Izületi kopás - a fiatalok betegsége is?

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Valóban tapasztalható, hogy a XXI. században már nem csak időskorban fordul elő mozgásszervi megbetegedés, de sajnos ezt nem csak erre lehet elmondani, mert nagyon sok egyéb betegség is életvitelünknek köszönhetően már hamarabb jelentkezik mint 20-30 évvel ezelőtt. Valóban szóba kell hoznunk ezt a témát, hiszen a megelőzés kiemelkedően fontosabb, a már meglévő problémák kezelése mellett.

Kicsit ássunk bele a mélységbe mert ha aprólékosan megismerjük ezt a problémát és mindent megtudunk róla, a kezelés sem lesz olyan bonyolult.

Kollagén:
A kollagén valójában zselatin, mely a bőrben, ínban, porcban, csontban, és minden egyéb kötőszövetben fehér rostokból épül . A bőrünk 75%-a kollagénből épül fel, és összességében a testünk fehérjéjének kb. 30%-a kollagénből áll.

II-es tipusú kollagén

porc és a szem szerkezete

Porc

A kötőszövet egyik formája, melynél a sejtek és a rostok olyan szilárd lapállományba vannak beágyazódva, mely nem tartalmaz vérereket. Az ízületi porc egy sima, fehér, gyöngyházfényű, csillogó szövet, mely a csontok ízületi felszíneit borítja, és mozgásnál lehetővé teszi az ízfelszínek egymáson történő csúszását. A porc összetétele hasonlít a csontéhoz, azonban vízben és rugalmas rostokban gazdagabb.

Ezeket a porcos felületeket a kor előrehaladtával és megterhelés esetén is számos hatás éri. A kollagének vizet veszítenek, ezáltal a porcok rugalmassága és terhelhetősége jelentősen csökken. A rugalmas porcszövet felpuhul, helyenként morzsalékonnyá válik, ilyenkor következik be a porckopás.

Porckopás
Az ízületi porc szövetének leépülésével járó, lassú folyamat, melynek oka valószínűleg a porcszövet regenerálódási képességének hiánya, illetve hibája. A folyamatot baleset, sérülés, fertőzés és különböző eredetű gyulladások is beindíthatják, pontos oka nem tisztázott. Előzőekben felsorolt problémák fiatalkorban is bekövetkezhetnek. A folyamat végén az ízületi porc annyira sérült, vagy olyan vékony, hogy már nem tudja biztosítani az ízületek súrlódásmentes mozgását. A mozgás fájdalmas lesz, és a mechanikai védelem nélkül maradt ízületi csontvégeken is kóros elváltozások mutatkoznak.

Tehát a regenerálódási képességet és a súrlódásmentes mozgást kell visszaállítani.

Porcszövetek alapegysége a chondron (porcegység).

Porcegység
Nagy mennyiségű sejt közötti állományban élesen határolt porctokokat találunk. Ezekben a porcüregekben egyesével vagy nagyobb csoportokban ovális vagy gömbölyű porcsejtek csoportosulnak. Mind a sejteket, mind a porctokot porcnedv tölti ki. A porcszövetet a sejt közötti állomány minősége szerint csoportosíthatjuk.

Hyalin vagy üveg porc
Előfordulása: izületi porcok,
  légcső,
  orrsövényporc,
  bordaporc


A hyalin elnevezés a görög eredetű hyalos szóból származik, mely üveget jelent, és utal a hyalin porc átlátszó alapállományára és külső megjelenésére. Ez a porctípus jobbára összenyomási terhelésnek kitett területeken fordul elő, főként ízületi porcfelszínek képzésében vesz részt vagy a légcső és a hörgők porcaiként van jelen.

Az üvegporc sejtekből és sejt közötti állományból épül fel. A sejt közötti állományt speciális rostok (II-es típusú kollagén rostok) és rost közötti vízkötő fehérjéket tartalmazó rost közötti állomány alkotja.

A vitaminok a sejtek tápanyaga. A porc is sejtekből épül fel. Tehát a vitaminok elengedhetetlenek a probléma kezeléséhez. Az alapcsomag elkezdésével a megelőzés jó úton van, vagy akár egy probléma kezelésének megkezdéséhez is.

A Jó Közérzet Vitamin Izülei Elixírben lévő kollagén megfelelő kiegészítése a vitaminnak, a rostok rugalmasabbak lesznek és a porcok terhelhetősége növekedhet.

Ajánlom figyelmükbe!

Tisztelettel:

Csányi Henrietta
szakmai vezető

Írjon nekem, ha bármilyen kérdése van: tanacsadas@jkvitamin.hu

Pótolja vitamin szükségletét
Jó Közérzet vitaminnal!

Vásároljon magas C-vitamin és antioxidáns tartalmú Alap Energia multivitamint!
(Kattintson a szövegre, vagy a vitamin dobozra!)

Jó Közérzet Központ - Alap Energia multivitamin

Erősítse ízületeit a Jó Közérzet Vitamin
Izület Elixírrel!

Vásároljon az Ananász és mangó ízű Ízület Elixírt, mely természetes kollagént,
10 féle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.!
(Kattintson a szövegre, vagy az alábbi képre!)

Jó Közérzet Vitamin - Izület Elixír

Publikálva: 2011. január 18.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár