Lépjen be törzsvásárlóink közé, vásárolja termékeinket kedvezményes áron!* Részletek a regisztrációs oldalon.Regisztráció
|
El kell felejteni a margarint? 10 egészséges érv a vajfogyasztás mellett.Éveken át félretoltuk a vajat, pontosabban a múlt századtól kezdve, amikor is a margarin nagy népszerűséget nyert. Mostanra már ismert tény, hogy a margarin egészségtelen transz-zsírokat tartalmaz. (Korábbi cikkünk: Egészségesebbek lettek a New York-iak, a transzzsír tilalom óta) Egy svédországi egyetemen, a Lund University-n elvégzett tanulmány azt mutatja, hogy a vaj lényegesen kisebb mértékben emeli meg a vérzsírok szintjét a vérben étkezés után mint az olívaolaj, lenmagolaj vagy a repceolaj. A nagy mennyiségű zsír a vérben rendszerint emeli a koleszterin szintet, ami a “lipid hipotézis” szerint, emeli az érelmeszesedés és szívinfarktus kockázatát. A vaj miért nem emeli a vér lipid szintjét?A kutatók rámutattak arra, hogy a vajban lévő zsír 20 százaléka rövid és közepes hosszúságú zsírsavakból áll. Ezeket a szervezet közvetlenül energiaátalakításra használja és nem maradnak a vérben elég hosszú ideig ahhoz, hogy hatással legyenek a vérzsír szintjére. A kutatók úgy vélték, hogy bár a vaj emeli a vér koleszterinszintjét hosszú távon, a rövid távú hatások ténylegesen kedvezőek is lehetnek. Nem mindenki ért egyet abban, hogy vaj előnyei az olíva-, repce- és más növényi olajokkal szemben csak rövid távú jelenség lenne. Sally Fallon a The Weston A. Price Alapítványtól rendíthetetlen és igen meggyőző szószólója a vaj előnyeinek és nem ért egyet azzal, hogy a vaj vagy a koleszterin fontos tényező lenne a szív-és érrendszeri betegségek növekedésében. A hatalmas zsírmentes- étrend összeesküvésAz 1920-as évek kezdetétől a vajat félretolta a margarin. A vajat azzal rágalmazták, hogy halálos telített zsírokat tartalmaz és szívetegséget okoz. Ennek ellenére viszont, több ezer évvel ezelőtt, a vaj sok kultúra tápláléka volt és nincs bizonyíték káros egészségügyi hatásaira. 1920 és 1960 között az amerikaiak vaj felhasználása évente 18 font per főről 4 font per főre esett, de a szívbetegség egy viszonylag ismeretlen számadatról az első számú "gyilkossá" vált. Szóval, mennyire valószínű az, hogy a vaj öl meg bennünket? Fallon szerint, a vaj egy hatalmas “zsírmentesség” összeesküvés áldozata, és akik hasznot húznak belőle azok, akik az egészséges vajat betegségokozó sorozatgyártású növényi olajok és transz-zsírok előállítására cserélik. Az igazság az, hogy a vaj nem egészségtelen. Íme 10 előnye a valódi, friss vajnak: 1. A vaj a legkönnyebben felszívódó vitaminforrás, amely támogatja a pajzsmirigy, a mellékvesék és a szív-érrendszer működését. 2. A vaj nem vezet felesleges testzsír lerakódáshoz, mert rövid és közepes szénláncú zsírsavakat tartalmaz, amelyek a szervezetben a gyors energia forrásai és hozzájárulnak a jóllakottság érzéséhez is. Ily módon csökkenthetik a sóvárgást és a túlevést. 3. Rendkívül gazdag antioxidánsokban, beleértve az E-vitaminban és A-vitaminokat, valamint a szelént tartalmaz.. 4. A vaj jó koleszterin forrás, amely antioxidánsként viselkedik, megjavítva az avas zsírok, növényi olajok és transz-zsírok által okozott károkat. A koleszterin az agy és az idegrendszer fejlődéséhez is szükséges, főleg gyermekeknél. 5. A vajban lévő telített zsír rövid és közepes lánchosszúságú zsírsavakból áll, amelyek kedvező tulajdonságokkal rendelkeznek és erősítik az immunrendszert. 6. A vaj konjugált linolsavakat tartalmaz (CLA), - amely egy olyan növényi zsírsavszármazék, amely egyes állítások szerint kedvező antioxidáns hatással rendelkezik, emellett megakadályozza a zsírok lerakódását. (forrás: sportorvos.hu) 7. A pasztőrözetlen nyers vajban van egy ú.n. Wulzen tényező amely véd az ízületi gyulladástól, a szürkehályogtól és a verőerek megkeményedésétől. 8. A vaj kiváló jód forrás, jól felszívódó formában. A jód előnyei itt olvashatók. 9. Elősegíti a gyomor-bél egészségét és csökkenti a gyermekek hasmenését. 10. A vaj K2-vitaminban gazdag, megakadályozza a fogszuvasodást és erős fogakat és csontokat épít. Ne feledje, a legelőnyösebb a nyers, pasztörizálatlan vaj fogyasztása. Források: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12613401 http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/12/07/why-is-butter-better.aspx
Publikálva: 2013. január 22.
Legutóbb olvasott oldalaink:Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját! 1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db 2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db 3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db 5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db |
Hírlevél
Legyen jól informált az egészséggel kapcsolatban, iratkozzon fel jó tanács levelünkre!
Hírek, cikkekIdőskori izületekTudja meg, miért van szükség Kollagénre szervezetének az Időskori izületek vonatkozásában! |