A teljes kiőrlésű gabonamagvak védik a szív és az érrendszer egészségét

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!
Fontos a fogápolás
Egy új kutatás megerősítette, hogy a teljes kiőrlésű gabonamagvakban gazdag étrend jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Ez nemcsak általában igaz, hanem érvényes mindenfajta szívbetegség és a szélütés (stroke) esetében is.

A Wake Forest amerikai orvosi egyetem kutatói a Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases című szakfolyóirat online változatában 2007 májusában tették közzé eredményeiket, amelyek a folyóirat nyomtatott számában is megjelennek. Összesen 7 olyan kutatás eredményeit dolgozták fel, illetve hasonlították össze, amelyet több mint 285 ezer emberen végeztek. E tanulmányok adatainak összegzéséből a szakemberek természetesen kiszűrték az egyes vizsgálatok zavaró vagy nem egyértelmű hatásait. Az említett vizsgálatokra 1966 és 2006 áprilisa között került sor.

A kutatást vezető dr. Philip Mellen kijelentette, hogy eredményeik megerősítik a korábbi vizsgálatok következtetéseit. Az 1999-2000 között végzett táplálkozástudományi kutatás úgy találta, hogy az Egyesült Államokban élő felnőtt lakosok mindössze 8%-a fogyaszt naponta három vagy több adag teljes kiőrlésű gabonát, a felnőttek 42%-a pedig egy adott napon egyáltalán nem vesz magához ilyen élelmiszert.

Dr. Mellen hangsúlyozta, hogy ha mindennap fogyasztunk átlagban 2,5 adag teljes kiőrlésű gabonát, akkor a szív- és érrendszeri (cardiovascularis) betegségek kockázata 21%-kal csökken – összevetve azzal az adattal, amit napi 0,2 adag teljes kiőrlésű gabona fogyasztása esetén kaptak.

A gabona teljes kiőrlése azt jelenti, hogy a gabonamag minden részét megtartják a feldolgozás során. Tudjuk, hogy a maghéj gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, a sejtkárosító szabad gyököket megkötő antioxidánsokban, valamint az egészség szempontjából fontos, telítetlen zsírsavakban. Minél nagyobb mennyiségben fogyasztunk teljes kiőrlésű gabonát, annál inkább csökken az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint veszélye. d1r. Mellen rámutatott, hogy mivel éppen ezek a fő kockázati tényezők a szívbetegségek és a szélütés (stroke) kialakulása szempontjából, a teljes kiőrlésű gabonamagvak egészségvédő hatása egyértelműen igazoltnak tekinthető.



forrás: natursziget.com
A cikk eredileg megjelent: Medical News Today,
További információ: Wake Forest University Baptist Medical Center


Csányi Henrietta kiegészítése:


Megértem a cikk íróját, a mai táplálkozási szokások, amit űz a világ embere, katasztrofális. Ha valaki nem tesz egyebet az egészségéért, csak teljes kiőrlésű gabonát fogyaszt, már 5 évvel biztos meghosszabbítja az életét. Bár ha összeereszteném dr. Philip Mellent és dr. Márai Gézát vagy dr. David Thomast biztos izzana a levegő. Mindjárt részletezem is, hogy miért. dr. Márai Géza, a Gödöllői Agrártudományi Egyetem professzorának vizsgálatát ismertem 1966-1990 között. Most is utána néztem az interneten és találtam egy 1985-1996-os adatot is az élelmiszereink beltartalmának csökkenésének tekintetében.

Egy példa: 100 g alma C-vitamin tartalma 1985-ben 5 mg, 1996-ban 1 mg. Ez 80%-os csökkenést mutat. Jó ideje tudatosan szedek vitaminokat. Nehéz elfogadtatni a fenti kutatások eredményeit, mert a köztudatban a zöldségek és gyümölcsök még mindig jelentős vitamin forrásként élnek és sokan továbbra is csak ezeket választják, függetlenül attól, hogy bio-e vagy sem. De most itt a lehetőség és megteszem. Ne higgyenek nekem, nézzék a számokat. Nyissák meg a böngészőt és keressenek rá dr. Márai Gézára.

Dr. David Thomas munkássága hasonló területet ölel fel, az élelmezéstudományi szakértő 64 fajta élelmiszer adatait hasonlította össze 1940 és 1991 között. Innen is csak egy példa, a zöldségeink kalciumtartalma 46%-ot csökkent. Sajnos hiába említik, hogy sok tejterméket fogyasztanak, az nem pótolja a csontritkulás helyreállításához szükséges kalciumot. Táplálkozzunk egészségesen, ez nem is vita tárgya, de hogy mennyi vitamin jut be vele a szervezetünkbe, és mennyire előzzük meg vele a szívinfarktust, az már más kérdés.


Az Elisabeth című musicalből jut eszembe egy sor kicsit átírva: Úgy nézem mindet, hogy jó sok még a munkám! Igen, de itt van egy cikk, és eljött, mikor éppen unnám! Szóval táplálkozzanak egészségesen, és fogyasszanak vitamint is, ez a mai napi jótanácsom.

Fogyasszon minden nap Jó Közérzet Vitamin® Multivitamint,
hogy kielégítse szervezete vitamin-,
ásványi anyag- és nyomelemszükségleteit.

Tekintse meg multivitamin kinálatunkat!

Publikálva: 2011. január 31.

Kapcsolódó termékek
Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
Prémium
Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
Az aktív emberek
vitaminja.
Normál ár:
18800 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár