C-vitamin - mit okoz a hiánya vagy többlete?

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

C vitamin (aszkorbinsav)

A C vitamin (aszkorbinsav) nélkülözhetetlen a csont és a kötőszövet (a többi szövetet és szervet öszszetartó szövetek) kialakulásához.

A C vitamin elősegíti a vas felszívódását, illetve a sebek és az égési sérülések gyógyulását. Az E vitaminhoz hasonlóan a C vitamin is antioxidáns, védi a sejteket a normális sejtműködés melléktermékeiként keletkező szabad gyökök által okozott károsodásoktól.

Vízben jól oldódó, hőre érzékeny vegyület. Erősen redukáló tulajdonságú, a sejtek biokémiai folyamataiban mint hidrogéndonor vesz részt. Ez a tulajdonsága biztosítja egyes nyomelemek felszívódásra alkalmas redukált állapotát. Szerepet játszik a csontok, a fogak, a kötőszövetek felépítésében. Nélkülözhetetlen továbbá a kollagén, a glikoproteinek képződésében.

Hiánya a fogíny vérzékenységét, renyhe sebgyógyulást, az ellenálló képesség csökkenését stb. eredményezi.
Számos állatfaj képes szintetizálni, az ember azonban nem, így a táplálékkal kell fedeznünk a szükségletet. A fokozott szellemi és fizikai igénybevétel, a láz, a dohányzás, és egyéb eredetű stressz, orális fogamzásgátlók stb. növelik a szervezet C vitamin szükségletét. Korábban úgy vélték, hogy az aszkorbinsav bármilyen mennyiségben fogyasztható, az újabb vizsgálatok azonban rámutattak, hogy túlzott bevitele alimentáris eredetű cukorbetegséghez és vesekőképződéshez vezethet.

Aszkorbinsavban gazdag a zöldpaprika, a saláta, a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a burgonya, a paradicsom, a homoktövis, a friss gyümölcsök stb. A főzés, a sütés, a tartós áztatás, a főzővíz leöntése, az ételek ismételt felmelegítése jelentős aszkorbinsav veszteséget okoz.

A C vitamin (aszkorbinsav) nélkülözhetetlen a csont és a kötőszövet (a többi szövetet és szervet öszszetartó szövetek) kialakulásához.

A C vitamin elősegíti a vas felszívódását, illetve a sebek és az égési sérülések gyógyulását. Az E vitaminhoz hasonlóan a C vitamin is antioxidáns, védi a sejteket a normális sejtműködés melléktermékeiként keletkező szabad gyökök által okozott károsodásoktól.


C vitamin hiány
A skorbut a C vitamin hiánya miatt kialakuló súlyos táplálkozási betegség

A C vitamin hiánya skorbutot okoz. Felnőttekben a hiány oka általában az étrend alacsony C vitamin-tartalma.

Az egyoldalú étkezés (nyers gyümölcsök és zöldségek hiánya) miatt főleg a tengerészek körében fordult elő.

A betegség első leírása Hippokratésztől (Kr.e. 460 – kb. 380) származik. 1536-ban egy francia felfedező, Jacques Cartier, a Szent Lőrinc folyón hajózva a benszülött indiánok segítségével mentette meg skorbutos embereit a haláltól. Az idiánok által életfának nevezett növény (kanadai vagy fehér cédrus, Thuja occidentalis) tűleveleinek teafőzetét használta fel. Mint utóbb bebizonyosodtt, 100 g tűlevélben 50 mg C vitamin található.

Tünetek: Vérzések, ínysorvadás, izomgyengeség, vérszegénység, gyulladások.

A hiány például olyan személyekben alakulhat ki, akik csak szárított húst, teát, pirítóst és konzerv-zöldségeket fogyasztanak. A terhesség, a szoptatás, különböző műtétek és az égési sérülések jelentősen növelhetik a szervezet C vitamin igényét, ezáltal a C vitamin-hiány kialakulásának kockázatát. A dohányzás 30-50%-kal növeli a napi C vitamin igényt.

A skorbut ritkán alakul ki csecsemőkben, mert az anyatej és a tápszerek általában elegendő C vitamint tartalmaznak.

Felnőttekben a pár hónapon át tartó, C vitaminban szegény étrend bőr alatti vérzéseket okoz (főleg a szőrtüszők körül vagy véraláfutásként) az ínynél és az ízületeknél. További tünetek az ingerlékenység, a depresszió, a súlyvesztés, a fáradtság és az általános gyengeség. Az fogíny duzzadttá, lilává és szivacsossá válik. A fogak meglazulnak. Fertőzések alakulnak ki, a sebgyógyulás elhúzódik

Csecsemőkben a tünetek az érzékenység, a mozgás közben érzett fájdalom és az étvágytalanság. A csecsemő súlya nem nő kellő mértékben. A csontnövekedés elégtelen, vérzés vagy vérszegénység léphet fel.

A skorbut a tünetei alapján diagnosztizálható, a vérvizsgálat alacsony C vitamin-szintet mutat. A kezelés napi C vitamin-pótlásból áll. Ez a kezelés vas pótlásával kombinálva meggyógyíthatja a vérszegénységet.

Túlzott C vitamin bevitel

Egyesek magas dózisban szednek C vitamint, mivel antioxidáns, és védi a sejteket a szabad gyökök által okozott károsodásoktól. A szabad gyökök a sejtek normál működésének melléktermékei, és az általános vélekedés szerint sok rendellenesség, például az ateroszklerózis, a rák, a tüdőbetegségek, a megfázás, a szemhályogok és a memóriavesztés kialakulásában is szerepük van.

Hogy a nagy dózisú C vitamin fogyasztása véd-e ezek ellen a rendellenességek ellen, nem tisztázott. A hályogok kialakulása elleni védelem mellett szól a legtöbb bizonyíték. A magas dózisban (a biztonságos felső határig) szedett C vitamin általában nem mérgező, néha azonban hányingert vagy hasmenést okozhat, és megváltoztathatja egyes vérvizsgálatok eredményét.

C vitamin és Szent-Györgyi Albert

Az a közmondás jut eszembe: (Senki sem próféta a saját hazájában!) Még egy ekkora jótevő sem !
Volt nekünk egy Nobel-díjasunk, akiről olyan keveset hallani, pedig ezekben az influenzás időkben őt kellene emlegetni, nem mást...Ez az írás egy picit hosszú, de olvassuk el , mert lehet, hogy valakinek a hasznára válik.
(A teljes cikket elolvashatja a szerző oldalán. Link a cikk végén, a források felsorolásánál található.)





Ha a videó nem indulna el az oldalon, a videó eredeti forrása ide kattintva megtalálható a Videa.hu oldalon,
Ezt a nagyszerü videót Szent Györgyi-Albertről az info-24.tv tette közzé.

C vitamin és Szent-Györgyi Albert. A multi vitaminoktól eltérően, a C vitamin szerepe már jól meghatározott, első alkalmazója Szent-Györgyi Albert (1893-1986) volt, aki a C vitamin fontosságát bizonyította be. Ez annyira sikerült, hogy orvosi és élettani Nobel díjat kapott érte (1937).

Ő maga eleinte 1.000mg, később 4-5.000mg, idős korára pedig 8.000 mg C vitamint szedett télen-nyáron. 93 éves koráig élt, szellemileg, testileg frissen. Érdekes mód, valahogy elfelejtette a társadalom ezt a neves díjat, ugyanakkor nagyon sok a tévhit a C vitaminnal kapcsolatban. Valahogy egy téves szemlélet uralkodik a világon, ez a szemlélet dominálja az orvosi oktatást, így aztán nem csoda, hogy a legtöbb, főleg idősebb orvos, erősen tiltakozik a C vitamin használata ellen, mondván inkább káros, mint hasznos. A fiatalok között azért akad kivétel, olyan, aki maga is érdeklődik a vitaminok iránt és hajlandó annál több információt begyűjteni és feldolgozni, mint amennyit az egyetemen kap.
Jó egészségnek örvendve, 93 éves korában egy kétségéses körülményű autóbalesetben hunyt el.

(A cikk forrásai: A C vitamin általános leírása, hiányáról és túlzott bevitetéről szóló fejezetek: drinfo.hu Skorbut: drinfo.hu Szent-Györgyi Albertről szóló rész: rav9tv5.blogter.hu a videót a videa.hu-ra, az info-24.tv által feltöltött tartalomból ágyaztuk be)

A Jó Közérzet Vitamin® 1000 mg-os
30 szemes C vitamin termékünk tablettánként
25 mg csipkebogyót is tartalmaz.
Ez nagyon jó természetes
C vitamin forrás.
Emellett 25 mg citrus-bioflavonoidot
is tartalmaz, amelyek együttesen
nagyon jól segítik a C vitamin felszívódását,
és beépülését.

Publikálva: 2011. július 9.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db
Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
Prémium
Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
Az aktív emberek
vitaminja.
Normál ár:
18800 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár