Hogyan lúgosítsunk hatékonyan?

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

A szervezet elsavasodása napjainkban az egyik legveszélyesebb civilizációs betegség, mert egészségünk nagymértékben a sav–bázis egyensúlytól függ. Természetellenes étkezési szokásaink oda vezettek, hogy szervezetünk egyre inkább veszít lúgosságából, és a legtöbb ember esetében a test mind savasabbá válik.

Mi az oka ennek? Az emberi szervezet részben önmaga termeli a savakat, gondoljunk csak a gyomornedvekre, a legtöbb savat azonban kizárólag étkezések során juttatjuk a testünkbe. Szervezetünknek gyakran nem adunk lehetőséget rá, hogy természetes úton bontsa le a savakat, mert túlságosan kevés folyadékot fogyasztunk. Ráadásul, ha keveset mozgunk, tüdőnk csak kevés savat juttat ki a szervezetből, miközben az oxigénhiány újabb savtermeléshez vezet. A krónikus vitamin- és nyomelemhiány ugyancsak savtermelésre serkent, mert a test ezek nélkül nem képes végigvinni az anyagcsere bizonyos folyamatait.

Mitől nő a savasság?

Ha rosszkor eszünk, nem megfelelő ételt veszünk magunkhoz, és ezt ráadásul sietve tesszük, akkor még az eredetileg lúgos étel is savassá válhat bennünk. A dietetikában ezt a jelenséget lúgos "inverziónak" nevezzük. A gondok, a sok idegeskedés és mérgelődés, valamint a stressz még inkább fokozza a savasságot.

Amíg a test el tud vonni lúgos anyagokat a kötőszövetekből, az erekből és a csontokból, addig képes semlegesíteni a savtúltengést. Ez azonban ahhoz vezet, hogy csökken a szervezet ásványi anyag szintje, ritkulnak a csontok, meszesednek az erek, ami infarktust, agyvérzést, esetleg csontritkulást vagy reumát, köszvényt, ízületi kopást (arthrosist), csigolyadeformációt stb. okozhat. Ki gondolná, hogy a hajhullás, a depresszió, az ekcéma és a fogszuvasodás ugyancsak a szervezet elsavasodásának jele lehet?
Az elsavasodás számos betegség kialakulásának oka. Minden terápia alapja a savasodás mérséklése, valamint a szervezet ásványi anyagokkal való feltöltése. Mindez elsősorban lúgos anyagokban gazdag, természetes táplálék fogyasztásával történik.

Lúgosító és semleges hatás

Melyek a lúgosító és semleges hatású élelmiszerek?

Elsősorban a következők tartoznak ide: ananász, articsóka, aszpik, bambuszcsíra, banán, fekete áfonya, burgonyaleves, burgonya, brokkoli, őszibarack (friss), brindza, gyógyteák, camembert (30% zsírtartalom), zeller, teljes kiőrlésű kenyér, hagyma, citrom, cukkini, kukoricaszirup, tea (zöld), feketegyökér, édeskés feketekenyér, fekete ribizli, cékla, vörös káposzta, fokhagyma, diétás olaj, élesztő, tök, zöldbab, édeskömény, grépfrút dzsúsz, fejes saláta, marhahús filé, zöldborsó (friss), körte, libamell, torma, alma (almalé, gyümölcshús, almabor, kelt tésztából készült kalács), köles, eper (friss), joghurt, kelkáposzta, takarmánykáposzta, birs, karalábé, kapor, dara, búzadara, pulykahús, kukorica, karfiol, savanyú káposzta, sárgadinnye, görög dinnye, sárgabarack, szénsavmentes ásványvíz, ringló, sárgarépa, nektarin, zsírszegény túró, metélttészta, uborka, uborka kapros vagy ecetes lében, dió, szeder, petrezselyem, lepényhal, író, leveszöldség, narancs, narancs dzsúsz (100%), póréhagyma, paradicsom (dzsúsz), kelbimbó, rizs (natural), kerti retek, hónapos retek, zsázsa, csirke (sült vagy főtt), napraforgóolaj, szójacsíra, őzcomb, csipkebogyó, spenót, savanyúkáposzta-lé, szilva, borjúfilé, borjúcomb, tőkehal, cseresznye, túró, osztriga, zselatin, rozsliszt, rozskenyér.

(Kurt Tepperwein: Savtalanítás – A fiatalság forrása)

Algák

Mi mindennel tehetjük még hatékonyabbá szervezetünk lúgosítását?

Az egyik legismertebb zöld élelmiszer az édesvízi Chlorella és Spirulina a alga, amely a természet legidősebb és legegyszerűbb organizmusai közé tartozik. Szerves kötésű, biológiai értelemben jól hasznosuló vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, aminosavak, rostok és klorofill gazdag forrása. A többi zöld élelmiszerrel összehasonlítva lassan, szinte észrevétlenül javít az egészségünkön, először inkább csak a nyugtató, csillapító hatását érzékeljük.

Spirulina

A Spirulina a Chlorellához hasonló tengeri alga. A zöld élelmiszerek közül benne található a legtöbb ásványi anyag. A Spirulina kék-zöld alga gazdag antioxidáns forrásként segíti a szervezetet, támogatja az immunrendszert. Segít fokozni a vitalitást, energikusabb érzést ad. Megtartja a helyes vércukor szintet. A spirulina fehérjében és élelmi rostban gazdag, jelentős béta-karotin, B12-vitamin és vas tartalommal bír.

  • a haj- és köröm növekedését csökkenti a koleszterinszintet
  • a csontrendszer épségének megőrzését
  • a bélflóra helyreállítása
  • a tiszta gondolkodást
  • a salakanyagok kiürítését
  • a vérnyomás csökkentését
  • az allergiás panaszok enyhülését
  • vércukorszint-szabályozást
  • vashiányos állapot és vérszegénység megszüntetését
  • erősíti az immunrendszer működését
  • könnyen emészthető fehérjeforrás
  • védelmet nyújt a környezeti káros hatásokkal szemben
  • részt vesz a szervezet káros oxidációs folyamatainak megelőzésében ha a Spirulina tablettát étkezés előtt fél órával fogyasztjuk, a magas fehérjetartalom miatt jóllakottságérzés alakul ki, ami segít csökkenteni a napi felesleges kalória bevitelt.

Publikálva: 2012. április 24.

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár