Az immunrendszer erősítésének öt szokatlan módja cikk fényképe

Az immunrendszer erősítésének öt szokatlan módja

Ha rendszeresen figyelemmel kísérjük az egészségügyi híreket, akkor tudjuk, hogy ha brokkolit eszünk, ha nem dohányzunk és ha kerüljük a stresszt, akkor erősebb lesz az immunrendszerünk. De azt tudjuk-e, hogy az is erősíti az immunrendszert, ha összeveszünk a házastársunkkal vagy ha marhasültet eszünk?

Szeretkezzünk többet
Ha az a mottónk, hogy "Ma nem, drágám, fáj a fejem", akkor lehet, hogy kihagyunk egy jó lehetőséget, hogy erősítsük az immunrendszerünket (és természetesen a kapcsolatunkat). A szexuális aktivitás, akár heti egyszeri vagy kétszeri alkalom, megnöveli az A immunglobulin (IgA) szintet, ami egy olyan ellentest, amely véd a nátha vírusok és más fertőzések ellen.

A pennsylvaniai Wilkes egyetem egyik kutatása során különböző szexuális életű diákok nyálmintáját hasonlították össze. Azoknak a diákoknak, akik hetente egyszer vagy kétszer szeretkeztek, magasabb volt az IgA szintjük, mint azoknak, akik kevesebb, mint heti egy alkalommal. Mielőtt túlságosan izgalomba jönnénk: a kutatás azt is bebizonyította, hogy a túl sok szex ellenkező hatással van az immunrendszerre: azoknak a diákoknak, akik hetente háromszor vagy többször létesítettek szexuális kapcsolatot, alacsonyabb volt az IgA szintjük, mint azoknak, akik hetente egyszer vagy kétszer szeretkeztek.

Együnk több marhahúst
Ha már úgyis annyi répát eszünk, hogy egy ketrec nyulat jól lehetne lakatni vele, akkor miért ne próbáljuk ki a marhahúst is? Persze nem egy hájjal borított, fél kilós kicsontozott hússzeletről van szó. Egy vékony 80–100 grammos marhaszelet azonban nagyon jó cinkforrás. Ez az elem segíti a fehérvérsejtek termelődését, és megnöveli a falósejtek számát, amelyek a rák ellen küzdenek. Ha nem szeretjük a vörös húsokat, próbáljuk ki a szárnyasokat vagy akár az osztrigát, hogy több cinkhez jusson a szervezetünk. Vagy, ami még jobb, szórjunk a marhahúsra hirtelen sült gombát, antioxidánsban gazdag fokhagymával.

Egy kis stressz nem árt
Mindannyian tudjuk, hogy a stressz legyengíti az immunrendszert. Vagy talán mégsem? Amíg a krónikus stressz, aminek hosszú távon ki vagyunk téve, elfojtja az immunrendszert, a rövid távú stressz serkentő hatással van rá.

Dr. Firdaus S. Dhabar állítása szerint a test ösztönös válasza a stresszre a "leginkább alábecsült természet adta túlélő eszköz". A ohiói állami egyetem professzora hisz az ún. "harcolj vagy menekülj" vészreakcióban, amely felkészíti a kardiovaszkuláris rendszert és a váz- és izomrendszert a fizikai változásokra, és segíti az immunrendszert, hogy válaszoljon a kihívásra. Ily módon, a rövid távú stresszhatások képesek erősíteni az immunrendszerünket.

Veszekedjünk jól
Ki emlékszik Elizabeth Taylor és Richard Burton szóháborújára a "Nem félünk a farkastól" (Who's Afraid of Virginia Woolf) című filmben? A házaspár folytonos rosszindulatú civakodása valószínűleg az agyára menne a legderűsebb aranyhalnak is. Egy Nemzeti Egészségügyi Tanács által finanszírozott kutatás bebizonyította, hogy azok a párok, akik tisztelettudóan és ésszerűen vitatkoznak, kevesebb citokin nevű, stresszel kapcsolatos proteint termelnek, amely gyengíti az immunrendszert, mint azok, akik kevésbé udvariasan veszekednek.

A kutatók interjút készítettek házaspárokkal, aztán megfigyelték őket, ahogy olyan problémákról tárgyalnak, amiben drámai módon eltért a gondolkodásuk. Azok a férjek, akiknek a felesége értelmes szavakat használt – mint például "józan ész", "azért mert" és "gondolkodni" – sokkal kevesebb immungyengítő citokint termeltek, mint azok, akiknek a felesége inkább "érzelmi töltetű" szavakat használt.

Egy másik kutatás során azt figyelték meg, hogy azoknak a pároknak, akik veszekedés közben maró gúnnyal becsmérelték és sértegették egymást, sokkal gyengébb volt az immunrendszerük, és 40%-kal több időre volt szükségük a sérülésekből való felépüléshez egy házastársi összecsapás után (félreértés ne essék, nem fizikai sérülésekre kell gondolni).

Sportoljunk kevesebbet – na ilyet se hallunk gyakran!
Ha a sport immunrendszer erősítő hatásáról van szó, a kevesebb több. Természetesen, a triatlonisták és a maraton futók egészségesnek néznek ki, de a túl sok edzés rövid távon lecsökkentheti az immunrendszer hatékonyságát. A mértéktartó mozgás (beleértve a házimunkát is, például a porszívózást) erősíti az immunrendszert, mivel megnövekszik a falósejtnek nevezett sejtek termelődése, amelyek a baktériumokkal küzdenek, és felgyorsítják az immunsejtek keringését a testben.

A kutatások azt mutatják, hogy akik szórakozásképpen futnak vagy sétálnak, ritkábban fáznak meg vagy ritkábban vesznek ki szabadnapot a munkából betegség miatt, miután kialakítottak egy rendszeres mérsékelt edzésprogramot. A kulcsszó a "mérsékletesség". A túl sok edzés legyengíti az immunrendszer reakcióit, és aki intenzíven edz, 72 órával a kiadós edzés után nagyobb valószínűséggel megbetegszik. A kemény edzésen alapuló életmód megnöveli két olyan hormon – a cortisol és az adrenalin – termelődését, amelyek ideiglenesen legyengítik az immunrendszert.

(A cikk forrása: www.natursziget.hu)

A Jó Közérzet Vitamin®
szerkesztőjének kiegészítése:
Az ilyen cikkeket azért szeretem, mert kellően bulváros ahhoz, hogy nagy figyelemre tegyen szert. Persze a szex sosem maradhat ki. Félre ne értse kedves Olvasóm, természetes része életünknek a szexualitás, de azt megkérődjelezném, hogy csak a szex témáján keresztül lehet eladni vagy figyelmet kapni...
A boldogsághoz szükség van leküzdhető akadályokra, tehát ha egy családi "veszekedés" kulturáltan zajlik és építően, előre viszi a dolgokat az nyilvánvalóan hasznosabb mint szőnyeg alá söpörve a problémákat, magunkba gyűjteni, nyelni évekig.

Én az egyszerű dolgokban hiszek. A magyar nyelv ilyen szempontból elég következetes. Azt mondjuk egészség. Egész-ség - teljesség. Hiánytalan állapot. Testi és lelki értelemben. Magyarul amikor az egészség hiányáról beszélünk, akkor valami hiányzik. A lelki oldalát nézve ez lehet bármi, ami az öröm forrása - akár egy jó marhahúsos étel -ahogy a cikk is irja. A sport, a mozgás szükséges, jót tesz a testnek is és a léleknek is. Persze itt is egyensúlyra kell törekedni - a mérték azt is jelenti hogy se túl sokat, se túl keveset.

A testi hiány a tápanyagok hiányát jelenti. Ezt ugye étkezéssel pótoljuk, de azt talán már nem kell ecsetelni, hogy a táplálékunk minősége megkívánja, hogy táplálkozásunkat étrendkiegészítőkkel tegyük teljessé. Ha nem csak az éhség leküzdésére gondol a táplálkozásban, hanem az teljes megoldásban gondolkozik és az egész testének ad táplálékot - ha bejuttatja a megfelelő alkotóelemeket, akkor itt egész -séget kap.

Legyen Önnek is Jó Közérzete!

Vági Péter
A jkvitamin.hu szerkesztője


Pótolja vitamin, ásványianyag és nyomelemszükségletét
rendszeres Jó Közérzet Vitamin® Multivitaminok fogyasztásával!

Publikálva: 2011. május 16.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db
Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
Prémium
Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
Az aktív emberek
vitaminja.
Normál ár:
18800 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár