Készüljünk fel az őszi náthaszezonra!

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Ősszel sok kisgyermek kerül bölcsödébe, óvodába. A megszokott otthoni környezet után az új közösségben a kicsik sok, korábban ismeretlen kórokozóval is találkoznak, s ez próbára teheti a szervezetüket. Az immunrendszer éréséhez fontos, hogy bizonyos fertőzéseken átessenek, de hogyan segíthetünk, hogy elkerüljük a gyakori náthás, megfázásos tüneteket?

Ősztől-tavaszig orrfolyás

Az édesanyák gyakori panasza, hogy a bölcsőde, vagy óvoda kezdéssel szinte egy időben a gyermek náthás, köhög és ez az állapot tartósan, akár hónapokig is tart – magyarázza dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermekgyógyásza. A nátha szövődményeként aztán megjelennek a súlyosabb alsó- és felső légúti fertőzések is. A kicsi nyűgös, az édesanya a folytonos munkahelyi hiányzások miatt egyre feszültebb, nem kérdés tehát, hogy a gyermek immunrendszerét jobb időben felkészíteni a rá váró megpróbáltatásokra.

A közösség: kórokozók melegágya

A gyermekközösségekben a fertőzések viszonylag gyorsan terjednek. Az egészen kicsik gyakran elfelejtkeznek a zsebkendő használatáról, így egy-egy tüsszentés során is számos vírus és baktérium kerülhet a levegőbe. A közösen használt játékokon is számos kórokozó rejtőzhet. A gyerekek a felnőtteknél gyakrabban érintik meg az arcukat, veszik a szájukba kezüket, így a fertőzéseket is könnyebben elkaphatják. A déli alvásidőben a kicsik egy magasságban, szinte egymás mellett fekszenek, így egy-két köhögés és tüsszentés is mindenkihez könnyebben eljut.

A felkészülést nyáron kezdjük

Az immunrendszer erősítését a nyári hónapokban érdemes megkezdenünk. Ilyenkor a természet bőségesen gondoskodik finom, vitaminokban gazdag gyümölcsökről, melyek közül mindegyik gyermek találhat kedvére valót. A külföldről importált gyümölcsöket korán szedik le, hogy ne induljon romlásnak a szállítás során, és eladható maradjon, mire a polcokra kerül. Gyermekek számára válasszuk inkább a helyben termett, érett idénygyümölcsöket, melyek tápanyag összetétele és vitamintartalma is jóval magasabb.

Természetes immunerősítők

A gyermekek egyik kedvence a cseresznye, kimagozva már kisebbeknek is adhatjuk. Magas C-vitamin tartalma mellett sok vasat is tartalmaz, ezzel is erősítve a kicsik szervezetét.

  • A meggy fogyasztása magas antioxidáns tartalma miatt előnyös.

  • A málna alacsony energiatartalma mellett C-vitaminban gazdag gyümölcs.

  • Az őszibarack magas vitamintartalma mellett az emésztést is segíti.

  • A C-vitaminban gazdag eper magas rost-és víztartalma miatt tízóraira, vagy uzsonnára, akár önálló étkezésként is fogyasztható.

  • A ribizlit enyhén savanykás íze miatt nem minden gyermek kedveli. Akik mégis élvezettel szedegetik az apró bogyócskákat a fürtökről, sok C-vitaminhoz juthatnak.

  • A sárgabarack kiváló C-vitamin forrás és már két-három szem elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin szükségletünket is.

  • A sárgadinnye gazdag ásványi anyag- és vitaminforrás, a benne található nagy mennyiségű béta-karotinnak köszönhetően hatékonyan növeli az immunrendszer ellenálló-képességét a gyulladásokkal szemben.

  • Plusz három jó tanács az erős immunrendszerért

1. Az egészséges táplálkozás mellett a kicsi nyáron minél több időt töltsön a szabadban. A friss levegő mellett a napfény és a mozgás jótékony hatását is használjuk ki annak érdekében, hogy az előttünk álló őszi-téli időszakot kevesebb fertőzéssel vészeljük át.

2. A probiotikumok fontos szerepet játszanak a légúti betegségek megelőzésében és kezelésében egyaránt. Nyár végén, még a közösségbe kerülés előtt érdemes egy immunrendszer-erősítő probiotikum kúrával is kiegészíteni a felkészülést.

3. Stresszes időszakban felnőttként is könnyebben megbetegszünk. Az új közösségbe való beszokás bizony sok izgalommal is jár, így különösen fontos, hogy a gyermek számára lehetőséget biztosítsunk az új helyzet feldolgozására. Segítsük őt türelemmel, munka mellett is alakítsuk ki úgy az időbeosztásunkat, hogy a délutáni, esti órákban közös játékot szervezünk. Hagyjunk időt a pihenésre is. Elegendő alvás hiányában a gyermekek a fertőzésekkel szemben fogékonyabbá válhatnak.

Forrás: natursziget.com A cikk eredeti forrása: www.allergiakozpont.hu

A Jó Közérzet Vitamin® 
Webáruház kiegészítése

Kicsit vegyes érzelmekkel olvastam a cikket, mert alapvetően jó amit leír, de azért van néhány kérdés amely felmerült bennem... Ez a cikk tegnap került publikálásra, ezzel szemben arról szól, hogy nyáron minél többet legyenek a gyerekek a napon. Reméljük erre volt elég lehetőségük. Sokkal jobb dolguk van a gyerekeknek, ha kint játszhatnak a szabadban. Sajnos a meggy, cseresznye, ribizli vagy a málna már nehezen elérhető, nincs már szezonja. Ternészetesen ott vannak a nyár végi, őszi gyümölcsök, remélhetőleg a gyerekek nem allergiásak és akkor nem okoz gondot az öszi- vagy sárgabarack sem, sem a sárgadinnye fogyasztása, amelyek azért felerősíthetik az allergiás tüneteket.

Ha a gyerekek kiegyensúlyozottak, szeretet veszi őket körül, az a betegségekre való hajlam ellen a legjobb módszer.

Azért persze nem árt ha jut elég vitamin a szervezetükbe. A gyermekeknek is ugyanúgy pótolni kell a napi vitamin, nyomelem, ásványianyag szükségletét mint a felnőtteknek.

Publikálva: 2011. szeptember 2.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár