, a hangsúly a rendszerességen van úgyis.

A kalandozás a konyhaművészeketben is lehet örömforrás. Alapvetően nem vagyok diéta hívő, az általános táplálkozásunkat kell egészségessé tenni olyannyira, hogy néha beleférjen egy eltérő - esetleg komolyabb kalóriabevitellel járó "elhajlás" - és nem tartom helyesnek diétával, megszoritásokkal kompenzálni az amúgy nem megfelelő étrendet.

Pótolja szervezete vitamin, ásványianyag
és nyomelemszükségleteit
Jó Közérzet Vitamin® termékek
rendszeres fogyasztásával!

Publikálva: 2011. augusztus 22.

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár