Lépjen be törzsvásárlóink közé, vásárolja termékeinket kedvezményes áron!* Részletek a regisztrációs oldalon.Regisztráció
|
Növeli a túlzott sülthal fogyasztás a sztrók kialakulásának esélyeit? Mi a megoldás?Közismert, hogy az omega-3 zsírsavak, amelyeket a halak tartalmaznak, védenek a szívbetegségek és a sztrók ellen. Arra azonban még nem figyelmeztettek eddig a kutatók, hogy a hal, ha sütve fogyasztják, védőfaktor helyett inkább rizikófaktorrá válik. A sztrókövezet Az Emory Egyetem (Atlanta) kutatói tanulmányozták a sztrók és a táplálkozás összefüggését az USA déli államaiban (Alabama, Arkansas, Észak-Karolina, Dél-Karolina, Georgia, Mississippi, Tennessee és Louisiana). Halfogyasztásban élen járnak a déli államok, az ott élők hetente többször és sokféle halat esznek -- de a sztrókstatisztikát is vezetik. Nem véletlen, hogy az USA déli államait "Stroke Belt"-nek, "Sztrók Övezet"-nek hívják az orvosok. Nincs tévedés, a halakban megtalálható omega-3 zsírsavak valóban védenek a sztróktól, de a sütés tönkreteszi ezeket a zsírsavakat. Egye párolva, főve – de ne sütve! Nahab és csapata csaknem 22 000 személy adatait elemezte, akik részt vettek egy speciálisan erre a területre kifejlesztett sztrókfelmérésben. Átlagos életkoruk 65 év volt. Egyötödük (20%) a legmagasabb sztrók-előfordulású karolinai és georgiai tengerparti síkságon élt, 34%-uk a sztrókövezet más részén, 44%-uk másutt az USA-ban.A felmérésben résztvevőket -- minden egyes személyt – részletesen kikérdeztek és megvizsgáltak. Azt is megkérdezték tőlük, milyen gyakran esznek tenger gyümölcseit, tonhalat, osztrigát, halat, sütve és másképpen elkészítve. Kevés – kevesebb, mint négy közül egy –, a felmérésben résztvevő személy válaszolta azt, hogy hetente legalább két alkalommal fogyaszt halat nem sütött formában. (Az Amerikai Szívgyógyász Szövetség szerint hetente legalább kétszer kellene ennünk zsíros halat.) Nos, a sztrókövezet lakói 30%-kal gyakrabban esznek legalább heti két alkalommal sült halat, mint az Egyesült Államok lakói általában. Ezen belül is az afro-amerikaiak azok, akik átlagosan egy egész adag sült halat esznek hetente, míg a fehérek (kaukázusiak) csak feleannyit. A sztrókövezet lakói átlagosan másfél (1,45 ) adag halat esznek nem sütve, hanem más módon elkészítve, a legnagyobb sztrókelőfordulási területen valamivel több, mint másfél (1,52) adagot, míg az USA többi államaiban lakók 1,63 adag nem-sült (főtt, párolt, marinált stb) halat esznek. forrás: natursziget.hu Hogy mindíg elég omega-3 zsírsavhoz jusson a szervezete,
Publikálva: 2011. január 25.
Legutóbb olvasott oldalaink:
Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját! 1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db 2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db 3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db 5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db |
Hírlevél
Legyen jól informált az egészséggel kapcsolatban, iratkozzon fel jó tanács levelünkre!
Hírek, cikkekIdőskori izületekTudja meg, miért van szükség Kollagénre szervezetének az Időskori izületek vonatkozásában! |