Lépjen be törzsvásárlóink közé, vásárolja termékeinket kedvezményes áron!* Részletek a regisztrációs oldalon.Regisztráció
|
Tíz tévhit az élelmiszerekrőlAnyukánk mindig arra figyelmeztetett, hogy csak friss ételt együnk, a barátaink szerint a rák betegséget okoz, a szerelmünk pedig azt hiszi, hogy az osztrigának potencianövelő hatása van - de valamennyien tévednek. Shelly Horton ausztrál szakértő összegyűjtötte a 10 tévhitet, amely az ételeket övezi. 1. Az osztriga növeli aszexuális teljesítőképességet Ez általánosan elterjedt tévhit, holott az osztriga egyáltalán nem tartalmaz olyan vegyi anyagot, amely valóban javítaná a szexuális teljesítőképességet. Található ugyan benne cink, ami jó a férfiaknak, mert javítja a szexuális hormonok termelődését, de a libidóra semmiféle hatással nincs. Vannak persze olyanok is, akik azért gondolják, hogy az osztriga afrodiziákum, mert alakja a női nemi szervre hasonlít. 2. A tartós tejben sokvegyi anyag Logikus ugyan azt gondolni, hogy ha a tej hónapokig eláll a polcon, és nem romlik meg, akkor tele van tartósítószerrel - csak ez éppenséggel nem igaz. A tartós tej azért áll el, mert megfelelő technológiával gyártják. A titok abban van, hogy a tejet 135 fokra melegítik, majd gyorsan hűtik le - ettől a "rossz" baktériumok elpusztulnak, ám minden hasznos ásványi anyag megőrződik. 3. A világos színű olívaolajkevesebb kalóriát tartalmaz A "light" (világos, könnyű) felirat az olívaolajos palackon a színre vonatkozik, nem a kalóriatartalomra. 4. Nem biztonságos újravisszafagyasztani a húst A legtöbb háztartást vezető nő így tudja, pedig nem igaz: tökéletesen biztonságos felolvasztani, majd újra visszafagyasztani a húst - csak nagyon óvatosan kell csinálni. A húst a hűtőben, 5 Celsius fokon, vagy még alacsonyabb hőmérsékleten kell felolvasztani - ekkor ugyanis az ételfertőzést okozó baktériumok nem tudnak kifejlődni, amelyek pedig mégis, azok csak a szokásosnál sokkal lassabban, viszont ezek el is pusztulnak a megfelelő főzés során. 5. A szénhidrát hizlalEz csak abban az esetben igaz, ha a szükségesnél több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe - de ez így van a fehérje és a zsír esetén is. A szénhidráttal az a baj, hogy az ember könnyen túl sokat fogyaszt belőle. Például a liszt vagy a tészta gyorsan cukorrá alakul, így ha az ember ilyesmit eszik, hamar ismét megéhezik - vagyis fontos, hogy az ember megválogassa, milyen formában viszi be a szervezetébe a szénhidrátot, ami egyébként kimondottan hasznos, hiszen serkenti az agyműködést, segít koncentrálni. 6. A friss zöldségegészségesebb, mint a mirelit Sok mirelit zöldségben éppen ugyanannyi, sőt, esetenként több tápanyag van, mint a frissben. A zöldségeket ugyanis nagyon gyorsan fagyasztják le - alig néhány órával a szedés után - így a folyamat során nagyon kevés tápanyag veszik el, megmarad viszont a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk. A vitamin egyébként az elkészítés során is elveszhet: ha például a zöldséget túl sok vízben főzzük meg, akkor az egész vitamintartalmuk elvész. 7. A hazai gyártmány valóban azt is jelenti A "Made in Australia" felirat a kereskedelmi és iparkamara szerint azt jelenti, hogy "az áru jelentősen átalakult" Ausztráliában, és a termelési költségnek legalább az ötven százaléka az országban realizálódik. Biztosabbak a "Product of Australia" feliratú termékek, ha valaki a hazaihoz ragaszkodik, ebben az esetben ugyanis valamennyi főbb alapanyag ausztrál, és szinte teljesen egészében ott is készül. 8. Étteremben egészségesebbzöldségételt rendelni Ez a fogástól függ, de tény, hogy a húsételek egy része zsíros, különösen igaz ez az olajban sütött, illetve sajtos ételekre és a tésztákra. Vannak azonban nagyon egészségtelen vegetáriánus ételek is, amelyeket szószokkal vagy vajjal tesznek ízletesebbé. A vörös hús viszont sovány lehet, ha minden látható zsírt letisztítanak róla, és ugyanez igaz a bőr nélküli csirkehúsra és a halra is. 9. Este hét után jobb nem enniNem az időpont számít, hanem a bevitt kalória mennyisége; akkor kell enni, amikor még el is tudjuk égetni a fölösleges kalóriákat. A késői nassolásra ez nem igaz. A legjobb azonban az, ha az ember rendszerese étkezik. A kései evés kihagyása azért is jó, mert így 10-12 órás szünet után az ember kellőképpen megéhezik, és képes egészséges reggelivel kezdeni a napot. Ráadásul, ha az ember lefekvés előtt eszik, akkor rosszabbul is alszik, tehát szerencsésebb lefekvés előtt 2-3 órával vacsorázni. 10. A zsírmentes egybenkalóriamentest is jelent Tévedés: egy csomó zsírmentes éttel éppen ugyanannyi, sőt, több kalóriát tartalmaz, mint a "normális" változat. Ráadásul a cukorban gazdag étel éppen úgy hizlal, mint a zsíros. Forrás: inforadio.hu
Publikálva: 2010. november 25.
Legutóbb olvasott oldalaink:
Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját! 1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db 2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db 3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db 5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db |
Hírlevél
Legyen jól informált az egészséggel kapcsolatban, iratkozzon fel jó tanács levelünkre!
Hírek, cikkekIdőskori izületekTudja meg, miért van szükség Kollagénre szervezetének az Időskori izületek vonatkozásában! |