A sokoldalú D-vitamin

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Szervezetünk számára nélkülözhetetlen a D-vitamin – hiánya számtalan betegség kialakulását okozhatja. Három forrásból juthatunk hozzá: napfény hatására termelődik bőrünkben, halak, vaj és tejtermékek fogyasztásával, valamint vitamintabletták szedésével. Mivel télen nagyon keveset süt a nap, ezért ebben az időszakban még fontosabb a vitaminpótlás. Egyre több orvosi szakcikk szól arról, mennyire fontos ez a vitamin – cikkünkben összegyűjtöttük azt is, miért.

Felelős a csontok szilárdságáért

A D-vitamin felelős a csontok megfelelő szilárdságának kialakulásáért, mégpedig úgy, hogy hormonok segítségével kalciumot és foszfort épít csontjainkba. Így tehát, hogy megelőzzük a csontritkulást, nem árt odafigyelni a kalcium- és D-vitaminbevitelre. A hatást egyébként kutatások is bizonyítják: a csontritkulásban szenvedő egerek szervezetében a vitamin csökkentette a csontfaló sejtek számát.

Tipp: Csontjaink szilárdságáért a kalcium is felelős, naponta 1000 mg bevitele elegendő. Természetesen nem kell rögtön gyógyszerhez nyúlnunk, elég, ha a táplálkozásra figyelünk. Fogyasszunk minél több tejterméket (sajtot, vajat, joghurtot, túrót), ezek tele vannak kalciummal.

Tudta?
 • Minél keményebb egy sajt, annál nagyobb a kalciumtartalma
 • A kevesebb zsírtartalmú sajtnak nagyobb a kalciumtartalma
 • Csökkenti a rák kockázatát

 • Kaliforniai kutatások igazolják, hogy a nagy mennyiségű D-vitamin csökkenti a rák és egyéb súlyos betegségek kialakulásának kockázatát. A napi 4000 egységnyi vitamin csökkenti a mell-, a vastagbélrák, a szklerózis multiplex vagy az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. A kutatók abban reménykednek, hogy ezek a kutatási eredmények hozzájárulnak majd új rákellenes gyógyszerek kifejlesztéséhez.

  Tudta?
  A D-vitamin segít szívbetegségek és különböző gyulladásos bélbetegségek esetén is, de ízületi gyulladásokra is kiválóan hat.

  Jó hatással van a vérnyomásra
  A vitamin a vérnyomásra is jó hatással van. Az ezt igazoló kutatáshoz magas vérnyomásban szenvedőket választottak ki. Ezek egy csoportját napfényből, másik csoportját pedig tablettából nyert D-vitaminnal kezelték heteken át. Bár mindkét csoport azonos mennyiségű vitamindózist kapott, azoknak a vérnyomása csökkent jobban, akiket napfény ért. Így tehát a kutatás egyrészről azt igazolta, hogy a D-vitamin pozitív hatással van a vérnyomásra, másrészről pedig azt, hogy ebben az esetben a napfény által nyert vitamin hatékonyabb, mint a tabletta formájában felszívódó.

  Kik a veszélyeztettek?
  Nyáron a sok napsütés miatt elegendő D-vitamin jut szervezetünkbe, hiány télen és ősszel léphet fel, mikor a nap alig süt. Szinte bárki lehet veszélyben, de elsősorban az időseket és a pici gyerekeket érinti a D-vitamin hiány. Ténylegesen gyakori a jelenség az afroamerikaiak között, hiszen a bőrükben lévő melanin gátolja a D-vitamin keletkezését.

  Mikor léphet fel D-vitaminhiány?

 • kevés napfény esetén, leginkább télen és ősszel
 • lisztérzékenység esetén
 • terhesség alatt
 • bizonyos gyógyszerek szedésekor
 • vesebetegség fennállásakor

 • Jó tanács!
  Bár valóban nagyon fontos a D-vitamin pótlása és bevitele a szervezetünkbe, de azért nem árt arra is figyelni, nehogy túladagoljuk. Ha vitamin formájában szedjük, figyeljünk, hogy napi 4000 egységnél ne vegyünk be többet - ez ugyanis az optimális érték.

  (A cikk forrrása: Natursziget.hu A cikk eredeti forrása: Maßvolles Sonnenbaden erzeugt Vitamin D, Vitamin D schützt vor Krebs, németből fordította: T.B.)

  Publikálva: 2011. szeptember 6.

  Kapcsolódó termékek
  C vitamin, 1000mg fénykép
  C vitamin,
  1000mg
  25 mg csipkebogyóval
  és 25 mg citrus
  bioflavonoiddokkal,
  30 szem
  Normál ár:
  1200 Ft
  mennyiség növelésemennyiség csökkentése
  db

  Legutóbb olvasott oldalaink:

  Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
  Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
  1 doboz Prémium Kollagén
  1 doboz Prémium Kollagén
  9980 Ft/db helyett
  7680 Ft/db
  2 doboz Prémium Kollagén
  2 doboz Prémium Kollagén
  9980 Ft/db helyett
  7680 Ft/db
  3 doboz Prémium Kollagén
  3 doboz Prémium Kollagén
  9980 Ft/db helyett
  6480 Ft/db
  5 doboz Prémium Kollagén
  5 doboz Prémium Kollagén
  9980 Ft/db helyett
  5480 Ft/db