Lépjen be törzsvásárlóink közé, vásárolja termékeinket kedvezményes áron!* Részletek a regisztrációs oldalon.Regisztráció
|
Aminosavak - az élet építőköveiAminosavak nélkül nincs élet. Ami banálisnak hangzik, de szó szerint veendő. Ugyanis az aminosavak a fehérjék alapját képezik, és a testben folyó számos folyamatért felelősek. A stressz, a kiegyensúlyozatlan táplálkozás és a krónikus betegségek az aminosavak hiányához vezethetnek a szervezetben, ami gyenge immunrendszert és kimerültséget eredményezhet. Egyes aminosavak elősegítik az izomnövekedést, a fogyást, befolyásolják a bőr és haj szerkezetét. Mik is pontosan az aminosavak, és milyen tulajdonságokkal rendelkeznek?
20 fehérjealkotó aminosav Több mint 20 fehérjealkotó, és több mint 250, úgynevezett nem-fehérjealkotó aminosav ismert. Ez utóbbiak ugyanis nem mutathatók ki a fehérjékben, hanem a szervezetben mutathatók ki. A 20 fehérjealkotó proteinsav legtöbbjét a szervezet maga is elő tudja állítani. Nyolcat azonban nem, ezek az ugynevezett esszenciális aminosavak Ezeket táplálék formájában kell élelmiszerekből bevinni. Az esszenciális aminosavakhoz tartoznak: izoleucin, valin, metionin, leucin, triptofán, lizin, treonin és phenylalin. Az újszülöttek szervezete további két aminosavat nem tud termelni: arginint és hisztidint. Noha az aminosavak a fehérje legkisebb építőkövei, a szervezet működéséhez nélkülözhetetlenek. Kis aminosavak nagy hatással Amint hiányzik egy aminosav a szervezetből, ez érinti az összes fehérje működését. Aminosav tartós hiánya negatív következményekkel van a szervezetre, s ez által az egészségre. A leggyakoribb következmény fertőzésekre való fogékonyság, teljesítménycsökkenés, izületi panaszok vagy az izomzat leépülése lehet. Sok egészségügyi panasz, melyek a civilizációs betegségekhez tartoznak, mint pl. az elhízás vagy a cukorbetegség is lehet következménye az anyagcsere zavarának, és ezek visszavezethetők az aminosav hiányára. Annak tesztelésére, hogy fennáll-e aminosav-hiány, az orvos aminosav-elemzést végezhet, mely megadja a szervezet jelenlegi aminosav-koncentrációját. Egyébként nemcsak az aminosav-hiány, hanem annak túladagolása is árthat az egészségnek. Amennyiben az aminosavakat hosszabb időn át magas koncentrációban adagoljuk a szervezetnek, ez máj, vagy vesekárosodáshoz vezethet. Az élelmiszerek nemcsak az éhségérzet csökkentését szolgálják, hanem az életfontosságú esszenciális aminosavakat is szállítják a szervezetnek. Ezért az élelmiszerválaszték döntő fontosságú abban, hogy valóban minden szükséges aminosavat megkapjon a szervezet. Esszenciális aminosavak. és azok tulajdonságai Az izoleucin szállítja a központi idegrendszernek a különböző neurotranszmittereket. (A neurotranszmitterek ingerületátvivő anyagok - speciális kémiai hírvivő molekulák, amelyeknek az a feladata hogy egy idegsejttől üzenetet szállítsanak. Legtöbbször az idegrendszerben termelődnek és ott fejtik ki hatásukat, de vannak amelyek a vérben szétterjedve fejtik ki a hatásukat, pl.: Adreanalin) Ezen túlmenőleg az izoleucin elengedhetetlen az izomnövekedéshez. Leucint nagyobb koncentrációban tartalmazó élelmiszerek a kesudió, mogyoró, lencse, borsó, marha, csirke, rák és a sajt. A valin feladata a vércukor szabályozása, valamint a neurotranszmitterek agyba juttatása. Ezenkívül a valin támogatja és erősíti az immunrendszert. Nagy valintartalmú élelmiszerek a tönkölybúzaliszt, zabpehely, tonhal, élesztő, tojás, sajt, csirke. A metionin a legfőbb segítője a szervezet fehérjealkotásának, továbbá segít a húgyutak fertőzésének megelőzésében. Metionin van a brazil dióban, halban, májban, valamint a tojásban. A leucin is részt vesz az izomépítésben. Nagy koncentrációban van jelen a leucin a földimogyoróban, mandulában, szójababban, borsóban, sajtban, tonhalban, csirkemellben valamint a marhamájban. Az aminosavak magatartása A triptofán termeli a szerotonin boldogsághormont, valamint a alvásért felelős melatonin nevű hormont. Ezen kívül a triptofán fontos a máj funkciójában is. Ez az aminosav megtalálható a répában, paradicsomban, banánban, valamint a spenótban. A lizin felelős a kötő- és izomszövet állapotáért. A szintézis során a lizinből karotin keletkezik, amit előszeretettel használnak a fogyásnál és a testépítésnél. Triptofánt tartalmaznak a babfélék, narancs, mandarin, valamint a zeller. A phenylalin támogatja a vörösvértestecskék és fehérvérsejtek képződését, valamint a veseműködést. Nagymennyiségű phenylalin van a szójában, sertéshúsban, lazacban, tojásban, tökmagban, továbbá a tehéntejben. A treonin glicinné metabolizálódik (metabolizálódás azt jelenti hogy vaalmilyen anyagcsere folyamat révén átalakul) a szervezetben, amely nyugtatja az idegeket. Ezen túlmenőleg segíti a csontképződést, valamint az antitestecskék képződését. A treonin megtalálható a papayában, sárgarépában és spenótban. Szemiesszenciális: arginin és tirozin A tirozin valamint az arginin az újszülöttek szervezetében nem képződik, ezért nevezik ezeket az aminosavakat szemiesszenciálisnak. Az arginin az izomszerkezet támogató funkciójáról ismert. Ezen túlmenőleg az arginin ösztönzi a testnövekedést. A tirozinból képződnek a pajzsmirigy fontos hormonjai. Különösen a sportolóknál nagyon kedvelt az aminosav-pótlás. Ugyanis az izmok gyors növekedésében és állományuk megtartásában ugyancsak a proteinek felelősek. Így egyenes kívánalom a testépítőknél és teljesítmény-sportolóknál bizonyos aminosavak célzott bevitele. Izomnövekedés elősegítése Különböző kereskedők porokat és italokat ajánlanak sportolóknak azzal az ígérettel, hogy a bennük lévő aminosavak az izomzatot fejleszteni fogják. Az aminosavak nélkülözhetetlenek a szervezet számára, de nem csodaszerek. Testmozgás nélkül az aminosavak sem varázsolják elő a kívánt izomzatgyarapodást. Azonban az aminosav-kombináció, megfelelő koncentrációban segíthet a sportolóknak. Éppen intenzív edzés után a test jobban megterhelt, mint előtte. Közvetlenül egy ilyen terhelési szakasz után képes a szervezet a szükségesnél háromszor nagyobb mennyiségben aminosavakat felvenni az izomzatba, mint előtte. A regeneráció szakaszában meg kell lennie a vérben az összes szükséges aminosavnak, hogy az az izomzatot lehetőség szerint támogassa. Aminosavak és fitnesz Éppen közvetlenül az edzés után lenne ideális időpont a sportolók számára a szervezetet aminosavakkal ellátni. Persze edzés előtt is hasznos lehet aminosav-fogyasztás, az idő előtt elfáradás lehetőség szerinti elkerülése érdekében. Azonban a szakértők javasolják a táplálék-kiegészítőket jobban szemügyre venni és a bennük lévő aminosav-profilt ellenőrizni. Egyidejűleg tanácsos sok vizet is inni, mert a test a nagy mennyiségű proteint nem tudja kellően hasznosítani. Ezeket karbamidként választja ki aztán a vese. A vese felesleges terhelésének elkerülése céljából, valamint funkciója támogatására kell ilyenkor több folyadékot inni. Fogyás aminosavakkal Nemcsak az izomépítésben, hanem a fogyásban is fontos szerepük van az aminosavaknak. Egyes aminosavak szelektíven serkentik a szervezet abban, hogy megfelelő hormonokat termeljenek. De pontosan úgy, mint az izomfejlesztésnél, a fogyásnál sem lehet ördöngösséget elvárni az aminosavaktól. A fogyás érdekében pontosan adagolt aminosavak támogatólag hatnak. Követelmény a folyamatos fogyás és a zsír izomtömeggé konvertálásában a sporttevékenység és az étrendváltoztatás. A fogyást segítő aminosavakat vagy közvetlenül táplálékként, vagy táplálék-kiegészítőként por és tabletta formában lehet bejuttatni a szervezetbe. Kedvelt a célzott fogyásnál a lizin aminosav szintéziséből származó karnitin. Ez az izomzat felépítésén túl a zsírtartalékok elégetésében is pozitívan befolyásolja a szervezetet. Ezek közé tartozik az arginin aminosav is, mely a lizinnel együtt támogatja a növekedési hormont. Ez alakítja át az alvás regenerációfázisában a zsírt energiává. Befolyásolható az éhség érzet? A phenylalin aminosav hatással lehet a cholecystokinin hormonra a gyomor-bél tápcsatornában. Ez részese a jóllakottság érzésének, amivel az éhségérzet is befolyásolható. A pajzsmirigyben is termelődnek különböző hormonok, melyek szintén átveszik a zsírégetés feladatát. Ehhez e hormonok folyamatosan a vérbe kerülnek. Ennek következtében nő a test hőmérséklete, növekszik a szívvérkeringés-rendszer teljesítménye, valamint fokozódik a zsírégetés. A fontos hormonok pajzsmirigyben történő képződésében a jód mellett a tirozin aminosavnak is szerepe van. Következtetés: még a táplálkozáshoz és fogyáshoz is fontos, hogy minden szükséges aminosavat elegendő mennyiségben rendszeresen megkapjon a szervezet. A cikk forrása: natursziget.hu A cikk eredeti forrás: Aminosäuren – Bausteine für das Leben, németből fordította: Koncz László
Publikálva: 2012. január 24.
Legutóbb olvasott oldalaink:
Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját! 1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db 2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db 3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db 5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db |
Hírlevél
Legyen jól informált az egészséggel kapcsolatban, iratkozzon fel jó tanács levelünkre!
Hírek, cikkekIdőskori izületekTudja meg, miért van szükség Kollagénre szervezetének az Időskori izületek vonatkozásában! |