Új allergén a fogászatban: a titánium

A fogászati allergiás panaszok elkerülésére, a fogorvosok a titániumból készült fogpótlások alkalmazását javasolják. A legújabb kutatások szerint azonban ez az allergénmentesnek vélt anyag is problémát okozhat.

Szerteágazó panaszokFontos a fogápolás
Az, hogy a fogászati allergiák előfordulása a mai napig jelentősen aluldiagnosztizált meglátásom szerint két okra vezethető vissza. A betegség megállapítását egyrészt bonyolítja, hogy a fogászatban használt fémek által okozott allergiás tünetek rendszerint kései reakciók, a beavatkozást követően hetek, hónapok, vagy akár évek múlva is jelentkezhetnek. A másik ok, hogy a fémek által okozott allergiás tünetek olyan széles skálán mozognak, hogy a betegek gyakran maguk sem gondolnak arra, hogy panaszaikat a korábban beültetett implantátum okozza. A beavatkozás helyén jelentkező panaszok kapcsán okkal feltételezhetjük, hogy a probléma kiváltó oka a szájüregben található allergén anyag lehet. Azonban a nikkel allergia szindróma esetén például egy olyan összetett kórképpel találkozhatunk, mely a betegséget egyértelműen jellemző helyi bőrtünetek mellett fejfájást, gyomorés bélrendszeri panaszokat is okozhat. A titánium sem nyújt megoldást mindenkinek A fogászatban használt fémek közül az allergiás reakciók okozói döntően a nikkel, króm, kobalt, arany, és réz. Az aranyról már a 80-as években is kimutatták, hogy fogászati implantátumokban történő felhasználása, az arra érzékenyeknél allergiás tüneteket válthat ki. Az implantátumok éppen ezért a legtöbb esetben egy korábban hypoallergénként ismert anyag, a titánium felhasználásával készülnek. Az elmúlt években azonban egyre több eset igazolta, hogy az ortopédiában és a fogászatban alkalmazott, titániumból készült implantátumok is allergiás reakciót okozhatnak. A titánium által leggyakrabban kiváltott I-es és IV-es típusú allergiás reakciók főbb tünetei: égő és bizsergő érzés, szájszárazsággal vagy anélkül, az ízlelés elvesztésével, vagy más általános tünetekkel, úgy mint fejfájás, gyomorhurut, súlyvesztés, ízületi fájdalmak, izomfájdalom. Szájüregi allergia jele lehet bőrvörösség, ajak oedema, vagy bevérzések a szájpadon, szájüregi fekélyek, íngyulladás, térképnyelv, a szájzug fájdalmas berepedezése, ajak körüli ekcémás bőrelváltozások, vagy a szájnyálkahártya jellegzetes úgynevezett lichenoid reakciói.

Előzzük meg!
Jellemző életmód.A fémallergia vizsgálat segítségével igazolható. Fogászati beavatkozások, implantátum beültetése előtt különösen javasolt a teszt elvégzése azon pácienseknél, akiknél egyéb fémre már jelentkezett allergiás reakció. Fémallergia esetén az egyetlen kezelési mód, ha a tüneteket okozó fémből készült tárgyak használatát mellőzzük. Könnyen cserélhetünk ez okból órát, vagy épp övet, fülbevalót, de a beültetett implantátumoktól csak jóval fájdalmasabb és költségesebb beavatkozások árán szabadulhatunk meg. Érdemes ezért még az implantátumok beültetése előtt fémallergia vizsgálatot végeztetnünk. Elengedhetetlen a vizsgálat olyan esetben, ha a beteg már elveszítette egy vagy több implantátumát, az ilyen betegeknél ugyanis közel 50%-ban igazoltak fémallergiát. Az allergén fém epicutan (rátevéses) teszt segítségével kimutatható. A teszt elvégzése során a beteg tünetmentes hát bőrére készen kapható kamrás tapaszok segítségével a vizsgálandó anyagokat felragasztjuk. A leolvasás a felhelyezést követő 24. 48. és 72. órában történik. A vizsgálat teljesen fájdalmatlan, de alapos elvégzése 8 napot vesz igénybe. A panaszok hátterében fennálló okok, illetve a későbbi problémák megelőzésének érdekében a fémekre allergiás egyének számára tehát különösen ajánlott a teszt elvégzése nagyobb fogászati beavatkozások –implantátum, fogbeültetés, tömések – előtt.

forrás: orvostkeresek.hu

Csányi Henrietta kiegészítése:
Azon szerencsés emberek közé tartozom, kiknek nincs probléma a fogával. De ez a dolog nem is rólam szól………

Tudta, hogy egy alma 3-5 mg alumíniumot, valamint nyomokban ólmot, arzént és higanyt tartalmaz? A mikro vagy nyomelemek létfontosságúak a jó egészséghez ha egy szerves növényi forrásból származnak.. Mondhatnám akkor, hogy egy kis titánium a fogban, vagy a szervezeten belül valahol, semmiség. De ezt nem tehetem, mert, ha egy szervetlen fémes forrásból jönnek, mint nehézfémek, akkor mérgezőek. Például a jód szerves formában szükséges az egészséghez. Ugyanilyen mennyiségű szervetlen vagy fémes jód akár meg is ölheti. A szerves nyomelemek nem rakódnak le a szervezetben úgy, mint a szervetlen formájukban. A kutatás azt mutatta, hogy a szerves növényi eredetű nyomelemek tulajdonképpen feloldják a testben lerakódott szerves nehézfémeket, így ezek kiürülnek a szervezetünkből.

A fogtöméssel és az implantátummal szerintem az az egyik gond, és ez teljesen szubjektív, hogy valamennyi kioldódik mindig a szervezetbe, ezzel folyamatosan mérgezve bennünket. Van egy hatalmas különbség a szerves és szervetlen ásványi anyag között. Ha egy növény a földből ásványi anyagot használ fel, akkor azokat megemészti és olyan formára alakítja, hogy egyszerűbbé teszi a test számára, hogy feldolgozza és használja a sejtszinten az ásványi anyagokat. Következésképpen nem tárolódnak és raktározódnak máshol a testben.

Az 80-as évek végén Gary Price Todd (a Nutritoin, Health and Disease c. könyv írója) egy érdekes kísérletet végzett el. A tanulmányban nehézfém mérgezést elszenvedett emberekkel foglalkozott, főleg ólom, higany, kadmium és alumínium által. A páciensek egy programban vettek részt, ahol teljes spektrumú szerves mikro nyomelemeket kaptak. 16 hónappal később a tanulmány megmutatta, hogy csökkent a nehézfémek szintje a pácienseknél. Azt a következtetést vonta le, hogy a szerves, ionikus ásványok kelát formában eltávolítják a szervetlen ásványi anyagokat a testből. Ezen kívül az ionikus ásványi anyagok pár óránál tovább nem tudnak raktározódni a szervezetben, így a vízben oldódó vitaminokhoz hasonlítanak. Emiatt nem tudnak olyan mennyiségben a szövetekbe beépülni, hogy mérgezővé váljanak. (Todd, Gary P. Unpublished Observations,
A Táplálkozástudományi Intézet Lapja, 1996. június)

A multivitaminunkban korall kalciumból vannak a nyomelemek, tehát szerves, ez segíthet a nehézfémek által okozott testi kellemetlenségekben, ha már egyszer bennünk van egy tömés titániumból………..

Fogyasszon minden nap Jó Közérzet Vitamin® Multivitamint,
hogy kielégítse szervezete vitamin-,
ásványi anyag- és nyomelemszükségleteit.

Tekintse meg multivitamin kinálatunkat!

Publikálva: 2011. január 30.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db
Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
Prémium
Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
Az aktív emberek
vitaminja.
Normál ár:
18800 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár