Influenza és megfázás ellen nem hatásosak az antibiotikumok

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

A háziorvosi tapasztalat szerint a lakosság jelentős része nincs tisztában az antibiotikumok helyes alkalmazásának szabályaival, ha viszont helytelenül szedjük ezeket a készítményeket, nemcsak a saját, hanem mások egészségét is veszélyeztetjük: ennek oka, hogy az antibiotikumokkal szembeni növekvő ellenálló-képesség miatt a bakteriális fertőzésekre felírt készítmények másoknál sem lesznek hatásosak.

Az Országos Alapellátási Intézet szakemberei a fenti okok miatt felvilágosító kampányt indítottak, amelynek célja, hogy mindenki számára érthetően foglalja össze a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Fontos gyakorlati tanácsok
antibiotikum-szedéshez

A jelenleg zajló influenzajárvány idején sokakat érintenek a betegséggel járó kellemetlen tünetek, így a végtagfájdalom, a rossz közérzet és a láz. Mivel a legtöbben minél hamarabb meg szeretnénk gyógyulni, úgy gondolhatjuk, hogy az influenza és a télen szintén gyakori megfázásos tünetek, illetve a vírusos gyomor- és bélbántalmak mielőbbi elmulasztása érdekében is érdemes lehet antibiotikum-kúrába kezdenünk.

Ez azonban helytelen elképzelés, hiszen ezek a készítmények csak a bakteriális eredetű fertőzések ellen hatásosak, vagyis nem javítják állapotunkat akkor, ha az imént felsorolt, vírusos eredetű betegségekben szenvedünk. Vírusos megbetegedések esetén abban az esetben lehet mégis indokolt az antibiotikumok alkalmazása, ha a náthából és más légzőszervi megbetegedésekből bakteriális felülfertőződés alakult ki.

Csak orvosi receptre
szedjünk antibiotikumot!

Egy korábbi felmérés eredményei szerint az Európai Unióban a légúti fertőzések miatt íratják fel az antibiotikumok 60%-át, ami alátámasztja, hogy olyan esetekben is antibiotikumot használunk, amikor az nem lenne szükséges.

Vegyük például a már említett influenzát: az orvosi javaslat nélkül bevett antibiotikum ilyenkor nem pusztítja el a vírust, viszont elhalnak az antibiotikumra érzékeny baktériumok és helyüket a gyakran sokkal veszélyesebb, az antibiotikummal szemben ellenálló (rezisztens) baktériumtörzsek foglalják el. Az influenza súlyos szövődményeit tehát nemhogy gátolná, hanem még elő is segítheti az antibiotikumok felesleges szedése.

Fontos tudni még, hogy megmaradt gyógyszert soha, semmilyen esetben sem szabad bevenni, még akkor sem, ha esetleg a jelentkező tünetek megegyeznek azzal, amit a beteg korábban észlelt.

Forrás: origo.hu

Publikálva: 2010. november 23.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db
Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
Prémium
Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
Az aktív emberek
vitaminja.
Normál ár:
18800 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár