Hízlaló műanyagok fenyegetik gyermekeinket

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Elsőre hihetetlenül hangozhat, hogy a cumi vagy a gumikacsa hatására gyarapodik gyermekünk súlya, pedig friss kutatások kimutatták, hogy a ftalátok, melyeket főleg a műanyag termékek lágyítására használnak, közrejátszhatnak a gyermekkori elhízásban. Fenti vizsgálati eredményekről a szakemberek az Endokrin Társaság évente megrendezésre kerülő találkozóján számoltak be Houstonban.

A dietilhexil ftalát (DEHP) névre hallgató kémiai vegyület nagy valószínűséggel megváltoztatja azokat a biológiai funkciókat, melyek az elhízásban is szerepet játszanak. A tanulmányban résztvevő gyerekek közül, azok, akiknél a legmagasabb volt a dietilhexil ftalát szintje, ötször nagyobb eséllyel híztak el, mint azok, akiknél ez a szint a legalacsonyabb volt.

Dr. Mi-Jung Park, a szöuli Inje Orvosi Egyetem gyermekgyógyász-endokrinológus professzora kifejtette, hogy a fenti kémia összetevő egyrészt csökkenti a férfi nemi hormonok (androgének) hatását, amely a testtömeg-index csökkentéséért felelősek, másrészt a pajzsmirigy működésébe is bezavar, amely fontos szerepet tölt be az elhízásban. A fenti hormonok működésében beálló változások hatással vannak az illető étvágyára, illetve anyagcseréjére is.

Korábbi tanulmányok már arra is rámutattak, hogy a ftalátok hatására gyakran megnő a fiúk melle, termékenységi problémák jelentkezhetnek a férfiaknál, illetve alacsony súllyal történő születés is bekövetkezhet.

A mostani vizsgálatok során a szakemberek 204 hat és tizenhárom év közötti gyereknek mérték meg a DEHP-szintjét, akik közül 105-en számítottak elhízottnak és 99-en normál súlyúnak. Megfigyelték, hogy a magasabb testtömeg-indexszel rendelkezőknél a DEHP-szint is magasabb volt, mindez azonban nem volt összefüggésben a fizikai aktivitással, valamint a kalóriabevitellel.

Park úgy véli, a szülőkben tudatosítani kell, hogy a ftalátok szinte mindenütt jelen vannak, az ételben, a vízben, a nejlonszatyrokban, a csomagolópapírokban, a kozmetikai cikkekben, továbbá a játékokban is. A terhes nők, a koraszülöttek és a kisgyerekek különösen érzékenyek lehetnek erre a vegyületre, ezért rájuk fokozott figyelmet kell fordítani.

Johanna Congleton, a washingtoni Környezetvédelmi Munkacsoport tudósa azt javasolja, hogy aki csak teheti, kerülje a ftalátokkal való érintkezést, az ezeket használó gyártóknak pedig valamennyi termékükön fel kell tüntetni a vegyület jelenlétét.

Szerkesztői megjegyzés

Az a legmérgesítőbb az egészben, hogy az ember próbálja a legjobbat tenni, például úgy, hogy nem ad a gyereknek csak ásványvizet vagy tisztított vizet... de ha belerakjuk neki a vizet egy PET palackba, akkor kb. ugyanott vagyunk, hiszen a legtöbb PET palack is tartalmazza a cikkben említett ftalát vegyületet...

Egyébiránt már maga a PET rövidítés jelentése: Polietilén-tereftalát

Az Európai Unióban és az Egyesült Államokban is tilos gyermekjátékok műanyagjához több ftalát-vegyületet használni.

Nagyon sok műanyag lágyításához használják ezt a vegyületet, de kiemelném pl a mobiltelefont, amely nekem személy szerint rendszeresen a "fülemre izzad" így kioldódhat a nedvesség hatására a vegyület a műanyagból. Szerencsére én olyan telefont használok, amelynek üvegből van a képernyő felülete, de érdemes ezt a kérdést Önnek is megvizsgálnia.

Mindazonáltal, nem az a célom ezzel a cikkel, hogy riogassam Önt. A szervezetünk védekező mechanizmusa képes egészként - egészségesként működve közömbösíteni ezeket a vegyi anyagokat, amennyiben megfelelő a tápanyag ellátottsága. A ftalátok is egyike azoknak az anyagoknak, amelyet gyakorlatilag szinte lehetetlen kizárni az életünkből - amíg a gyártók nem hagyják el a termékek gyártásából, vagy a kormányok nem kéknyszerítik erre rá a gyártókat. Egyébiránt az egyik úttöröje ennek a LEGO (megérdemlik hogy itt a megemlítsem őket) akik nagyon rég óta nem használnak ftalátot az építőkockák műanyagjához.

Ettől függetlenül, azt hiszem nem kell belemennem az okfejtésbe, hogy a három közül, melyiket lehet a leggyorsabban, a legkevesebb egyéni erőfeszítésből elérni.

Én személy szerint azt választom, hogy mivel az én testemben nekem kell élnem, az én felelősségem tenni érte. Ha egyetért velem, kövesse a példámat.

Javaslom, gyűjtsük össze ide hozzászólások formájában azokat a hétköznapi tárgyakat, gyermekjátékokat, márkákat, stb. amelyeket Ön úgy találja, hogy nem tartalmaz Ftalátot. Köszönöm ha a segítségemre van ebben!

A cikket és a kiegészítést a vitaminkereso.hu oldalról vettük ki, a kiegészítést PWagner irta.

Publikálva: 2012. augusztus 10.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár