Van összefüggés a D-vitamin hiánya és az 1-es tipusú cukorbetegség között?

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

A Kalifornia Egyetem orvosi karának új kutatása összefüggést talált a vér D3-vitamin-szintje és az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása között. Hat éven át követtek nyomon közel 2000 embert, és azt a következtetést vonták le, hogy a D3-vitaminnak megelőző szerepe lehet a cukorbajjal kapcsolatban. A kutatás anyaga a Diabetologia című folyóirat decemberi számában jelenik majd meg.

Összefügg az 1-es típusú cukorbetegséggel a D-vitamin hiánya„Korábbi kutatások már felvetették a lehetőségét annak, hogy a D-vitamin hiánya és az 1-es típusú cukorbetegség kockázata összefügg egymással, de elsőként mi teszteltük a teóriát a dózis-válasz kapcsolat tekintetében” – jelentette ki Cedric Garland professzor a Családorvostani és Megelőzési Tanszékről.

A kutatók a Védelmi Vérminta Iktató lefagyasztott egységeit használták fel, 1000 későbbi beteg és 1000 egészséges ember vérmintáját olvasztották ki és elemezték. A vérvételek nagyjából egy időpontban történtek. A vérkeringésben túlnyomó többségben levő D-vitamin-forma, a D-25-hidroxivitamin (olvassa el a szerző magyarázatát lejjebb) szintjének összehasonlításával megállapították, milyen optimális mennyiség mellett csökken az 1-es típusú diabétesz kockázata. Főként ezen adatok alapján Garland a ideális szintjét – mellyel felére csökkenthető a betegség esélye – 50 nanogramm/milliliterben állapította meg. A rendelkezésre álló adatok szerint ez a mennyiség nem rejt magában egészségügyi kockázatot.

„Bár bizonyos betegségek befolyásolják a D-vitamin anyagcseréjét, a legtöbb embernek napi 4000 nemzetközi egység D3-vitaminra lenne szüksége” – mondta Garland. Arra bíztatta az érdeklődő betegeket, méressék meg a D vitamin szintjüket, mielőtt emelnék D3-vitamin adagjukat. „A kedvező hatás csak a D3-ra érvényes, a többi formára nem. Nem szabad túlzásokba esni sem, az előnyök ugyanis 10 000 NE alatt jelentkeznek.”

Ez a cikk nem a mi írásunk, a natursziget.com oldalról vettük át.
A fenti cikk nem részletezi a vizsgált embercsoport teljes jellemzőit, életkorát, nemét, így az nem tekinthető általános állásfoglalásnak, diagnózisnak, szaktanácsnak, vagy betegségek gyógyitására tett javaslatnak. Betegsége esetén forduljon megfelelően képzett orvoshoz, szakemberhez.

A Jó Közérzet Vitamin® Webáruház
szerkesztőjének kiegészítése


Kedves Olvasó!

Napozás és a d-vitamin, szükséges-e étrend kiegészítővel pótolni?Először is szeretnék segítséget adni a D vitamin formákkal kapcsolatban. A D-vitamin másnéven kalciferol igazából egy gyűjtőnév a D-vitamin fajtáira. A D vitamin - amelyet a szervezetünk napfény hatására maga is képes előállítani, a szervezetünkben több féle funkcióban vesz részt, és ehhez mérten különböző szerveinben a különböző élettani folyamatok lezajlása során a D-vitamin átalakulhat és több féle formát vehet fel. Ezek közül a formák közül az egyik a fenti cikkben emlitett D-25-hidroxivitamin forma is.

A fenti cikket azért is gondoltuk a jkvitamin.hu oldalon közzétenni, mert nagyon örülünk annak, hogy végre egyre több kutatás folyik a D-vitamin fontosságának, szerepének feltérképezése végett. Az ilyen kutatások, és azok eredményei elképzelhetően nehezen értelmezhetőek nekünk átlag embereknek, ezért talán érdemes kicsit kiegészíteni az olvasottakat.

fény nélküli életmódSzeretnék egy sokkal egyszerűbb nézőpontot adni a D-vitaminnal kapcsolatban. Míg az ember évezredeken át a szabadan élt, kint vadászott, gyűjtögetett, művelte a földet, addig az utóbbi néhány évszázadban jelentősen és egyre gyorsuló mértékben megváltozott az életmódja. Napjaink "modern" életviteléből kifolyólag sokkal kevesebbet tartózkodunk a szabadban, tevékenységeink többségét zárt térben végezzük. Bent alszunk a lakásban, a közlekedéshez egy zárt járművet használunk, munkánk legtöbb esetben egy épületben történik, és a szórakozáshoz, sporthoz, kikapcsolódáshoz is többségében olyan elfoglaltságot választunk, amely valamilyen épületben van. Az iparosodás és a környezetszennyezés következtében, egyes szakértők egyre kevésbé is ajánlják a napon tartózkodást, napozást. Ez utóbbi akár megalapozott is lehet, és bőrünkön is hamar megtapasztalhatjuk a megváltozott körülményeket. Azonban egy dolog biztos: a szervezetünk D-vitamin szükségletét, amelyet korábban a szabadban, a napon eltöltött idő alatt előállíthatott és felhalmozhatott, arra most egyre kevesebb lehetősége van, amely hosszútávú d-vitamin hiányos állapotot eredményezhet.

Mivel több szervünk és testi folyamat helyes működéséhez folyamatosan szükség van a D-vitamin jelenlétére, ezért könnyűszerrel kitalálhatja, életmódját végiggondolva, hogy Önnek szüksége lehet-e D-vitamin pótlására vagy sem. Az alábbi néhány - hivatalosan is engedélyezett - általános állítás szolgáljon segítségül, hogy milyen testi funkciókkal áll kapcsolatban a D-vitamin, miért érdemes napi rendszerességgel fogyasztani.

A mellékelt ábrán bemutatjuk a D-vitamin útját, hogy milyen folyamatokat segít, milyen funkciókban vesz részt.

A D-vitamin szerepe az emberi test működésében

A D-vitamin általános funkcióit elolvashatja az alábbi felsorolásban is:
A D-vitamin hozzájárul a kalcium és a foszfor normál felszívódásához/hasznosulásához.
A D-vitamin hozzájárul a vér normál kalciumszintjének fenntartásához.
A D-vitamin hozzájárul az egészséges csontozat fenntartásához.
A D-vitamin hozzájárul az egészséges izomfunkció fenntartásához.
A D-vitamin hozzájárul a normál fogazat fenntartásában.
A D-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.
A D-vitamin szerepet játszik a sejtosztódásban.

Vági Péter,
A Jó Közérzet Vitamin®
Webáruház szerkesztője

Publikálva: 2012. december 18.

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár