Melyik vitamin hiánya okozza a tavaszi fáradtságot? cikk fényképe

Melyik vitamin hiánya okozza a tavaszi fáradtságot?

A nem megfelelő táplálkozás következtében nemcsak a vízben, hanem a zsírban oldódó vitaminok raktárai is kiürülhetnek. A leggyakoribb hiány ilyentájt a C- és a D-vitamin hiánya.

A vitaminok nélkülözhetetlen funkciókat töltenek be a szervezetben, többek között felelnek az immunrendszer működéséért, a sejtek regenerálódásáért, a csontok és a fogak tartósságáért. Van olyan vitamin, amely több mint száz feladatot lát el. Ezért, ha a szervezet nem jut hozzájuk kellő mennyiséghez, hiánytünetek jelentkeznek - olvasható a Magyar Dietetikusok Szövetségének (MDOSZ) legfrissebb hírlevelében.

A tavaszi fáradtságot leggyakrabban a télen jelentősen lecsökkent D- és C-vitamin-szint okozza, ha a téli borús időben nem gondoskodtunk a plusz bevitelről - áll az MDOSZ hírlevelében.

D-vitamin: Ez a vitamin akkor képződik, amikor a bőrt UVB-sugarak érik, ezért naponta legalább 15 perces szabadban tartózkodás ajánlott fedetlen fejjel és karral. Október végétől a napsütéses tavasz beköszöntéig azonban nem jut a bőr elegendő UVB-sugárzáshoz, ezért D-vitamin-pótlásra van szükség. A szervezet D-vitamin-előállító képessége a korral csökken, ezért időseknél különösen fontos a pótlása, mivel a csontozat egészségének megőrzéséhez nélkülözhetetlen. Vitaminhiányt figyeltek meg a policisztás petefészek szindrómában szenvedő nőknél is.

C-vitamin: Mivel a közhiedelem szerint C-vitamin-hiány nagyon ritkán fordul elő, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy nem szükséges a C vitamin megfelelő pótlásával foglalkozni. Napi 10 mg-nál kevesebb C-vitamin a skorbut, 50 mg-nál kevesebb pedig a szívbetegségek és a szürke hályog kialakulásának kockázatát növeli. Viszont ezek a betegségek már hosszú ideje tartó C vitamin hiány állapottal függhetnek össze. Nem szükséges addig várni a C vitamin pótlásával, amíg ilyen problémáink lesznek. A vitaminhiány sokkal enyhébb fokozatában cselekedhetünk azzal, ha egyszerűen folyamatosan, megfelelően magas C citamin szintet biztosítunk. A C-vitamin fokozza a vas felszívódását, ezért vashiány esetén mindig C-vitaminnal együtt kell pótolni a vasat.

Lépjen túl a tavaszi fáradságon,
pótolja D és C vitamin szükségletét
napi rendszerességgel!

Publikálva: 2012. április 12.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár