Lépjen be törzsvásárlóink közé, vásárolja termékeinket kedvezményes áron!* Részletek a regisztrációs oldalon.Regisztráció
|
Az édesítőszerek élettani hatásaiA Coloradói és a Floridai Egyetem kutatói a két legelterjedtebb mesterséges édesítőszer szervezetre gyakorolt rövid- és hosszú távú hatásait vizsgálták meg, miután bebizonyosodott, hogy a túlzott fruktózbevitel magas vérnyomást, vesebetegséget és diabéteszt okozhat. A kutatás részleteit a Metabolism című tudományos szakfolyóirat legújabb számában publikálták. A HFCS-ről és a szacharózról nagyon sokáig úgy tartották, hogy azonos hatással vannak az emberi szervezetre, azonban a kutatások során világossá vált, hogy a cukrok összetétele határozza meg, hogy mennyi fruktóz szívódik fel és kerül a vérkeringésbe, és ez az a tényező, amely egészségkárosodáshoz vezethet. A szacharóz 50% fruktózból és 50% glükózból tevődik össze, melyeket a diszacharidok (összetett szénhidrátok) tartanak össze. A HFCS ezzel szemben 55 százaléknyi szabad fruktóz és 45 százaléknyi szabad glükóz keverékéből áll. Látszólag a fruktózmennyiség eltérése váltja ki az édesítőszerek egészségkárosító hatásait. A Floridai Egyetemen végzett kísérletben 40 önkéntes férfi és nő vett részt, akiket a kutatók 7 deciliter HFCS-sel, illetve cukorral édesített üdítőitalt kínáltak. Az alapos vizsgálatok alapján a kutatók a HFCS-sel édesített üdítőkben sokkal magasabb fruktózszintet mértek, mint a cukortartalmú italokban. A fruktóz többek között megnöveli a húgysav szintjét, ami hatással lehet a vérnyomás emelkedésére is. A cikk forrása: natursziget.comA Jó Közérzet Központ kiegészítése: Kedves Olvasónk! A cikket eredeti formájában a natursziget.com-ról vettük át, ez a cikk nem a mi írásunk. Talán a "fittneszkorszak" hatása a sok light meg cukormentes készítmény. Azáltal hogy kikerült az cukorgyártásból a mezőgazdasági függőség, a gyártók extraprofitra tehettek szert, igy aztán beindult a különböző mesterséges anyagok utáni keresés. Azonban ezek élettani hatásai mire kiderülnek az több időt vesz igénybe - lásd aszpartam, amelyet hosszú évekig használtak korlátlan mennyiségben, miközben ma már remélhetően a legtöbb ember tudja hogy azt talán mégse kéne fogyasszunk... Alapvetően a cukortartalommal az a gond, hogy a cukorféléket különösebb energiabefektetés nélkül vércukorrá tudja alakítani a szervezetünk, emiatt kalóriát nem égetünk, mégis megnövekszik a vércukorszintünk tőle. Többek között ezért okoz a túlzott cukorfogyasztás elhízást. És hamár mindenképpen édesíteni kell az ételünket, válasszunk természetes eredetű édesítőszert, mint pl a Xilit (nyírfacukor)...
Publikálva: 2012. február 6.
Legutóbb olvasott oldalaink:
Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját! 1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db 2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db 3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db 5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db |
Hírlevél
Legyen jól informált az egészséggel kapcsolatban, iratkozzon fel jó tanács levelünkre!
Hírek, cikkekIdőskori izületekTudja meg, miért van szükség Kollagénre szervezetének az Időskori izületek vonatkozásában! |