Lépjen be törzsvásárlóink közé, vásárolja termékeinket kedvezményes áron!
* Részletek a regisztrációs oldalon.
Regisztráció
|
Melyik vitamin hiánya okozhatja a tavaszi fáradságot?
Küldje tovább ismerősének!
A tél végére az emberek - és ez alól mi magyarok sem vagyunk kivétel - legalább kétharmada szenvedhet D-vitamin hiányában. Ma már az orvosok és a kutatások szerint nagyon fontos ez a legtöbb szervre ható építőköve az emberi testnek. A "Napfényvitaminnak" is nevezett vitamin hiánya hozzájárulhat az immunrendszer normál működéséhez, amelyre ilyenkor télen fokozottan szükségünk van. "A D-vitamin hiány az egyik legkomolyabb népegésségügyi probléma ma Magyarországon" írja a közleményében a Magyar Prevenciós Orvosi Társaság, ezért indítanak is egy tájékoztató kampányt a lakosság felvilágításáért. Mostanában egyre több cikk és tájékoztatás jelenik milyen fontos pótolni a vitaminokat, ásványi anyagokat főleg télen, hogy a tél végére ne merüljenek ki a készleteink. Az index.hu cikke szerint felmérések is igazolják, hogy a gyerekek étrendjében már megfelelő arányban kapnak fehérjéket is, rendszeresen szednek C-vitamint, és egyre többen figyelnek a vashiány pótlására is. Nem tudjuk hogy ez így van-e (sajnos nem közlik a forrását a felméréseknek), csak remélhetjük, hogy ez így van. Talán azáltal, hogy a szüleik olvassák a hírlevelünket, legalább hozzájárulhatunk ehhez az eredményhez. Egy biztos, hogy a C-vitamin előnyeit sokkal többen ismerik már, szemben azzal hogy a D-vitamin fontosságát még a kutatásokkal kapcsolatos publikációk is csak most kezdik kiemelni, mostanában kezdik felhívni rá az emberek figyelmét, hogy milyen kiterjedt következményei lehetnek a D-vitamin hiánynak. Az általánosan elterjedt adat a D-vitaminnal kapcsolatban az, hogy a D-vitamin az egészséges csontozat fenntartásában játszik szerepet. Ez így is van, mivel a D-vitamin a kalcium és a foszfor normál felszívódásához, szabályozásához is hozzájárul, amely szintén alkotóeleme a csontozatnak. Ugyanígy részt vesz még a D-vitamin a normál izomfunkció fenntartásában is, de általánosságban is elmondható, hogy szerepet játszik a testünkben zajló sejtosztódási folyamatokban. A magyarországi statisztikák szerint mi magyarok a téli időszakban a szükségesnek tartott D-vitaminnak csak 2-4 százalékához jutunk hozzá. Ez így a tél végére összeadódva jelentős hiányállapothoz vezethet, amely a lakosság jelentős hányadát érintheti. Több orvosi szervezet is összefogott már, hogy az orvosi szakmán belül is felhívják a figyelmet a D-vitamin pótlás fontosságára. A Magyar Prevenciós Orvosi Társaság elnöke Dr. Takács István szerint a magyarországi ősztől-tavaszig terjedő időszak éghajlati adottságai alapján a testünket érő napfénymennyiség eleve nem elegendő ahhoz, hogy szervezetünk elegendő D-vitamint állítson elő. Mivel a magyarországi étkezési szokások nem tartalmaznak elegendő - pl. bizonyos tengeri halfajtákból álló - D-vitamin forrásból készülő ételeket, így az étrendből származó D-vitamin bevitel sem tekinthető elégségesnek. Ez alól egyébként nem tekinthetők kivételezetteknek a tőlünk délebbre fekvő szomszédos országok sem, mert az életmódunkból fakadóan nem töltünk elegendő időt a szabadban ahhoz, hogy a testünket elegendő napfény érje. Ha az étrend-kiegészítőkkel való D-vitamin pótlás helyett mégis az étrendjével szeretné pótolni a D-vitamin szükségletét, akkor javasolt például a tojás sárgájának fogyasztása, amelyben sok D-vitamin található, igaz hogy ebből naponta legalább 16-20 darabot kellene elfogyasztania az elégséges D-vitamin bevitelhez. Ráadásul ha nem nyersen hanem főzve fogyasztjuk el, akkor a főzéstől jelentősen csökkenni fog a tojás sárgájának a D-vitamin tartalma, a sütve elkészítésről már nem is beszélve.
Sok D-vitamint tartalmaz a tojás sárgája, ám ebből is minden nap legalább több mint 20 darabot kellene megenni az elégséges D-vitamin-bevitelhez figyelembe véve a WHO által megadott 200NE javasolt napi mennyiséget. (NE = nemzetközi egység) A sokak által fontos D-vitamin forrásnak tartott tehéntejben pedig gyakorlatilag elhanyagolható mennyiség van ahhoz képest, amire a szervezetünknek szüksége lenne télen. Az egészséges D-vitaminszinthez tehát érdemes a vitamint mesterségesen pótolni. Az OBME honlapján (Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete - Osteoporosis - csontritkulás) található dokumentumban található táblázatok az alábbi táblázatokban felsoroltunk néhány élelmiszert, illetve megadjuk azt hogy mennyit kellene ebből az ételből fogyasztani ahhoz hogy a WHO (World Healt Organization - Világegészségügyi Szervezet) által ajánlott napi mennyiséget bevihessük. Nem hivatalos álláspontként közöljük, csak összehasonlításként az NRV által megadott napi ajánlott mennyiségekhez képest, ((táplálkozási referenciaérték (felnőttek esetében) a nemzetközi egészségügyi szervezetek meghatározása szerin), azt az álláspontot amelyről az origo.hu oldalán olvashatunk. Ebben Dr. Takács István úr - cikkünkben korábban már irtunk róla, aki a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának docense nyilatkozta, hogy a magyar orvostársadalom példátlan összefogásának eredményeképpen született meg az a szakmai ajánlás, amely a jelenleg ajánlott (200NE) D-vitamin mennyiség közel tízszeresének (~2.000 NE) D vitamin bevitelét ajánlja felnőttek számára a novembertől márciusig időszakban. Dr. Takács István úr elmondása alapján - "Valójában a D-vitamin nem is vitamin, semmi köze a vitaminokhoz, szerencsétlen az elnevezése. Ez egy hormonszerű előanyag, amely hozzájárul az aktív "D-hormon" termelődéséhez a szervezetben". Az összefogás egy rendezvény megszervezésének érdekében indult, melyben 12 orvosi szakmai társaság fogott össze, hogy ráirányítsa a figyelmet a D-vitamin bevitel fontosságára, amely példátlan a magyar orvos társadalomban - nyilatkozta dr. Szekeres László, az Oszteoporózis Társaság elnőke. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet hivatalosan még mindig napi 200 nemzetközi egység D-vitamin bevitelét ajánlja. A szakmai társaságok által most megfogalmazott állásfoglalás azonban 1500-2000 nemzetközi egység bevitelét fogja javasolni táplálékkiegészítő formájában felnőtt embernek a téli hónapokban. Túlsúlyosak esetében ez az érték még magasabb, akár 3-4000 egység D-vitamin is indokolt lehet. (A hivatalos ajánlást a 12 társaság egy hónapon belül teszi közzé.) Az alábbi táblázat utolsóoszlopában ezeket az értékeket adjuk meg hozzávetőleges értékkel.
Életkor-csoport |
NRV* (NE/nap) |
NRV (µg/nap) |
0-9 évesek
|
200 |
5 |
10-18 évesek
|
200 |
5 |
19-50 évesek
|
200 |
5 |
51-65 évesek
|
400 |
10 |
65 év felettiek
|
600 |
15 |
Terhes nők
|
200 |
5 |
Szoptató anyák
|
200 |
5 |
NRV, NE - lásd a 2. táblázat alatt A megadott értékek nyugat-európai, amerikai és kanadai adatokon alapulnak. Forrás: FAO/WHO: Human Vitamin and Mineral Requirements, 2002
|
Élelmiszer |
µg/adag |
NE/adag |
NRV% |
Hány adagot/ grammot kellene elfogyasztani az ajánlott napi mennyiség beviteléhez? |
Hány adagot/ grammot kellene elfogyasztani a Dr. Takács Imre úr ajánlása szerinti napi D-vitamin mennyiség beviteléhez? |
Tőkehalmáj olaj, 1 evőkanál |
23,1 |
924 |
231 |
0,5 evőkanál |
kb. 5 evőkanál |
Lazac, roston sült, 100 g |
7,1 |
284 |
71 |
140 g (kb. másfél adag) |
kb. 1400 g (1,4 kg) |
Makréla, roston sült, 100 g |
8,8 |
352 |
88 |
114 g |
1114 g (1,11 kg) |
Tonhal, sós lében, 100 g
|
3,6 |
144 |
36 |
277 g (ezzel együtt kb 3 g sót is bevisz) |
2770 g (2,7 kg) de ezzel együtt 30 g sót is beviszünk |
Szardínia, konzerv, sós lében, 100 g
|
4,6 |
184 |
46 |
400 g |
4000 g (4 kg) |
Margarin, dúsított, 20 g
|
1,6 |
62 |
16 |
125 g |
1250 g (1,25 kg) |
Korpapehely***, 30 g
|
1,3 |
52 |
13 |
231 g |
2310 g (2,3 kg) |
Tyúktojás, 50 g
|
0,9 |
36 |
9 |
555 g |
5550 g (5,55 kg) |
Borjúmáj, sült, 100 g |
0,9 |
36 |
6 |
1666 g (1,6 kg) |
16660 g (16 kg) |
*A NRV (táplálkozási referenciaérték (felnőttek esetében) a nemzetközi egészségügyi szervezetek meghatározása szerint "az a napi mennyiség, amely szinte teljes mértékben (97,5%-ban) fedezi az életkorcsoportok és nem szerint meghatározott népességbe tartozó, feltehetően egészséges egyén tápanyagszükségletét". A napi bevitel hosszabb idő átlagára értendő. ** A halmáj-olajok (pl. a tőkehal és az óriás laposhal májának olaja) nem csekély mennyiségű A-vitamint is tartalmaz; ez túlzott mennyiségben fogyasztva mérgezést okozhat. *** A korpapelyhet a D-vitaminnal dúsított reggelizőpelyhek példájaként említjük.
Referencia: Food Standards Agency (2002): McCance & Widdowson's The Composition of Foods, 6. rövidí-tett kiadás, Cambridge: Royal Society of Chemistry
|
Publikálva: 2013. február 11.
Legutóbb olvasott oldalaink:
Helyezze a "kosarába", hogy milyen ízű kollagént kér:
11980 Ft/db helyett 9810 Ft/db
11980 Ft/db helyett 9810 Ft/db
11980 Ft/db helyett 8300 Ft/db
11980 Ft/db helyett 7015 Ft/db
|
Hírlevél
Legyen jól informált az egészséggel kapcsolatban, iratkozzon fel jó tanács levelünkre!
Hírek, cikkek
25 éves korunk után egyre kevesebbet termel belőle a szervezetünk, és szinte teljesen leáll az 50.-60-évre, pedíg nagyon fontos építőeleme a testünknek. Sok szervünknek van rá nagy mennyiségben szüksége, mint például az izmok, inak, szalagok, csontozat, izületek, porcok, valamint a bőr, haj, köröm.
bővebben...
|