Magas koleszterin- és vérzsírszintek

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

A zsírok a szervezet alapvető építőelemei. Közéjük tartoznak az úgynevezett trigliceridek és a koleszterinmolekulák is.

Koleszterin

Magyarországon kívül minden országban a koleszterin hivatalos elnevezése a cholesterol (koleszterol). A koleszterint egyrészt a máj termeli, ez az úgynevezett endogéntermelés. Másrészt az elfogyasztott táplálékkal kerül a szervezetünkbe, ez jelenti az exogén felvételt. Ha a táplálékkal felvett koleszterin mennyisége kevesebb, akkor a máj többet termel, ha többet fogyasztunk, akkor a máj kevesebbet termel. Ezek a források határozzák meg a vér koleszterinszintjét. Egészséges embereknél, ahol jól működik a bonyolult kiválasztó, szabályozó rendszer és az étrend sem tartalmaz nagy mennyiségű koleszterint, a vérzsírszintek a normál értékhatáron belül maradnak.

A koleszterin fontos építőanyaga a szervezet sejthártyáinak, bizonyos hormonok, vitaminok alkotórésze, ezen kívül megtalálható az epesavakban is. Az idegsejtek koleszterinben gazdag burokba ágyazódnak, amit a vér juttat el a sejtekhez. Ez a vegyület is létfontosságú a szervezet optimális működéséhez.

A koleszterin csak meghatározott értékig hasznos. Nagyon fontos, hogy mindig a megfelelő mennyiségben és a megfelelő helyen legyen jelen. Amennyiben a vér koleszterinszintje meghaladja a normálértéket, illetve kórosan magas, különböző elváltozások jönnek létre, ami betegségek kialakulásához vezet. Magyarországon a magas koleszterinszint az egyik legjellemzőbb rizikófaktor.

Háromféle koleszterin van, két "káros" és egy "jó". A káros koleszterinek: LDL; VLDL, a jó pedig a HDL. Laboratóriumi vizsgálattal számszerűleg külön-külön is meg lehet határozni az egyes összetevőket. A magas összes koleszterinszint (TC) és ezen belül az alacsony HDL (védő) szint a magas vérnyomással, magas vércukorszinttel és a dohányzással együtt, de önmagában is az érelmeszesedéssel járó betegségek kialakulásának fő kockázati tényezője. Felhalmozódik a vérben, a felesleg lerakódik az érfalon, az ér átmérője egyre jobban beszűkül. A sejtek nem kapják meg a működésükhöz szükséges oxigént. Súlyos esetekben teljesen elzárja a vér útját az erekben. Így játszik szerepet az érelmeszesedés kialakulásában (a szívkoszorúér-elmeszesedésének következménye az infarktus, az agyi erek meszesedése agykárosodáshoz vezet, a végtagi erek meszesedése következtében megszűnik a kezek és lábak vérellátása). A koleszterin egy része a vékonybélből visszakerül a keringésbe, a többi az epefolyadékkal együtt a széklettel kiürül a szervezetből. Azért van jelentősége a rostdús táplálkozásnak, mert a rostok magukba szívják a koleszterinben gazdag epesavakat is, ez segíti a kiürülésüket.

A vér koleszterintartalmát 12-14 órás koplalás után kell meghatározni, az értéket az étkezés is befolyásolja. A vizsgálatot két alkalommal végzik, két pozitív eredmény után lehet csak felállítani a magas vérzsírszint (hiperlipoproteinémia) diagnózisát. Amennyiben az összes koleszterin (TC) a vérszérumban negatív eredményt ad, nincs szükség az alkotóelemek részletes meghatározására. Magas koleszterinértékre utal, ha a szem alatt vagy a szemhéjon kisebb-nagyobb sárgás foltok láthatók, ezek apró koleszterinlerakódások. Az érelmeszesedés szempontjából a legveszélyesebb az LDL koleszterin. Normál összes érték: 3,6-5,2 mmol/l. Egyes tanulmányok szerint ennél is kevesebb, 4,5 mmol/l.

Triglicerid

Szintén a táplálékkal felvett zsírok alkotóeleme, de a szervezet zsírszövetei is legnagyobb részben trigliceridekből állnak. Tartalék energiaforrást jelentenek a test számára. Nem csak egyenesen az ételeinkkel, italainkkal jutunk hozzá, mert a szervezet más élelmiszerekből (túlzott cukor-, szénhidrátfelvétel) is szintetizálja. A koleszterin- és a trigliceridérték megemelkedése a vérben jelentkezhet külön-külön is, de mindkettő lehet magas. Ennek következménye, hogy megnő az érelmeszesedés kialakulásának veszélye és ezzel az infarktus rizikója. Normálértéke a vérben 0,8-2,3 mmol/l.

Már fiatal korban is lehet magas a vér koleszterin- és trigliceridszintje, főleg túlsúlyos egyéneknél. Húsz éves kortól öt évenként, harminc éves kor felett évente javasolt elvégeztetni a vérzsírszintek vizsgálatát. Nagyobb a kockázat azoknál, akiknek a családjában előfordult korai érbetegség, 50 éves kor alatt infarktus. Vizsgálatot kell végeztetni akkor is, ha magas vércukorszint és magas vérnyomás jelentkezik, illetve ha valaki túlsúlyos vagy dohányzik.

HDL (High Density Lipoprotein)

Ez az úgynevezett védőfaktor, a "jó" koleszterin a vérben. Normál értéke 0,9-1,4 mmol/l felett van. Ez a koleszterin az LDL lerakódását akadályozza meg, illetve képes eltávolítani az érfalból a koleszterint. A jó az, ha a koleszterin és a HDL egymáshoz viszonyított aránya 5:1. Például, ha valakinek 6 mmol/l a koleszterinszintje, akkor a HDL szintnek 1,2-1,4 körüli értéke csökkenti a kockázatot. A HDL mennyiségét a szervezetben növeli az egészséges táplálkozás, az optimális testsúly, de legfőképpen a rendszeres testmozgás.
A lassan kialakuló magas vércukorszinthez, cukorbetegséghez hasonlóan a magas koleszterinszintet is nevezhetjük néma kórnak, mert önmagában nem jár fájdalommal, nem okoz tüneteket. Közvetve vált ki bajt, a hosszú évek során kialakuló érszűkület, szív- és érrendszeri betegségek formájában.

A magas vérzsírszintek kialakulhatnak bizonyos betegségek kísérő tüneteként is, például pajzsmirigy-alulműködés, cukorbetegség, a máj elzsírosodása, okozhatja bizonyos gyógyszerek hosszú távú szedése is. Az alapbetegség gyógyítása után általában a koleszterinszint is rendeződik. A táplálkozási eredetű magas vérzsírszintek helyes étrenddel jól befolyásolhatók. A belső (endogén) koleszterinelválasztás zavaránál a diéta mellett gyógyszeres kezelésre is szükség van.

Forrás: origo.hu

Publikálva: 2010. november 24.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1200 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db
Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
Prémium
Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
Az aktív emberek
vitaminja.
Normál ár:
15800 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
9980 Ft/db helyett
7680 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
9980 Ft/db helyett
7680 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
9980 Ft/db helyett
6480 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
9980 Ft/db helyett
5480 Ft/db