Hogyan ússzuk meg a nagy karácsonyi elhízást?

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

A karácsony a szeretet - és az elhízás ünnepe. A nagy családi ebédek és vacsorák, a bejgli hegyek és egyéb finomságok miatt szinte észrevétlenül felszalad egy-két kiló, amit aztán nem könnyű leadni. A legegyszerűbb, ha az ember megelőzi a bajt - ehhez adunk most jó tanácsokat.

Az egy hónap alatt felszedhető kilók számát tekintve a december a toronymagas győztes. Mit tehetünk, hogy az ünnepek alatt is megtartsuk a súlyunkat? Jenn Sokols Haas amerikai táplálkozási szakértő ad tippeket.

1. Egyen valamit, mielőtt vendégségbe megy!

Mielőtt vendégségbe megy, fogyasszon el 100-200 kilokalóriányi nassolnivalót, amely szénhidrátot, fehérjét és egy kis zsírt is tartalmaz: például gyümölcsjoghurtot vagy banánt. Ez elveszi az éhséget, így valamivel könnyebb lesz ellenállni az illatos és gusztusos kísértésnek.

2. Írja fel, mit eszik!

Az étkezési napló vezetése talán a legjobb módszer a hízás megelőzésére. Ebből nem szabad kihagyni azt sem, amit az ember egy-egy vendégségben, bulin nassol, az ital mellé bekapkodott rágcsálnivalókkal ugyanis a legkönnyebb elcsábulni.

3. Ne kóstolgasson sütés közben!

Próbáljon "szemre" vagy a receptet pontosan betartva sütni, a kóstolgatás ugyanis akár napi 300 extra kilokalóriát jelenthet - ez elég meglepő ugyan, de a szakértő szerint igaz.

4. Ne hagyja az asztalon a süteményekkel telepakolt tálcát!

A süteményestál ugyan az ünnep része és ráadásul még szép és gusztusos is, de ne hagyjuk elő, mert komoly kísértést jelent. Csak étkezés után, desszertként kínáljunk és együnk süteményt!

5. Óvatosan az ivással!

Az alkoholfogyasztás nem csupán extra kalóriákat jelent, de felszabadítja a gátlásokat is - így könnyebben elcsábulunk a nassolni valókat illetően is.

6. Ne függessze fel a sportolást - és ne gondolja, hogy emiatt kétszer annyit ehet!

Az emberek gyakran azzal biztatják magukat, hogy ha egy kilométerrel többet futottak le a szokásos napi adagnál, akkor nyugodtan belebelezhetnek dupla adag süteményt. Aztán csodálkoznak, hogy mégis felszaladt egy-két kiló az ünnepek végére.

Ennek az a magyarázata, hogy a legtöbb ember túlbecsüli azt, hogy mennyi kilokalóriát éget el testmozgás közben - és alul azt, hogy mennyit fogyasztott el. Az edzésprogram szigorú betartása ugyanakkor segít kompenzálni azokat az apró ünnepi "vétkeket", amelyeket úgyis elkövet az ember.

7. Ne verje a fejét a falba egyetlen "bűnözés" miatt!

Egyetlen igazi, nagy karácsonyi vacsora elfogyasztásától még nem fog elhízni! Ne felejtse, hogy fél kilós hízáshoz 3500 extra kilokalória szükséges. (Ha egyetlen étkezés után fél - egy kilós többletet mutat a mérleg, annak csupán az az oka, hogy a túl sok szénhidrát vagy nátrium miatt a szervezetben felhalmozódott víz miatt van.)

8. Ne hagyjon ki egy étkezést sem!

A négy óránkénti étkezés segít fenntartani a normális anyagcserét. Ellentétben azzal, amit a legtöbb laikus gondol, hosszú távon nem jelenti kevesebb kalória bevitelét egy-egy étkezés kihagyása, mert mire az ember végre ehet, olyan farkaséhes lesz, hogy semminek nem tud ellenállni.

S ami még rosszabb: a szervezet "éhezési üzemmódban" nagyobb valószínűséggel felhalmozza a zsírt, ahelyett, hogy elégetné.

9. Beszélgessen minél többet!

Mivel a karácsony úgyis családi ünnep, ne az evéssel, hanem a szeretteivel foglalkozzon! Minél többet beszél az ember, annál kevesebbet tud enni.

Forrás: inforadio.hu

Publikálva: 2010. november 25.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár