Lépjen be törzsvásárlóink közé, vásárolja termékeinket kedvezményes áron!* Részletek a regisztrációs oldalon.Regisztráció
|
Formaldehiddel kezelik a kínai keltA fenti címmel jelent meg egy hangulatkeltő írás az index.hu oldalain, melyben az MTI-re hivatkozva elrettentő példaként állítják elénk a kínai kereskedők gátlástalan tartósítási módszereit. A cikk ugyan elismeri, hogy egészen 2007-ig az Európai Unió területén is legálisan használható volt és E240 néven élelmiszeradalékként -egészen pontosan tartósítószerként alkalmazták. Ma már nem engedélyezett a szer használata, de pusztán azért elítélni a kínai kereskedőket, mert 5 évvel le vannak maradva a hazai kollégáktól, nem sportszerű. Bár a propaganda szerint ami magyar az jó, ami kínai, az gagyi, a valóság kicsit árnyaltabb. Bár a formaldehid, a fenti írásban szereplő és E240 néven élelmiszeradalékként is használt anyag nem tesz jót a fogyasztóknak, az józan ésszel belátható, hogy a radioaktív sugárzás nem annyira szükséges. Márpedig hazánkban ezt használják tartósításra. Valószínűsítem hogy olcsóbb mint a formaldehid.. A zöldségek és a húsok megromlanak. Az, hogy az élő anyag hajlamos erre minden háziasszony tudja. Minél magasabb a hőmérséklet, annál hamarabb. Különböző mikroorganizmusok - gombák, baktériumok - szorgalmasan dolgoznak ezen. Ezért tartják hűtőben vagy fagyasztóban a friss alapanyagokat. A hűtőkocsi és a hűtőház viszont drága és energiaigényes dolog. Többfajta ionizáló sugárzás létezik: elektromágneses sugárzás: távoli ultraibolya-, röntgen- és a gamma-sugarak részecskesugárzás: proton-, elektron-, alfa-sugárzás, vagy más töltött részecskék Az ionizáló sugárzás hatása az élő szervezetekre Ennek a jelenségnek a tárgyalásakor általában a sejtet vesszük alapul. A sejt nagyrészt vízből áll, amit az ionizáló sugárzás reaktív H+ és OH– gyökökre bonthat. Ezek a gyökök a sejt más szerveivel reagálva tönkretehetik azokat. Ennek a folyamatnak három kimenetele van:
A harmadik lehetőség is általában a sejt pusztulásához vezet, az esetek kis hányadában azonban rákot okozhat. Lásd még: Sugárbetegség. Továbbá ezen kívül olvastam az Agroster Rt oldalán: "Az ionizáló energia nem más, mint nagy energiájú elektromágneses energia, amely áthatolva a kezelendő anyagon a DNS szerkezet károsításán keresztül a mikroorganizmusokat elpusztítva, vagy szaporodásra képtelenné téve, végső soron az energia dózisnak megfelelő nagyságrendű csíraszám csökkenést idéz elő" Az élelmiszerek ionizáló sugárzással való tartósítása az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organisation - WHO) és sok támogató szakember szerint az egyik legegyszerűbb és legtisztább tartósítási eljárás, amely nem okoz az élelmiszerekben semmiféle elváltozást, ráadásul vegyszermentes eljárás. Az ellenzők szerint viszont a sugártartósítás, úgy ahogy van, értelmetlen és veszélyes, a következményeit pedig még csak találgatni tudjuk. Az élelmiszerek ionizáló besugárzással való tartósítása az utóbbi évtizedekben kezdett elterjedni a hőkezelés, fagyasztás és egyéb tartósító eljárások mellett, azok alternatívájaként. A besugárzás nagyjából 1983 óta bejáratott és alkalmazott módszer. Eddig 37 országban engedélyezték a besugárzott élelmiszerek emberi fogyasztását, és jelenleg 60 élelmiszerbesugárzó üzem működik a világon - főleg Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban, de sok ilyen üzem építését tervezik Kínában, Indiában és Mexikóban is. A világon évente sugárkezelt élelmiszerek mennyisége több százezer tonna. (forrás: tudatosvasarlo.hu) Az ionizáló sugárzással kezelhető élelmiszerekre és élelmiszer-összetevőkre vonatkozó tagállami engedélyek jegyzéke (zárójelben a sugárzási engedéllyel bíró EU-s tagállamok):
Publikálva: 2012. május 14.
Legutóbb olvasott oldalaink:
Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját! 1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db 2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db 3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db 5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db |
Hírlevél
Legyen jól informált az egészséggel kapcsolatban, iratkozzon fel jó tanács levelünkre!
Hírek, cikkekIdőskori izületekTudja meg, miért van szükség Kollagénre szervezetének az Időskori izületek vonatkozásában! |