Lépjen be törzsvásárlóink közé, vásárolja termékeinket kedvezményes áron!* Részletek a regisztrációs oldalon.Regisztráció
|
Miért egészséges a paradicsom?Most van az igazi szezonja, ehetünk belőle bőven frisset, és eltehetjük télre. A paradicsom nemcsak a piros színével kelleti magát, de nagyon értékes „belső élete” is van. Az aztékok gyógynövényként használták. Elterjedése a spanyol hódítóknak köszönhető, akik a burgonyával együtt hozták be Európába. Nemcsak fajtája számos, hanem a neve is: felfedezői, az indiánok „tumatle”-nak nevezték. Szerelem-, paradicsomalmának is nevezik, és évszázadokon át tartó nemesítése következtében jelenleg mintegy 2500 paradicsomfajta létezik, a világ szinte minden konyhájában használják. A likopin védi a sejtmembránt A paradicsom véd a koszorúér-betegségek ellen. Ennek oka a benne található likopin, amely speciális karotinoid antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a másodlagos növényi anyag védi a sejtmembránokat, egy ideig a rákos sejtekben is. Ez az anyag nemcsak a piros gyümölcsben található meg, hanem a görögdinnyében, a rózsaszín grapefruitban és guayavában is. A karotinoidok a szervezet számára a szabad gyökök leküzdésében fontosak. Zsírban oldódnak, és ezt főzéskor figyelembe kell venni. Néhány csepp olívaolaj hozzáadása már elegendő. Likopin a paradicsomból készült termékekben A szakértők által javasolt napi adag 6 mg. Érdekes, hogy a szervezet a likopint paradicsompüréből vagy paradicsomléből jobban felveszi, mint a friss gyümölcsből. Ez nem ellentmondás, hanem azzal magyarázható, a hőnek viszonylag ellenálló likopin csak magasabb hőmérsékleten bontakozik ki teljesen (amit a lé vagy püré gyártásakor érnek el), és így jobban felszívódik a szervezetben. Paradicsomtermékek: (likopintartalom (mg/100g)
Egészséges és kalóriaszegény A paradicsom nemcsak egészséges, hanem különösen kalóriaszegény. A likopin mellett gazdag C-vitaminban, ásványi anyagokban (pl. kálium) és fontos nyomelemekben. A maradék víz – mintegy 95%. Leginkább az érett paradicsomot szeretjük, és akinek van a kertéjben, szerencsésnek mondhatja magát. A zöld paradicsom nyersen fogyasztva egyébként veszélyes, mert toxikus alkaloid tomatint tartalmaz (megfelel a burgonyában lévő szolaninnak). Ez fejfájást, hányingert, gyomornyálkahártya-gyulladást és görcsöket válthat ki. Nagyon nagy mennyiségben halálos is lehet. (Erről Önnek mi a véleménye? Hallott már erről? Szóljon hozzá a cikk végén - Szerkesztő) Ötletek a paradicsom helyes tárolásához
A cikk nem a mi írásunk, a natursziget.com oldalról vettük át.(Németből fordította: Koncz László)
Publikálva: 2012. augusztus 25.
Legutóbb olvasott oldalaink:Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját! 1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db 2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db 3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db 5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db |
Hírlevél
Legyen jól informált az egészséggel kapcsolatban, iratkozzon fel jó tanács levelünkre!
Hírek, cikkekIdőskori izületekTudja meg, miért van szükség Kollagénre szervezetének az Időskori izületek vonatkozásában! |