A tiszta levegő hónapokkal hosszabbítja meg az életet

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

A Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézetének kutatói új tanulmányukban ötvenegy amerikai város levegőminőségét és az ottlakók várható életkorának összefüggéseit vizsgálták. A húsz év adatait elemző felmérés szerint azokban a városokban, ahol a legtöbbet javult a levegő minősége, átlagosan tíz hónappal tovább éltek a lakosok.

A New England Journal of Medicine című folyóirat legutóbbi számában megjelent cikk szerzői 1980 és 2000 között gyűjtött adatokat elemeztek annak érdekében, hogy meghatározzák a levegőminőség és a várható életkor között fennálló kapcsolatokat.

A várható élettartamot befolyásoló egyéb tényezőket - például dohányzás, társadalmi helyzet vagy az elemzett városokból történő ki- és bevándorlás - a megfelelő statisztikai módszerekkel szűrték ki: a kapott eredmények így valóban arra vonatkoznak, hogy a levegőminőség javulása mennyivel hosszabbíthatja meg életünket.

A kutatócsoport a 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű, "finom" porszemcsék (PM2,5) által okozott levegőszennyezés adatait elemezte: a szálló por részecskéi közül ezek alkotják a belélegezhető frakciót, amelyek képesek lejutni a tüdő léghólyagocskáiba. (A korábbi kutatások alapján már ismert, hogy a porszemcsék belélegzése súlyosbítja a már meglévő asztmás tüneteket és rontja a szívbetegek állapotát).

Az eredmények azt mutatták, hogy azokban a városokban, ahol a legtöbbet javult a levegő, átlagosan tíz hónappal hosszabbodott meg a városlakók életideje. További összefüggés, hogy a porszemcsék koncentrációjában köbméterenként bekövetkező tíz mikrogrammos csökkenéssel párhuzamosan hét hónappal nőtt a várható élettartam - olvasható a BBC beszámolójában.

Jonathan Ayres, a Birmingham Egyetem kutatója az eredményekkel kapcsolatban elmondta, hogy Angliában és Európában eddig azért nem végeztek hasonló kutatást, mert az elemzéshez szükséges légszennyezettségi adatokat csak az utóbbi években kezdték el összegyűjteni.

Forrás: origo.hu

Publikálva: 2010. november 25.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db
Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
Prémium
Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
Az aktív emberek
vitaminja.
Normál ár:
18800 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár