6 durva ok, amiért többé ne nyúlj szénsavhoz!

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Mióta csak először felbukkant a szénsavas ital, emberek milliói élvezik az ízét - egyik legjövedelmezőbb iparággá téve ezzel az üdítőital-ipart. Bár viszonylag olcsó, többe kerülhet nekünk, mint hinnénk. Íme 6 ok, amiért nem érdemes szénsavas üdítőitalt inni!

Üres kalóriák és cukor

Amikor azt számolgatjuk, mennyi kalóriát fogyasztottunk egy nap alatt, elfeledjük beleszámolni azokat a - jelentős! - kalóriákat, amelyeket az üdítőkkel vittünk be szervezetünkbe.

Egy átlagos szénsavas üdítőital doboza 150 kalóriát és nagyjából 9 teáskanál cukrot tartalmaz. A mesterséges édesítővel ízesített diétás változatok se sokkal jobbak. Az aszpartám növeli a cukor utáni vágyat, még egy desszertre is befizethetünk azzal a gondolattal, hogy hiszen nem is ettünk, csak ittunk valamit, mit árt az.

Gyenge csontok és fogak

A szénsavas ital foszforsavat tartalmaz, mely jellegzetes ízt ad neki. Ez a sav hozzájárul, hogy a szervezetből a kalciumot kiürítsük a vizelettel, így gyengítve csontjainkat.

A savas italok károsítják a fogzománcot, ha sokat fogyasztunk belőlük, a nagyobb mértékű fogszuvasodást kockáztatjuk. Akik három doboz szénsavas üdítőt isznak naponta, azoknál a fogszuvasodás valószínűsége 62 százalékkal megnő, sőt a fogak elvesztésének is nagy a kockázata.

Diabétesz

A szénsavas ital magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmaz, amely egyszerű szénhidrát, ezért könnyen felszívódik a testben és emeli az inzulinszintet. Egy 8 éven át tartó tanulmány kimutatta, hogy azoknál a nőknél, akik egy vagy egynél több szénsavas italt ittak naponta, jelentősen növekedett a cukorbetegség kialakulásának esélye.

Májkárosodás

A máj számára "túlórát" jelent feldolgozni a mesterséges édesítőszereket. Minden cukor glükózzá alakul át, a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot sokkal nehezebb feldolgozni - ezért nagy az esélyünk arra, hogy zsíros májunk lesz vagy májbetegséggel nézhetünk szembe.

Dehidratáltság

Miközben az az érzésünk, hogy a szénsavas ital kielégít, ha szomjasak vagyunk, az igazság az, hogy csak ennek ellenkezőjét érjük el, vagyis a dehidratáltságot. A legtöbb szénsavas ital koffeint tartalmaz, ami vízhajtó. Tehát ihatunk belőle akár 3 litert is, ettől nem leszünk megfelelően hidratáltak.

A szénsav függést okoz

Ó, igen: látva a cukor- és koffeintartalmát, nem nehéz rájönni, miért tesz függővé a szénsavas ital. A koffein serkentő, mint a drog, a cukor pedig még több cukros dolog elfogyasztására késztet. Ha abba akarjuk hagyni, meglepő, elvonási tünetekkel szembesülhetünk: nyugtalansággal, ingerlékenységgel, fejfájással és álmatlansággal...

Ez a cikk nem a mi irásunk, az eredeti forrása: eletmod.hu

Publikálva: 2012. március 20.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár