Melyik vitamin hiánya okozhatja a tavaszi fáradságot?

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

A tél végére az emberek - és ez alól mi magyarok sem vagyunk kivétel - legalább kétharmada szenvedhet D-vitamin hiányában. Ma már az orvosok és a kutatások szerint nagyon fontos ez a legtöbb szervre ható építőköve az emberi testnek.

A "Napfényvitaminnak" is nevezett vitamin hiánya hozzájárulhat az immunrendszer normál működéséhez, amelyre ilyenkor télen fokozottan szükségünk van. "A D-vitamin hiány az egyik legkomolyabb népegésségügyi probléma ma Magyarországon" írja a közleményében a Magyar Prevenciós Orvosi Társaság, ezért indítanak is egy tájékoztató kampányt a lakosság felvilágításáért.

Mostanában egyre több cikk és tájékoztatás jelenik milyen fontos pótolni a vitaminokat, ásványi anyagokat főleg télen, hogy a tél végére ne merüljenek ki a készleteink. Az index.hu cikke szerint felmérések is igazolják, hogy a gyerekek étrendjében már megfelelő arányban kapnak fehérjéket is, rendszeresen szednek C-vitamint, és egyre többen figyelnek a vashiány pótlására is. Nem tudjuk hogy ez így van-e (sajnos nem közlik a forrását a felméréseknek), csak remélhetjük, hogy ez így van. Talán azáltal, hogy a szüleik olvassák a hírlevelünket, legalább hozzájárulhatunk ehhez az eredményhez. Egy biztos, hogy a C-vitamin előnyeit sokkal többen ismerik már, szemben azzal hogy a D-vitamin fontosságát még a kutatásokkal kapcsolatos publikációk is csak most kezdik kiemelni, mostanában kezdik felhívni rá az emberek figyelmét, hogy milyen kiterjedt következményei lehetnek a D-vitamin hiánynak. Az általánosan elterjedt adat a D-vitaminnal kapcsolatban az, hogy a D-vitamin az egészséges csontozat fenntartásában játszik szerepet. Ez így is van, mivel a D-vitamin a kalcium és a foszfor normál felszívódásához, szabályozásához is hozzájárul, amely szintén alkotóeleme a csontozatnak. Ugyanígy részt vesz még a D-vitamin a normál izomfunkció fenntartásában is, de általánosságban is elmondható, hogy szerepet játszik a testünkben zajló sejtosztódási folyamatokban.

A magyarországi statisztikák szerint mi magyarok a téli időszakban a szükségesnek tartott D-vitaminnak csak 2-4 százalékához jutunk hozzá. Ez így a tél végére összeadódva jelentős hiányállapothoz vezethet, amely a lakosság jelentős hányadát érintheti. Több orvosi szervezet is összefogott már, hogy az orvosi szakmán belül is felhívják a figyelmet a D-vitamin pótlás fontosságára. A Magyar Prevenciós Orvosi Társaság elnöke Dr. Takács István szerint a magyarországi ősztől-tavaszig terjedő időszak éghajlati adottságai alapján a testünket érő napfénymennyiség eleve nem elegendő ahhoz, hogy szervezetünk elegendő D-vitamint állítson elő. Mivel a magyarországi étkezési szokások nem tartalmaznak elegendő - pl. bizonyos tengeri halfajtákból álló - D-vitamin forrásból készülő ételeket, így az étrendből származó D-vitamin bevitel sem tekinthető elégségesnek. Ez alól egyébként nem tekinthetők kivételezetteknek a tőlünk délebbre fekvő szomszédos országok sem, mert az életmódunkból fakadóan nem töltünk elegendő időt a szabadban ahhoz, hogy a testünket elegendő napfény érje.

Ha az étrend-kiegészítőkkel való D-vitamin pótlás helyett mégis az étrendjével szeretné pótolni a D-vitamin szükségletét, akkor javasolt például a tojás sárgájának fogyasztása, amelyben sok D-vitamin található, igaz hogy ebből naponta legalább 16-20 darabot kellene elfogyasztania az elégséges D-vitamin bevitelhez. Ráadásul ha nem nyersen hanem főzve fogyasztjuk el, akkor a főzéstől jelentősen csökkenni fog a tojás sárgájának a D-vitamin tartalma, a sütve elkészítésről már nem is beszélve.

Sok D-vitamint tartalmaz a tojás sárgája, ám ebből is minden nap legalább több mint 20 darabot kellene megenni az elégséges D-vitamin-bevitelhez figyelembe véve a WHO által megadott 200NE javasolt napi mennyiséget. (NE = nemzetközi egység) A sokak által fontos D-vitamin forrásnak tartott tehéntejben pedig gyakorlatilag elhanyagolható mennyiség van ahhoz képest, amire a szervezetünknek szüksége lenne télen. Az egészséges D-vitaminszinthez tehát érdemes a vitamint mesterségesen pótolni.

Az OBME honlapján (Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete - Osteoporosis - csontritkulás) található dokumentumban található táblázatok az alábbi táblázatokban felsoroltunk néhány élelmiszert, illetve megadjuk azt hogy mennyit kellene ebből az ételből fogyasztani ahhoz hogy a WHO (World Healt Organization - Világegészségügyi Szervezet) által ajánlott napi mennyiséget bevihessük.

Nem hivatalos álláspontként közöljük, csak összehasonlításként az NRV által megadott napi ajánlott mennyiségekhez képest, ((táplálkozási referenciaérték (felnőttek esetében) a nemzetközi egészségügyi szervezetek meghatározása szerin), azt az álláspontot amelyről az origo.hu oldalán olvashatunk. Ebben Dr. Takács István úr - cikkünkben korábban már irtunk róla, aki a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának docense nyilatkozta, hogy a magyar orvostársadalom példátlan összefogásának eredményeképpen született meg az a szakmai ajánlás, amely a jelenleg ajánlott (200NE) D-vitamin mennyiség közel tízszeresének (~2.000 NE) D vitamin bevitelét ajánlja felnőttek számára a novembertől márciusig időszakban. Dr. Takács István úr elmondása alapján - "Valójában a D-vitamin nem is vitamin, semmi köze a vitaminokhoz, szerencsétlen az elnevezése. Ez egy hormonszerű előanyag, amely hozzájárul az aktív "D-hormon" termelődéséhez a szervezetben". Az összefogás egy rendezvény megszervezésének érdekében indult, melyben 12 orvosi szakmai társaság fogott össze, hogy ráirányítsa a figyelmet a D-vitamin bevitel fontosságára, amely példátlan a magyar orvos társadalomban - nyilatkozta dr. Szekeres László, az Oszteoporózis Társaság elnőke.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet hivatalosan még mindig napi 200 nemzetközi egység D-vitamin bevitelét ajánlja. A szakmai társaságok által most megfogalmazott állásfoglalás azonban 1500-2000 nemzetközi egység bevitelét fogja javasolni táplálékkiegészítő formájában felnőtt embernek a téli hónapokban. Túlsúlyosak esetében ez az érték még magasabb, akár 3-4000 egység D-vitamin is indokolt lehet. (A hivatalos ajánlást a 12 társaság egy hónapon belül teszi közzé.) Az alábbi táblázat utolsóoszlopában ezeket az értékeket adjuk meg hozzávetőleges értékkel.

Életkor-csoport NRV* (NE/nap) NRV (µg/nap)

0-9 évesek

200 5

10-18 évesek

200 5

19-50 évesek

200 5

51-65 évesek

400 10

65 év felettiek

600 15

Terhes nők

200 5

Szoptató anyák

200 5

NRV, NE - lásd a 2. táblázat alatt
A megadott értékek nyugat-európai, amerikai és kanadai adatokon alapulnak.
Forrás: FAO/WHO: Human Vitamin and Mineral Requirements, 2002

 

Élelmiszer µg/adag NE/adag NRV% Hány adagot/ grammot kellene elfogyasztani az ajánlott napi mennyiség beviteléhez? Hány adagot/ grammot kellene elfogyasztani a Dr. Takács Imre úr ajánlása szerinti napi D-vitamin mennyiség beviteléhez?
Tőkehalmáj olaj, 1 evőkanál 23,1 924 231 0,5 evőkanál kb. 5 evőkanál
Lazac, roston sült, 100 g 7,1 284 71 140 g (kb. másfél adag) kb. 1400 g (1,4 kg)
Makréla, roston sült, 100 g 8,8 352 88 114 g 1114 g (1,11 kg)

Tonhal, sós lében, 100 g

3,6 144 36 277 g (ezzel együtt kb 3 g sót is bevisz) 2770 g (2,7 kg) de ezzel együtt 30 g sót is beviszünk

Szardínia, konzerv, sós lében, 100 g

4,6 184 46 400 g  4000 g (4 kg)

Margarin, dúsított, 20 g

1,6 62 16 125 g  1250 g (1,25 kg)

Korpapehely***, 30 g

1,3 52 13 231 g  2310 g (2,3 kg)

Tyúktojás, 50 g

0,9 36 9  555 g 5550 g (5,55 kg)
Borjúmáj, sült, 100 g 0,9 36 6 1666 g (1,6 kg)  16660 g (16 kg)

*A NRV (táplálkozási referenciaérték (felnőttek esetében) a nemzetközi egészségügyi szervezetek meghatározása szerint "az a napi mennyiség, amely szinte teljes mértékben (97,5%-ban) fedezi az életkorcsoportok és nem szerint meghatározott népességbe tartozó, feltehetően egészséges egyén tápanyagszükségletét". A napi bevitel hosszabb idő átlagára értendő.
** A halmáj-olajok (pl. a tőkehal és az óriás laposhal májának olaja) nem csekély mennyiségű A-vitamint is tartalmaz; ez túlzott mennyiségben fogyasztva mérgezést okozhat.
*** A korpapelyhet a D-vitaminnal dúsított reggelizőpelyhek példájaként említjük.

Referencia: Food Standards Agency (2002): McCance & Widdowson's The Composition of Foods, 6. rövidí-tett kiadás, Cambridge: Royal Society of Chemistry

 

Publikálva: 2013. február 11.

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár