Még több előnyét találták a napfényvitaminnak

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

A D-vitamin hiányos emberek nagyobb valószínűséggel halnak meg korábban, mint azok, akiknek vérében több az úgynevezett napfényvitamin - közölték osztrák kutatók.

A grazi egyetem kutatóinak tanulmánya azt mutatja, hogy a bármely okból bekövetkező halálozás nagy mérékben összefügg a D-vitamin mennyiségével a szervezetben.

Testünk a napfény hatására állítja elő a D-vitamint, ezért napfényvitaminnak is nevezik. Megtalálható a nagyobb zsírtartalmú halakban, például a lazacban, de a tejet is dúsítják vele sok helyütt a vitaminhiány megelőzése érdekében. A D-vitamin segíti testünknek a kálcium beépítését, ezért a csontok jó állapotáért is felelősnek tartják. Felnőtteknél csontritkulást, gyerekeknél angolkórt okozhat hiánya.

Harald Dobnig és munkatársai Németország dél-nyugati részén körülbelül nyolc éven át vizsgáltak 3258 férfit és nőt, akik átlagéletkora 62 év volt a követés kezdetekor, és akiknek többsége szívproblémákkal élt. Vérükben a D-vitamin szintjét hetente mérték.

Az Archives of Internal Medicine című internetes orvosi szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban a szerzők leírják, hogy a tesztalanyok az 1997 és 2000 között szívvizsgálatra előjegyzett páciensek közül kerültek ki.

A követés időtartama alatt 737 ember halt meg, ebből 463-an szívproblémák miatt. Az önkénteseket négy csoportra osztották a vérükben mért D-vitamin mennyisége alapján. Az eredmények szerint a legalacsonyabb D-vitamin koncentrációjú emberek nagyobb valószínűséggel haltak meg.

Kétszer nagyobbnak bizonyult a halálozási kockázata az átlaghoz képest azoknak, akiknek vérében csak 5 és 10 nanogramm között volt milliliterenként a D-vitamin koncentrációja. A kutatók a 20 és 30 nanogramm per milliliteres D-vitamin tartományt tartják optimálisnak.

A szakértők még nem találják a magyarázatot a D-vitamin előnyös hatásaira, de javasolják a vitaminban gazdag étrendet, és szükség szerint kiegészítők szedését.

Forrás: index.hu

Publikálva: 2010. november 24.

Kapcsolódó termékek
Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
Prémium
Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
Az aktív emberek
vitaminja.
Normál ár:
18800 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár