Veszélyes almalé?

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Igen, igaz. Az almalé káros lehet az egészségre, de nem a közszájon forgó arzén miatt, mely nyomokban található benne. Bár a kormány valóban módosítani akarja az arzéntartalommal kapcsolatos szabályozást, az ital inkább a derékbőségre és a fogakra jelent veszélyt. Az almalében található némi tápanyag, sok-sok kalória, és néha több cukor, mint a szénsavas üdítőkben.

Édesszájúvá válnak tőle a gyerekek, kiüti a nyeregből a sokkal értékesebb ételeket és italokat, valamint hozzájárul az elhízás világméretű problémaköréhez. "Gyakorlatilag cukros víz" – jellemezte Judith Stern, a Kaliforniai Egyetem táplálkozástudományi professzora. "Nem adnám a 3 éves unokám kezébe."

Több terméket is dúsítanak vitaminokkal, így már nem csak üres energiaforrást jelentenek, ez azonban nem igazán győzi meg a szakembereket. "Ha önmagában egészségtelen valami, hiába tesznek bele vitaminokat, attól nem lesz jobb. Ha hízást okoz, akkor pedig egyértelműen helytelen választás" – jegyezte meg Karen Ansel, az Amerikai Dietetikus Szövetség szóvivője. Az Amerikai Gyermekorvosi Akadémia állásfoglalása szerint az almalé illeszkedhet az egészséges étrendbe, a szabályozás azonban nyersen fogalmaz: "a gyümölcslé nem bír tápértékkel a 6 hónap alatti gyermekek számára, az idősebbeknek is érdemesebb magát a gyümölcsöt adni."

A 12 év alatti gyermekek isszák meg az eladott gyümölcslevek 28 százalékát. Az almalé pedig a második a népszerűségi listán, a narancslé után. Néhány hónapja egy televíziós műsor kapcsán robbant az "arzénbomba", egyesek szerint alaptalanul. Egy privát laboratórium ugyanis arzént mutatott ki az almaléből. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) szintén elvégezte a teszteket, de ők biztonságosnak ítélték a terméket. Miután a Consumer Reports című fogyasztóvédelmi magazin és más, szigorúbb előírásokkal rendelkező fogyasztói csoport is vizsgálódásba kezdett, az FDA úgy döntött, elgondolkodnak az arzénszintre vonatkozó előírások további szigorításáról. Az arzén néhány fajtája, mint például a rovarirtókban található változata mérgező, nagy mennyiségben rákot okozhat.

Mi is van még ezen kívül a címkéken? Az almalében sokkal nagyobb a szénhidrátok és cukrok koncentrációja, mint a tejben. Kevés benne a fehérje és az ásványi anyag, hiányzik belőle az egész gyümölcsben megtalálható rosttartalom. Villámgyorsan juttatja be a kalóriákat a szervezetbe, az ember észre sem veszi, mennyit hörpint fel belőle. A nyers gyümölcsből meg sem tudna enni annyit.

Aki mégsem képes lemondani az almalé élvezetéről, az tartsa szem előtt a szakemberek alábbi javaslatait:

  • Válassz olyan italt, melyet kalciummal és D3-vitaminnal dúsítottak.
  • A gyerekek csak pasztörizált változatot kapjanak, csak így kerülhetők el a súlyos fertőzések.
  • Hat hónapos kor előtt nem javasolt az almalé. Később se ajánlatos cumisüvegben vagy csőrös pohárban kínálni, mert ha egész nap iszogatják, károsíthatja a fogakat. Ugyanezen okból kifolyólag lefekvéskor se igyanak már belőle.
  • 1-6 éves kor között a napi maximum 110-170 ml legyen, 7-18 éveseknek pedig 230-360 ml.
  • A gyerekeket nyers gyümölcs fogyasztására kell bíztatni.
  • Ne vezessenek meg senkit a félreérthető címkefeliratok. A "hozzáadott cukrot nem tartalmaz" nem jelenti azt, hogy nincs tele természetes cukorral. A "koleszterinmentes" meg egyenesen sületlenség. Csak az állati eredetű élelmiszerekben van koleszterin.
Publikálva: 2011. december 20.

Mondja el a véleményét, szóljon hozzá cikkünkhöz

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
9700 Ft/db helyett
6700 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
9700 Ft/db helyett
6700 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
9700 Ft/db helyett
5600 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
9700 Ft/db helyett
4600 Ft/db