Vitaminital a dohányzás káros hatásai ellen cikk fényképe

Vitaminital a dohányzás káros hatásai ellen

Egy kezdeti stádiumban lévő kutatás szerint azok a dohányosok, akik nem képesek vagy nem hajlandóak leszokni, napi egy adag vitamindús itallal ellensúlyozhatják a dohányzás néhány káros hatását.

A dohányzás feltehetően amiatt növeli meg a szívbántalmak kialakulásának kockázatát, hogy megkönnyíti az LDL, vagy "rossz" koleszterin lerakodását az artériákban. Ez a lerakódás végül komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, így például szívrohamhoz is.



Egy kezdeti stádiumban lévő kutatás szerint azok a dohányosok, akik nem képesek vagy nem hajlandóak leszokni, napi egy adag vitamindús itallal ellensúlyozhatják a dohányzás néhány káros hatását.

Ha már nem tudja megállni...A dohányzás feltehetően amiatt növeli meg a szívbántalmak kialakulásának kockázatát, hogy megkönnyíti az LDL, vagy "rossz" koleszterin lerakodását az artériákban. Ez a lerakódás végül komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, így például szívrohamhoz is.

A tanulmány szerint egy adag paradicsomlé alapú, béta-karotinnal, C- és E- vitaminokkal - melynek mindegyike antioxidáns - dúsított ital megakadályozta azt az oxidációs folyamatot, amely elősegíti LDL lerakódását.

Négy hét leforgása alatt, az LDL lerakodás aránya csökkent annál a 19 dohányosnál, akik napi 230 grammot fogyasztottak a vitaminitalból, állítja Francene M. Steinberg, a Seattle-i Washington Egyetem metabolizmus, endokrinológia és élelmezéstudományi részlegének a vezetője. Ezalatt az idő alatt nem történt jelentős változás annál a húsz dohányosnál, akik csak placebo készítményt ittak, jelentette ki a doktornő az American Journal of Clinical Nutrition augusztusi számában.

Mielőtt a vizsgált alanyok elkezdték fogyasztani a vitaminitalt, először mindegyiküknek placebo italt adtak négy héten keresztül.

Steinberg szerint még vitatott, hogy az antioxidánsok mi módon segítenek megelőzni a szívbetegségeket. Úgy tűnik, hogy a C- és az E-vitamin közvetlenül az LDL oxidációjára hat, míg a béta-karotin feltehetően más módon akadályozza meg azt. Attól függetlenül, hogy a jelenleg eredmények azt mutatják, hogy a dohányzás néhány káros hatása megelőzhető, még korai lenne bármilyen javaslattal előhozakodni, mondta a kutatónő.

Egy chicagói élelmezésügyi szakértő szerint a legegyszerűbb és legjobb módja annak, hogy a dohányosok csökkentsék a szívbetegségek kialakulásának rizikóját, ha leszoknak a dohányzásról. A leszokni nem tudóknak azt javasolja, hogy egyenek minél több gyümölcsöt és zöldséget, melyek fontos vitaminokat tartalmaznak és magas tápértékkel rendelkeznek. A tanulmánnyal kapcsolatban a szakértő megjegyezte, hogy adatai érdekesek, de valószínűleg nem ez mondja ki a végső szót ebben a tárgykörben. A kutatás bizonyíthatja, hogy a vitaminital hatással van az LDL oxidációjára, de ez nem támasztja alá, hogy hosszú távon csökkenti a szívbetegségek kialakulásának az esélyét, tette hozzá Cathy Kapica, a chicagói Finch Egészségtudományi Egyetem munkatársa.

Vitaminforrások.

A doktornő megjegyezte azt is, hogy a részben a paradicsomban található lycopene nevű anyag jótékony hatása is magyarázhatja az eredményeket.

A vitaminital 600 mg C-vitamint, 30 mg béta-karotint, 400 mg E-vitamint tartalmazott. A C-vitamin ajánlott napi mennyisége felnőtteknél átlagosan 60 mg, E-vitaminból 10 mg. Béta-karotin esetében nincsen megadott ajánlott napi mennyiség.

Megjelent: Medical Tribune News Service

Csányi Henrietta kiegészítése:

Ez a cikk világosan megmutatja, hogy a vitaminok a cigarettázás káros hatásait csökkentik. Bár fenti mennyiségek zöldségből-gyümölcsből több kilónyi fogyasztása estén juttatható be, ezért mindenképp érdemes egyéb vitamint külön fogyasztani.

Ellensúlyozza rossz szokását multivitaminnal!

Multivitaminokat egész évben (tavasszal és nyáron is!!!) érdemes fogyasztani, mert tartalmazzák az alapvetően szükséges vitaminokat. Ilyenek a Jó Közérzet Vitamin - Alap-, Közepes- és a Nagy Energia multivitaminok.

Rendelje meg a vitamint és legyen jó a közérzete!
Kattintson a képre, vagy erre a szövegre!

Jó Közérzet Központ - Alap Energia multivitamin


Publikálva: 2010. november 22.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db
Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
Prémium
Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
Az aktív emberek
vitaminja.
Normál ár:
18800 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár