Öt dolog, amit a fájdalomról tudni kell

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!
1. Először is tisztázzunk valamit: a fájdalom mindennapos dolog.
Az Egyesült Államokban 75 millió ember szenved krónikus vagy meg-megújuló fájdalomtól, 25 millió migréntől és minden hatból egy köszvénytől. S miközben a világ gyógyszeripara évente 50 milliárd dolláros értékben forgalmaz fájdalomcsillapítót, még a tudósok sem értik pontosan, mi is az a fájdalom.

2. A krónikus fájdalom zsugorítja az agyat

Akinek voltak már krónikus fájdalmai, az tudja, milyen demoralizáló és elgyöngítő ez az érzés - fizikailag és mentálisan is. A krónikus fájdalom miatt az ember cselekvőképtelenné válik, és érzékeny lesz olyan dolgok iránt is, amelyek iránt korábban nem. Ez azonban a dolognak csak az egyik része. Kiderült, hogy a krónikus hátfájástól szenvedő emberek agya 11 százalékkal kisebb az egészségesekéhez képest. Ezt 2004-ben állapították meg a kutatók, de megmagyarázni azóta sem tudják.


3. A migrén és a szex együtt jár

Ismerős a mondat: "ma este ne, szívem..."? Egy 2006-os kutatásból kiderült, hogy a migrénes betegek szexuális vágyai húsz százalékkal magasabbak, mint azokéi, akik tenziós (közönséges vagy izomkontrakciós) fejfájástól szenvednek. Ez arra utal, hogy a migrént és a szexuális vágyat talán ugyanaz, az agyban termelődő anyag befolyásolja. Ha jobban megismerjük a kettő közötti összefüggést, jobb kezelési módszereket fejleszthetünk ki - legalábbis a migrénre.

4. A nők több fájdalmat éreznek

Minden férfi, aki végignézte, ahogy egy asszony fájdalomcsillapító nélkül ad életet a gyermekének, megesküdne arra, hogy a nők mindent kibírnak. Az igazság azonban az, uraim, hogy a nők jobban szenvednek, mint ahogy azt Önök el tudják képzelni, több idegi receptoruk van ugyanis, mint a férfiaknak. Vegyünk csak egyetlen példát: a nők arcbőrének egyetlen négyzetcentiméterén 34 idegrost található, míg a férfiakén átlagosan csak 17. Egy 2005-ben készült tanulmány azt is megállapította, hogy a nők életük folyamán sokkal több fájdalmat élnek át, és a férfiakhoz képest a testük több pontján és hosszabb ideig érzik a fájdalmat.

5. Néhány állatfaj nem érez olyan fájdalmat, mint mi

A sivatagi vakondpatkány, például egyáltalán nem ismeri a fájdalmat, a savak marása okozta fájdalomra teljesen immúnis. Ha a kutatók teljesen megértik majd ennek az okát, akkor újfajta fájdalomcsillapító terápiát dolgozhatnak majd ki az emberek számára is. Nem érzik a fájdalmat a homárok sem - még azt sem, ha lobogva forró vízbe dobják őket.

Akkor mi a teendő?

Azt már tudjuk, hogy a testmozgás hatékony ellenszer a legtöbb krónikus fájdalomra. Olaszországban végeztek többek között ezt bizonyító vizsgálatot: irodai alkalmazottak vettek részt a kutatásban, akik két-három óránként relaxációs és a testtartás javító gyakorlatokat. A vizsgálat nyolc hónapja alatt naplót vezettek, s ebből kiderült, hogy a fejük, a nyakuk és a válluk negyven százalékkal kevesebbet fájt, mint a szokásain nem változtató kontrollcsoporté.

A fizikai aktivitás természetes fájdalomcsillapító a legtöbb köszvényes beteg számára - derült ki egy másik kutatásból. Már naponta háromszor tíz perces séta is csökkenti a szenvedést, és segít megelőzni a betegség fájdalmasabbra fordulását.

Forrás: inforadio.hu

Publikálva: 2010. november 25.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db
Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
Prémium
Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
Az aktív emberek
vitaminja.
Normál ár:
18800 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár