A fruktóz okozza a magas vérnyomást? (1)

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Kutatásaiban Dr. Richard Johnson azt vizsgálta, mi módon okoz az amerikai étrendben túlzott mértékben jelen lévő cukor – főleg fruktóz - elhízást, magas vérnyomást, cukorbetegséget és egyre több más egészségügyi problémát.

A kardiológia relatív új terület
A nyugati civilizációkban az elhízás mértéke arányos a cukorfogyasztási trendek változásával. Bár az elhízási járvány viszonylag új jelenség, maga az elhízás nem új keletű dolog.

1860-ban, az Egyesült Államokban, 30-nál nagyobb testtömegindex (amely már elhízást jelent) aránya 1,6%-volt az 50 évnél idősebb férfiak körében. 1900-ra ez az érték megháromszorozódott, és még erősebb volt a növekedés az elmúlt száz év alatt.

Az elhízáshoz hasonlóan, a huszadik század előtt a magas vérnyomás is ritka volt. 1900-ban a lakosságnak csak 5%-ánál mértek 40/90 feletti vérnyomást, 1939-ben már a felnőttek 10%-ánál. Napjainkban a felnőtt lakosság 31%-ának magas a vérnyomása.

1940 előtt még nem voltak kardiológusok, egész egyszerűen, mert még nem volt rájuk szükség. Ez csupán 70 évvel ezelőtt volt!

Az első lejegyzett angina pektoris dátuma 1929. 1950-ben 500 kardiológus dolgozott az Egyesült Államokban. Ma 35.000 – és évente több mint egy millió szívműtétet végeznek.

Mi okozza a kardiovaszkuláris betegségek ilyen mértékű szaporodását?

Egy kulcsfaktor: a cukor robbanásszerű elterjedése a nyugati étrendben.

A cukor történelmi szerepe
Régebben a cukor drága volt. Nem volt létfontosságú élelmiszer, leginkább csak a gazdagok asztalán jelent meg. 1800 előtt az amerikaiak évente és személyenként csak mintegy 2 kg cukrot fogyasztottak. Ahogy az 1800-as években megjelentek a cukornád ültetvények, ez a szám 9 kg-ra nőtt, az 1900-as évekre pedig elérte a 45 kg-ot.

És azóta szó szerint robbanás szerűen nő a cukorfogyasztás. Az egész társadalom függőségi helyzetben van egy olyan ételadalékkal szemben, amelynek semmi tápértéke nincs.

A cukorbetegség is hasonló történelmi trendet követ.

1892-ben 100.000 ember közül – Sir William Osler híres orvosi kézikönyve, Az orvoslás elvei és gyakorlata szerint – csak kettő volt cukorbeteg. Mára az arány, minden korcsoportban 9%, és sajnálatos tény, hogy minden harmadik gyerek cukorbeteg vagy cukorbetegség előtti állapotban szenved.

Ha a 20 év felettieket nézzük, az előfordulás gyakorisága már majdnem 11%, a 60 év felettieknél pedig meghaladja a 23%-ot! A statisztika még ijesztőbb, ha a prediabétesz elterjedését nézzük. A 20 év feletti amerikai felnőtt lakosság majdnem 26%-a és a 60 évnél idősebbek több mint 35%-a prediabéteszes. Összességében nézve, minden negyedik amerikai cukorbeteg vagy cukorbetegség előtti állapotban szenved.

Dr. Haden Emerson, az első járványtannal foglalkozó orvosok egyike és New York-i közegészségügyi megbízott, egy kiváló kiadványt írt a cukorbetegség emelkedéséről New Yorkban. Ebben lejegyezte, hogy a cukorbetegségben szenvedők gazdag, ülő munkát végző fehér bőrűek voltak, és az okot, Dr. Johnsonhoz hasonlóan ő is a cukorfogyasztásban látta.

Napjainkban az átlag amerikai évente 210 liter szénsavas üdítőt és 76 kg cukor alapú édesítőt fogyaszt. Az üdítőital fogyasztás 1977 óta 70%-kal nőtt. A gyerekek szervezetébe jutó kalória 10-20%-a, a cukor rabjainak vezető 20%-ánál pedig a napi kalória bevitel 40%-a cukorból ered. Nem véletlen, hogy a gyermekkori elhízás rekord magasságokat dönget, és a fiatal generáció várható életkora, először, alacsonyabb, mint a szüleiké.

A fruktóz húgysav gyárrá alakítja a szervezetünket
A legrosszabb típusú cukor a fruktóz, bármilyen meglepő is ez annak fényében, hogy gyümölcsből származik.

Már régóta ismert, hogy a húsok és a purinban gazdag élelmiszerek növelhetik a húgysav tartalmat, de kiderült, hogy a húgysav növelésének egyik legkomolyabb módja az egyszerű fruktóz cukor fogyasztása.

A rendes asztali cukor vegyészeti neve szaharóz, melynek molekulája egymáshoz kapcsolódó két egyszerű cukorból, a fruktózból és a glükózból épül fel.

A fruktóz és a glükóz különböző típusú egyszerű cukrok. Amikor elkülönülnek és lebomlanak a szervezetünkben, anyagcserével zajló átalakításuk teljesen különböző módon történik. A glükózt testünk minden sejtje hasznosítja – valójában a szervezetünk úgy alakult ki, hogy energiaként hasznosítsa a glükózt. Ugyanakkor a fruktóz lebomlása során számos, a szervezetre káros "hulladék" képződik, ezek egyike a húgysav, mely növeli a vérnyomást.

Dr. Johnson kutatásai kimutatták, hogy a fruktóz, elfogyasztása után néhány perccel már húgysavat termel. A sok húgysavat általában a köszvénnyel párosítják, de régóta ismert, hogy a magas vérnyomásban és vesebetegségben szenvedők, valamint az elhízottak húgysav szintje gyakran kiemelkedő.

Eddig azt gondolták, a megnövekedett húgysav szintet a betegség okozza, de kiderült, hogy pont fordítva, az okozza a betegséget!

Ha a húgysav szintünk 5,5 mg/dl fölé emelkedik számos betegség kockázata megnövekszik, ilyen például a magas vérnyomás, vesebetegség, inzulin-rezisztencia, elhízás, cukorbetegség, májzsírosodás, kardiovaszkuláris betegségek, terhes nőknél a preeclampsia.

Ezért olyan fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a fruktóz veszélyeire!

A cikk második részét itt találja.

forrás: natursziget.com

A cikk eredeti forrása: Startling Research Findings: A Newly Discovered Cause of High Blood Pressure and Obesity? angolból fordította: Harrach Orsolya

Csányi Henrietta kiegészítése:


Álljunk meg egy szóra, Ámor nyilából és a Valentin napból felocsúdván hirtelen azt sem tudom, hogy sírjak vagy nevessek. Valószínű ez a zavarodottságomból adódik. Teljesen jól indul a cikk, Emberek, ne egyetek cukrot!!!! Aztán ne egyetek fruktózt. Eddig azt tudtam, hogy inkább együnk fruktózt, mint répacukrot, ami glukózt is tartalmaz a fruktóz mellett. Áldom tulajdonságaim közül azt, hogy józan ésszel rendelkezem, különben a napi szinten rám zúdított ellentétes információk tömegében zavarodottságom állandósulna, és nem vetne éppen jó fényt tanácsadói munkámra.

A fruktóz vagy gyümölcscukor a legédesebb cukorféleség, a gyümölcsökben és a mézben található meg természetes formájában. A szervezetben a gyümölcscukornak szőlőcukorrá való átalakulása enzimes hatásra megy végbe. Így a gyümölcscukor is felhasználódik, de elfogyasztása után, lassabban növeli meg a vércukor szintet, mint a szőlőcukor. Pont ez a lényege, mert még cukorbetegek is fogyaszthatják. Nem kellene cukrot fogyasztanunk, anno előadásaimnál is mondtam, "Most mindenki hazamegy, fogja az otthon található cukrot, és lehúzza a WC-n". Ön szerint hányan tették meg? Amikor rákérdeztem, a megkérdezettek közül senki sem. Nem csak a fruktóz savasítja a szervezetet, hanem az összes cukorféleség. Ne csak 1-et kiáltsunk ki bűnbaknak, mutassunk rá a melaszra, barna cukorra, és a mézre is.

És íme, hogy most mindenkiről lehúztuk a vizes lepedőt, térjünk vissza a józanészhez. Szerintem együnk cukrot, mértékkel. Együnk cukrot, mondjuk kukoricaszirup formájában. Együnk cukrot, de csak hetente kétszer. Együnk cukrot, de mellette kompenzáljuk is a szerveztet. Együnk cukrot, és ne zabáljunk cukrot. Dr. Mayer egy svájci úriember azt mondta, érzelmi alapon táplálkozunk, és egy minimális mennyiségű szénhidrátra szüksége van a szervezetnek, hogy a központi idegrendszerben ki tudja kapcsolni az éhségérzetet.

Szerintem nem kellene általánosítani, mert nem minden rossz, amiben fruktóz van, és kellene valami megoldást adni az embereknek, hogy akkor hogyan is csinálják tovább, mivel elmegyünk egy élelmiszerboltba és alapvetően majdnem mindenben van cukor. Persze tudatosan végigmenve a polcok között akad egészséges ennivaló is, de valljuk be többségében nem azok. Legyen tudatos és figyeljen oda hogy mit fogyaszt.. Legyen tisztába azzal a ténnyel, ha sok cukrot fogyaszt a testből kivonja a lebontáshoz szükséges B-vitamint és más mikro tápanyagokat, ezzel hiánybetegségeket idéz elő. Erősen savasítják a szervezet kémhatását, így a csontokból kivont kalciummal és ásványi sókkal kénytelen kompenzálni a testünk. Bármilyen megoldásra is jut ebből az irományból, ha cukrot eszik, tegye azt jó minőséggel, nem sokszor , és ha megteszi kompenzáljon.

Publikálva: 2011. február 13.

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
13980 Ft/db helyett
10690 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
13980 Ft/db helyett
10690 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
13980 Ft/db helyett
9050 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
13980 Ft/db helyett
7645 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár