Az édesítőszerek élettani hatásai

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

A Coloradói és a Floridai Egyetem kutatói a két legelterjedtebb mesterséges édesítőszer szervezetre gyakorolt rövid- és hosszú távú hatásait vizsgálták meg, miután bebizonyosodott, hogy a túlzott fruktózbevitel magas vérnyomást, vesebetegséget és diabéteszt okozhat. A kutatás részleteit a Metabolism című tudományos szakfolyóirat legújabb számában publikálták.

A kutatás vezetői, Dr. MyPhuong Le, a Coloradói Egyetem posztdoktori hallgatója és Dr. Julie Johnson, a Floridai Egyetem gyógyszerész professzora a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS) és az asztali cukor (szacharóz) hatásait vették górcső alá.

A HFCS-ről és a szacharózról nagyon sokáig úgy tartották, hogy azonos hatással vannak az emberi szervezetre, azonban a kutatások során világossá vált, hogy a cukrok összetétele határozza meg, hogy mennyi fruktóz szívódik fel és kerül a vérkeringésbe, és ez az a tényező, amely egészségkárosodáshoz vezethet. A szacharóz 50% fruktózból és 50% glükózból tevődik össze, melyeket a diszacharidok (összetett szénhidrátok) tartanak össze. A HFCS ezzel szemben 55 százaléknyi szabad fruktóz és 45 százaléknyi szabad glükóz keverékéből áll. Látszólag a fruktózmennyiség eltérése váltja ki az édesítőszerek egészségkárosító hatásait.

A Floridai Egyetemen végzett kísérletben 40 önkéntes férfi és nő vett részt, akiket a kutatók 7 deciliter HFCS-sel, illetve cukorral édesített üdítőitalt kínáltak. Az alapos vizsgálatok alapján a kutatók a HFCS-sel édesített üdítőkben sokkal magasabb fruktózszintet mértek, mint a cukortartalmú italokban. A fruktóz többek között megnöveli a húgysav szintjét, ami hatással lehet a vérnyomás emelkedésére is.

A cikk forrása: natursziget.com

A Jó Közérzet Központ kiegészítése:

Kedves Olvasónk!

A cikket eredeti formájában a natursziget.com-ról vettük át, ez a cikk nem a mi írásunk.

Talán a "fittneszkorszak" hatása a sok light meg cukormentes készítmény. Azáltal hogy kikerült az cukorgyártásból a mezőgazdasági függőség, a gyártók extraprofitra tehettek szert, igy aztán beindult a különböző mesterséges anyagok utáni keresés. Azonban ezek élettani hatásai mire kiderülnek az több időt vesz igénybe - lásd aszpartam, amelyet hosszú évekig használtak korlátlan mennyiségben, miközben ma már remélhetően a legtöbb ember tudja hogy azt talán mégse kéne fogyasszunk... Alapvetően a cukortartalommal az a gond, hogy a cukorféléket különösebb energiabefektetés nélkül vércukorrá tudja alakítani a szervezetünk, emiatt kalóriát nem égetünk, mégis megnövekszik a vércukorszintünk tőle. Többek között ezért okoz a túlzott cukorfogyasztás elhízást.

Az édesítőszerek csak ízükben édesek, de nem olyan mértékben vagy egyáltalán nem növelik meg a vércukorszintünket. Erre mondjuk hogy alacsony glykémiás indexük van. Ez csak amiatt nem az igazi, mert ahogy a cikk is irja, később kiderül hogy ezeknek a mesterséges anyagoknak milyen mellékhatása van, másrészt a szervezetet nem lehet becsapni. Az hogy képesek vagyunk ízeket érezni, nem csak azért van, hogy képesek legyünk átélni az ínycsiklandozó ízek okozta örömöket, hanem azért is, hogy a testünk ezáltal mint első érzékelési szint képes legyen elindítani azoknak az anyagoknak a termélését, amelyek majd a bevitt élelmiszereknek a megemésztéséhez, feldolgozásához, hasznosításához szükségesek. Talán ez is lehet az egyik összefüggés, a "jól rágd meg az ételt kisfiam" elcsépelt frázisának, azon túlmenően persze, hogy kevésbé faljuk degeszre magunkat ha jobban megrágjuk az ételt, mert van ideje a szervezetnek a jóllakotság érzetet kialakitani, és nem csak akkor hagyjuk abba a táplálkozást, amikor már szétpattanunk...

Egy szó mint száz, ha javasolhatom szoktassuk magunkat a kevésbé édes ételekhez. Az az érdekes, hogy ha az ember megszokja az édes ételeket, az ízlelő képessége eltompul. A cukor képes arra hogy beborítsa a szájunkat, ezáltal elnyomva minden más ízt. Tehát ha hozzászokunk hogy kevésbé édes élelmiszereket fogyasszunk, egy átmeneti időszak után, a kevésbé édesített élelmiszerek elkezdenek ízletesebbek lenni, és visszatér az igazí íz érzékelő képességünk. Érdemes kipróbálni, érdekes kaland...

És hamár mindenképpen édesíteni kell az ételünket, válasszunk természetes eredetű édesítőszert, mint pl a Xilit (nyírfacukor)...

üdvözlettel, Vági Péter
A Jó Közérzet Vitamin® webáruház szerkesztője

Publikálva: 2012. február 6.

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár