Csökkenthetik a betegek energiaszintjét a sztatinok?

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Egy új kutatás azt mutatja, hogy a népszerű koleszterincsökkentő gyógyszerek, a sztatinok szedése jelentős mértékben megnöveli annak kockázatát, hogy a páciensek energiája csökken, vagy testedzés közben aránytalanul kifáradnak. A tanulmányban ezer felnőttet vizsgáltak, akik olyan jól ismert hatóanyagokat tartalmazó készítményeket szedtek, mint a pravastatin vagy a simvastatin, amelyek a káros LDL koleszterin szintjének csökkentését célozzák.

"Vizsgálatunk azt mutatta, hogy a sztatinok még viszonylag kis dózisban is az energiaszint csökkenését, testmozgás közbeni fokozott fáradtságot, illetve mindkettőt okozták a kutatás résztvevőiben" – számolt be a kutatás vezetője, Dr. Beatrice Golomb, a Kalifornia-San Diego Egyetem munkatársa. "A jelenség férfiak és nők esetében is megfigyelhető, de a nők körében nagyobb problémát okozott."

A kísérlet során az ezer résztvevőt véletlenszerűen három kezelési csoportba osztották: az első csoport 40 milligramm pravastatint szedett, a második 20 mg simvastatint, a harmadik pedig placebót. Az eredmények azt mutatták, hogy a bármelyik sztatint szedő alanyok sokkal nagyobb valószínűséggel tapasztalták az energiavesztés valamelyik vagy mindkét típusát. Az LDL szint jelentősebb csökkenését elérő simvastatin szedése esetén azonban nagyobb volt a kimerültség kockázata.

Dr. Scott Wright, a rochesteri Mayo Klinika professzora szerint azonban az eredményeket, bár jelentősek, óvatosan kell kezelni, mert a kísérlet során belső skálával mérték a kimerültség és a diszkomfort szintjét, amit a tudományos világ nem érvényesített. Az eredmények alátámasztásához tehát további kutatásokra lesz szükség.

A Jó Közérzet Vitamin® Webáruház
szerkesztőjének kiegészítése

Kedves Olvasóm!

Sokakat érintő kérdésről szól ez a cikk, sok ember szed ma Magyarországon Statin tartalmú koleszterincsökkentő gyógyszert.
Ezt nem kívánjuk mélttatni se pro se kontra.Ez az oldal nem megfelelő fórum erről beszélgetni.
Azonban lehet ezzel kapcsolatban tenni valamit.
Ha Ön érintett és szeretne ezzel kapcsolatban beszélgetni, kérem írjon nekünk a webshop (kukac) jkvitamin.hu e-mail címre.

üdvözlettel,
Vági Péter
A Jó Közérzet Vitamin webáruház szerkesztője

Publikálva: 2012. június 26.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár