Mit kell tudni a C-vitaminról?

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

A C-vitamin valószínűleg a legismertebb és a legtöbbet használt vitamin. Bár a vitamin a skorbut ellen védő szerepéről kapta tudományos nevét: aszkorbinsav, napjainkban jelentőségét már nem a súlyos vitaminhiányos állapotok megelőzésének, mint inkább antioxidáns, sejtvédő hatásának köszönheti.

Vízben oldódó vitaminVízben oldódó antioxidánsként, a C-vitamin vizes közegben, különösen a sejtek belsejében véd a szabad gyökök károsító hatásával szemben. Ez a vitamin az antioxidáns védelmi rendszer első bástyája a szervezetben, együttműködik a zsíroldékony E-vitaminnal és karotinokkal, melyek elhasználódott (oxidálódott) vegyületeit részben regenerálja is.

Egy vizsgálat szerint a naponta több mint 220 mg C-vitamint szedők vérének E-vitamin koncentrációja 18%-kal volt magasabb, mint a 120 mg-ot vagy ennél kevesebbet fogyasztóknak.

A C-vitamin szerepe a betegségmegelőzésben

A C-vitamin véd a szív- és érrendszeri betegségekkel, valamint a rákkal szemben. Erősíti az artériák kollagénszerkezetét, csökkenti a teljes koleszterinszintet és a vérnyomást, emeli a "jó típusú" HDL-koleszterinszintet, és megakadályozza a vérrögképződést.

A C-vitamin különösen hatékonynak bizonyult az LDL-koleszterin oxidációjának megakadályozásában, még dohányosok esetében is. Számos tanulmány szerint a szívinfarktus és a koszorúér-betegségek kockázata alacsony C-vitaminszint esetén nő.

A C-vitamin jelenléte megakadályozza a gyomorban a rákkeltő nitrozaminok képződését, melyeknek szerepük lehet a gyomorrák kialakulásában. A C-vitamin-hiány kapcsolatban van a nyelőcső- és gégerákkal is, ugyanakkor a ezen betegségek két hajlamosító tényezője, a dohányzás és az alkoholfogyasztás is kimerítheti a szervezet C-vitamintartalékait.

A vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében. Bár vírus- és baktériumellenes hatása is bizonyított, fő hatását az immunrendszeri működés fokozásán keresztül fejti ki. Növeli a fehérvérsejtek számát, fokozza működésüket, ezenkívül emeli a vírusfertőzés valamint a rákbetegség leküzdésében fontos szerepet játszó interferon szintjét a vérben, és fokozza a csecsemőmirigy (thymus) működését is.

A C-vitaminkészítmények enyhíthetik a nátha tüneteit és siettethetik a gyógyulást, de a betegség megelőzését nem képesek megakadályozni.

C-vitaminkészítmények védelmet biztosítanak a szürke hályog ellen. Egy felmérés szerint azoknál a nőknél, akik legalább 10 éven keresztül szedtek C-vitamint, 77%-kal volt kisebb a valószínűsége a lencsehomály (a szürke hályog kezdeti stádiuma) kialakulásának, mint a vitamint nem szedőknél.

Más vizsgálatok kimutatták, hogy a C-vitamin bizonyos védelmet nyújthat különösen az időseknek a légzőszervi megbetegedésekkel szemben, mivel gátolja a hisztamin felszabadulását, és nagy mennyiségben megakadályozhatja az allergének (pl. virágpor, állati szőr) kiváltotta gyulladáskeltő anyagok hatását a szervezetben. Több vizsgálat szerint a C-vitamin segít megelőzni és gyógyítani az asztma tüneteit is.

Felvágva

A napi 10 mg vitaminnál kevesebb skorbutot okozhat, 50 mg-nál kevesebb pedig növeli a szívbetegségek kockázatát, a szürke hályog kialakulásának gyakoriságát.

Jó forrásai a csipkebogyó, a citrusfélék és az ezekből készült gyümölcslevek, az étkezési paprika, feketeribiszke, eper, brokkoli és az egyéb zöldségfélék.

Újabb kutatási eredmény

Érplasztikai műtétek után a vitamin megelőzheti a verőerek újraelzáródását. Egy tanulmány szerint amely 119 érplasztikai műtéten átesett beteget vizsgált a négy hónapon keresztül napi 500 mg C-vitamint szedők 24%-ánál alakult ki érelzáródás, míg a C-vitamint nem szedők csoportjában ez az arány 43% volt.

Étkezés közben szívódik fel a legjobban és a vitamin más antioxidánsokkal, különösen az E-vitaminnal együtt szedve nagyon hatékony.

Erősítse immunrendszerét C-vitaminnal!

Publikálva: 2010. november 25.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1200 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
9980 Ft/db helyett
7680 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
9980 Ft/db helyett
7680 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
9980 Ft/db helyett
6480 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
9980 Ft/db helyett
5480 Ft/db